Filme vizionate în vacanță (pe Netflix)

Când scriam recenzii de cărți, unii mă întrebau de ce nu fac recenzii de filme. Fiindcă nu mă uitam la filme :) Când să mă mai uit și la filme?

Mi-am propus însă ca în luna august, luna mea de concediu, să vizionez în fiecare seară câte un film. Făcusem abonament la Netflix pe 1 iulie, așa cum le promisesem copiilor în timpul anului -  ”când începe vacanța”. În iulie văzusem și eu câteva episoade din New Amsterdam și din Lucifer, dar în august nu am vrut să văd seriale, ci filme. Am vrut filme ușoare, de vacanță, relaxante, care să mă facă să mă simt bine. Și fiindcă eu nu am văzut pe Netflix impresii, deși cred că mi-ar fi plăcut să citesc, m-am gândit să scriu câte puțin din impresiile mele:

1.    Ultima scrisoare de dragoste
Film după cartea cu același titlu scrisă de Jojo Moyens, o autoare preferată de o bună prietenă de-a mea. A fost primul film pe care am ales să îl văd în august și cel care a rămas numărul 1 in preferințele mele ... până pe la sfârșitul lunii când a fost detronat. E foarte romantic și captivant. 

2.    Castelul de sticlă
Fiică-mea citise cartea acum câțiva ani, însă eu nu am reușit. Știam doar că e o poveste reală impresionantă. E povestea tulburătoare a lui Jeanette Walls, devenită între timp scriitoare în New York  despre copilăria ei împreună cu fratele ei Brian și surorile mai mici, Lori și Maureen, alături de doi părinți infantili care nu muncesc, nu aduc bani în casă, nu le dau de mâncare, nu-i dau la școală, dar au vise absolut nerealiste pe care le susțin cu tărie. 

3.    Fata din tren
Am vrut să văd Fata din tren fiindcă nu am apucat să citesc cartea, dar am tot auzit despre ea. E un film cumva cam sumbru și nu doar fiindcă e vorba despre o crimă, dar care te ține în suspans până la final.

4.    La cinci pași de tine
Este un film făcut după romanul cu același nume de Rachael Lippincott. Personajele principale sunt cele din afiș: Stella și Will, adolescenți, ambii internați în spital cu fibroză chistică, ea în așteptarea unui posibil transplant de plămâni, el într-un tratament experimental. Amândoi având interdicția de a se apropia unul de celălalt mai puțin de 5 pași pentru că infectarea încrucișată poate duce la moartea lor. 
Ce nu am știut când am văzut filmul e că e făcut după povestea reală a lui Kattie și Dalton, care s-au îndrăgostit și, în ciuda avertismentelor medicilor, s-au și căsătorit. Deși au avut parte fiecare de câte un transplant de plămâni, la 5 ani după ce s-au căsătorit, Dawton a murit la 25 de ani, iar Kattie, 5 zile mai târziu, la 26 de ani. 

5.    Memoriile unei gheișe
Văzusem Memoriile unei gheișe cu ani în urmă, dar nu mai țineam minte acțiunea foarte bine. Țineam minte un kimono galben, secvența de la final și că mi-a plăcut mult: Foarte mult mi-a plăcut și acum. 

6.    Șapte ani în Tibet
Încă un film făcut după  o carte, cea scrisă de Heinrich Harrer, un alpinist austriac care participă în 1939 la o expediție germană în Nepal. Din cauza celui de-al doilea război mondial nu se mai poate întoarce, este închis într-un lagăr din care reușește să evadeze împreună cu Peter cu care petrece 7 ani în orașul interzis unde devine prieten cu însuși Dalai Lama. Deci, o poveste reală inedită. 

P.S. A doua carte este Întoarcerea în Tibet, dar nu cred că s-a făcut film după ea.

7.    Mănâncă, roagă-te, iubește
E a doua oară când văd filmul și deși țin minte că prima dată mi-a plăcut, acum nu a mai fost la fel. Cred că mă așteptam la mai mult. Iar după ce am citit ulterior pe net despre viața reală a autoarei Elisabeth Gilbert, mi-a plăcut și mai puțin. Mi se pare că lecțiile învățate în Italia, India și Indonezia ori și-au pierdut forța în timp, ori nu au fost niciodată atât de profunde încât să ducă la o viață trăită la același nivel și mai departe, în viața reală de zi cu zi. 
Dar Julia Roberts e superbă, la fel ca și peisajele. 

8.    Secretul
Firește, știam că titlul filmului e ”Secretul”, dar nu m-am gândit că are legătură cu ”The Secret”, însă are. E un film artistic despre o văduvă cu doi copii și un profesor. Este romantic, optimist și motivant. 

9.    Tinerețe furată
Un film lansat în 1999 despre tânara de 18 ani, Susanna diagnosticată cu tulburare de personalitate de tip borderline și internată un an jumate într-un spital psihiatric în anii 60. Susanna este interpretată de Winona Ryder. Angelina Jolie joacă rolul unei sociopate și Whoopi Goldberg este asistenta șefă. Cam sumbru subiectul, însă interpretarea actrițelor și mai ales a Angelinei Jolie este impresionantă.

10.    Cui pe cui se scoate
Un film pe care Netflix mi l-a tot scos în cale la recomandări, încât până la urmă m-am uitat și la el. Plus că a picat numai bine după filmul anterior, fiind o comedie ușoară filmată în peisajele superbe din insula Mauritius. Cu actori în costume de baie aproape la fel de superbi. 

11.    Chocolat
O femeie tănără și necăsătorită se mută împreună cu fiica ei într-un sat din Franța în iarna anului 1959 și își deschide o ciocolaterie în timpul postului – ceea ce îl agasează maxim mai ales pe primar. Un film drăguț care te va face să te duci să îți cumperi cea mai cremoasă ciocolată. 

12.    Lumina dintre oceane
Un cuplu care avea grijă de farul de pe o insulă australiană pustie găsește într-o barcă naufragiată un bebeluș. Și de aici începe povestea care te poate face să plângi.

13.    Talismanul norocos
Pentru un film care începe cu o secvență de război – ceea ce mie nu imi place, continuarea cu un adăpost de câini – ceea ce mie imi place maxim, a fost o surpriză foarte plăcută! Deși e cam nerealist în ceea ce privește viața liniștită unui fost pușcaș marin după război, e un film romantic care te face să te simți bine. 

14.    Jurnalul
E o poveste de iubire impresionantă împletită cu realitatea sfâșietor de tristă a unui azil de bătrâni care împreună formează o profundă lecție de viață. 

15.    Febra lalelelor
După ce a venit și fiică-mea (de 17 ani) la părinții mei acasă unde eram eu, filmele au fost alese de ea. Îi place Olanda și îi place istoria, așa că Febra lalelelor a fost primul. O poveste de dragoste din secolul al XVIII-lea între soția unui negustor și pictorul angajat de soțul ei să îi picteze. Singurul inconvenient pentru mine a fost că unele secvențe erau filmate într-un cadru atât de întunecat încât abia îți dădeau seama ce se întâmplă. 

16.    Vara lupilor 
Lupii sunt altă pasiune a Ioanei, așa că ea a ales Vara lupilor – un film norvegian în care limba ne era total străină, dar peisajele, fetița, lupii și acțiunea au fost foarte frumoase și nu numai pentru copii. 

17.    Cealaltă moștenitoare Boleyn
Impresionant la acest film este faptul că acțiunea a fost reală. Știam că Henric al VIII-lea și-a condamnat 2 dintre cele 6 soții la moarte, dar nu credeam că foarte multe detalii din film au fost reale (inclusiv acuzația de incest între frate și soră!) – până nu le-am citit ulterior pe internet. 

18.    Milionară prin forțe proprii
Singurul film care a fost o mini-serie de 4 episoade de câte 45 de minute, dar a meritat fiecare minut. Este povestea reală a lui madame C.J. Walker, o negresă născută în 1867 care a devenit prima femeie milionară din America. Este un film despre o femeie uimitoare, cu o atitudine avant-gardistă față de aproape tot: muncă, succes, bani, bărbați, opțiuni, posibilități, alegeri, etc. E o femeie care chiar și astăzi ar fi un model pentru orice altă femeie a zilelor noastre!

19.    Radioactiv
Un film artistic despre viața savantei poloneze Marie Sklodowska Curie, cea care a câștigat de două ori premiul Nobel pentru fizică, în 1903, împreună cu soțul ei, Pierre Curie și cu Henri Becquerel pentru descoperirea radioactivității spontane, și în 1911 premiul Nobel pentru chimie pentru descoperirea elementelor radiu și potoniu. 

20.    Pasărea cutremur
Am ales să îl vizionez fiindcă acțiunea se petrece în Tokyo în anii 80, dar e vorba despre o crimă, așadar e mai sumbru decât mi-aș fi dorit un film în vacanță.

21.     Guernsey
Guernsey, pe numele adevărat ”The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society” este un film care are de toate: suspans, istorie, război, romantism, prietenie, valori, peisaje, astfel încât este unul dintre filmele care mi-au plăcut cel mai mult în luna august. Guernsey e o insulă din Canalul Mânecii.

22.    Hoțul de cuvinte
Un tânăr scriitor american, Rory Jansen, proaspăt căsătorit, își lansează primul roman, care are un succes extraordinar. Doar că .. romanul are legătură cu o servietă cumpărată dintr-un anticariat din Franța ...

23.    O pereche perfectă
Perechea înseamnă o blogheriță din Bali și un cizmar care își deschide un magazin de pantofi. El mi s-a părut un actor frumos, îl cheamă Reza Fahledi al Hady. Frumoase mi s-au părut și peisajele din Bali. Și povestea. Un film drăguț în limba balineză sau indoneziană, nu știu să le diferențiez 😊

24.    Furtună în deșert
Într-un sat beduin din nordul Israelului, în familia formată din Suliman, Jalila, prima lui nevastă, fiica lor de 20 de ani, Layla, cele 3 surori mai mici ale ei, și, mai nou, a doua lui nevastă - femeia nu are nici un cuvânt de spus, iar bărbatul face întotdeauna ”ce trebuie”.  Film israelian lansat în 2016. 

25.     Inimă de leoaică
Este un film nigerian care o are ca personaj central pe fiica președintelui companiei de transport Lion Heart – Adaeze. După ce tatăl ei are infarct și este în concediu medical, Adaeze trebuie să mențină firma pe linia de plutire împreună cu unchiul ei, în ciuda provocărilor majore la care este supusă. 

26.    Poveste despre căsnicie
La un moment dat am fost curioasă și m-am uitat pe net să văd ce filme mai recomandă alții pe Netflix. Acesta a fost unul dintre ele – care m-a convins ca data viitoare să mă bazez pe inuiția mea 😊 Singurul avantaj a fost că am aflat cam cum se desfășoară un divorț în SUA și cât de inumani pot fi avocații americani, doar pentru a câștiga cât mai mult. Știți metafora cu lupul cel bun și lupul cel rău, când câștigă cel pe care îl hrănești? Ei, se pare că avocații americani hrănesc lupul cel rău din fiecare partener de cuplu (împotriva celuilalt) ...până devine obez. 

27.     Viață de tată
Inspirat dintr-o poveste reală, filmul prezintă viața lui Mathew după ce soția lui moare la naștere, iar el alege să o crească singur pe fiica lui, Maddy. E un film educativ, emoționant și comic mai ales pentru cei care au crescut deja un copil. Cel puțin. 

28.    Dă aripi visului
Un film indian despre Gunjan Saxena, prima femeie pilot din India care ajunge să lupte în războiul din Kargil. E un film extraordinar care pentru mine a devenit filmul numărul 1 din toată lista. M-a impresionat mult ambiția ei de când era fetiță de a ajunge pilot când toată lumea credea că imposibil, fiind până atunci o meserie doar pentru bărbați.  Dar m-a impresionat mult și sprijinul și încrederea acordată de tatăl ei și mi-au plăcut vorbele lui înțelepte, precum „Să lucrăm la ce putem controla și să lăsăm restul în seama Domnului. Norocul nu-i abandonează pe cei care muncesc din greu.” Despre Gunjan Saxena cea adevărată (născută în 1975) puteți afla mai multe pe wikipedia: Gunjan Saxena - Wikipedia

29.    Tigrul alb
După ce am văzut filmul anterior, mi-am adus aminte că vara aceasta prietena unei prietene care are o noră indiancă, mi-a recomandat filmul Tigrul alb. Într-adevăr, faci cunoștință cu o Indie ne-romanțată și ne-cosmetizată și filmul mi-a plăcut mult până la un punct, după care mi-a lăsat un gust amar față de altele indiene de care îmi aduc aminte cu drag (cum ar fi unul dintre filmele mele preferate, Lion). Lion (2016) - IMDb

30.     Povestea unui campion
Pe măsură ce îl vedeam, am realizat că îl mai văzusem, dar mi-a plăcut oricum și nu doar pentru că e cu Sandra Bullock sau fiindcă e o poveste reală.  Ci fiindcă la baza acțiunilor din film stau valori profund umane – care stau mărturie că mai există încă oameni foarte buni în această lume. Aici găsiți povestea reală a lui Michael Oher, jucător de fotbal american profesionist în Super Bowl: The True Story of Michael Oher and 'The Blind Side' - Biography

31.    Layla M.
Un film olandez pe care l-am văzut cu Ioana fiindcă e vorba de o adolescentă, Layla. E musulmancă și trăiește împreună cu părinții și fratele ei în Amsterdam, bucurându-se și fiind recunoscători față de libertățile și avantajele țării care i-au adoptat. Părinții ei, nu ea. Pentru că ea poartă burka și visează să trăiască (și să lupte) într-o țară musulmană. Nu scrie nicăieri că e făcut după un caz real, dar știm că e reprezentativ pentru multe cazuri reale. Din păcate.

În continuare cu siguranță nu voi avea timp să mă mai uit la filme în același ritm. Și cel mai probabil nici nu voi mai scrie despre ele. Fiindcă voi scrie iar ... despre cărți. 

Mihaela

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 28  122262  26.04.2021
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 139  35622  28.01.2024
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 91  139795  02.03.2024
140. Despre cartea "Enzima miracol", dr Hiromi Shinya
28.01.2024 13:51 | Mihaela Zaharia
139. Despre cartea ”Bani fericiti”, Ken Honda
01.01.2024 16:26 | Mihaela Zaharia
138. Despre cartea ”Codul greutății corporale”, dr. Jason Fung
17.06.2023 20:53 | Mihaela Zaharia
137. Despre cartea "Hrană pentru creier” - Lisa Mosconi
08.04.2023 18:47 | Mihaela Zaharia
136. Despre cartea ”Vindecarea fără efort”. Dr. Joseph Mercola
02.01.2023 15:07 | Mihaela Zaharia
135. Despre cartea ”Greutatea ideală”, Allen Carr
30.11.2022 22:39 | Mihaela Zaharia
134. Despre cartea “Ochi pentru vindecare”, Francine Shapiro, Margot Silk Forrest
04.11.2022 12:20 | Mihaela Zaharia
133. Despre cartea ”Supermintea”, Dave Asprey
24.10.2022 13:47 | Mihaela Zaharia
132. Despre cartea ”Alimente care ucid creierul” – dr. David Perlmutter
21.10.2022 15:13 | Mihaela Zaharia
131. Despre cartea ”Spațiul variantelor”, Vadim Zeland
09.10.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
130. Despre cartea ”Terapia tatălui”, Doreen Virtue, Andrew Karpenko
18.09.2022 18:52 | Mihaela Zaharia
129. "Despre cartea Câștigă acum încredere în tine” – dr. Paul McKenna
25.05.2022 18:32 | Mihaela Zaharia
128. Despre cartea ”Totul despre femei. Ghid pentru bărbați”, dr. John Gottman, dr. Julie Schwartz Gottman
15.05.2022 20:21 | Mihaela Zaharia
127. Despre cartea ”Drumul vieții”, de Valerio Albisetti
10.05.2022 11:52 | Mihaela Zaharia
126. Despre cartea ”Bucuria afacerilor”, Simone Milasas
21.02.2022 11:29 | Mihaela Zaharia
125. Despre cartea ”4 ore Corpul” de Tim  Ferriss
18.02.2022 17:01 | Mihaela Zaharia
124. Despre cartea ”Ghid aplicativ de evaluare clinică a copiilor și adolescenților”, Elena Otilia Vladislav
22.01.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
123. Despre cartea ”Cum să vorbim în public”, Dale Carnegie
24.11.2021 19:48 | Mihaela Zaharia
122. Despre cartea ”Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite”, Mark Wolynn
30.10.2021 11:45 | Mihaela Zaharia
121. Despre cartea ”Puterea cuvintelor ... care mă eliberează”, Jacques Martel
18.10.2021 14:35 | Mihaela Zaharia
120. Despre cartea “Totul pornește de la mâncare” de Dallas și Melissa Hartwig
17.10.2021 13:18 | Mihaela Zaharia
119. Despre ghidul ”Ieșirea din labirint”, dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier, dr. Deborah & Brian Newman
10.10.2021 16:23 | Mihaela Zaharia
118. Despre cartea ”Labirintul codependenței”, dr. Frank Minirth, dr. Robert Hemfelt, dr. Paul Meier
09.10.2021 14:43 | Mihaela Zaharia
117. Despre cartea ”Pachinko”, Min Jin Lee
03.09.2021 17:51 | Mihaela Zaharia
116. Despre cartea ”Răzbunarea iertării”, Eric-Emanuel Schmitt
05.06.2021 14:42 | Mihaela Zaharia
115. Despre cartea “A Therapist’s Guide to EMDR”, Laurel Parnell
23.05.2021 11:57 | Mihaela Zaharia
114. Despre cartea ”Magia ordinii la locul de muncă”, Marie Kondo și Scott Sonenshein
12.05.2021 15:50 | Mihaela Zaharia
113. Despre cartea ”Soluția zonelor albastre. Cum să mâncăm și să trăim asemeni celor mai sănătoși oameni de pe planetă”, Dan Buettner
09.05.2021 16:31 | Mihaela Zaharia
112. Despre cartea ”Efectul compus”, Darren Hardy
24.04.2021 13:28 | Mihaela Zaharia
111. Despre cartea ”Trezește uriașul din tine” / ”Descoperă forța din tine” – volumul II, Antony Robbins
23.04.2021 18:05 | Mihaela Zaharia