Necesitatea alaptarii - inviu cu dna. doctor Ana Culcer

În primul rand, ce puteți să ne spuneți despre dumneavoastră?

Sunt Ana Culcer medic primar pediatru neonatolog doctor în știinte medicale șef secția nou-născuți SUUB de 28 de ani. Ador bebelușii și copii de orice varsta, prefer sa sfatuiesc mamele cum sa si creasca sanatosi si sportivi copii decat sa i tratez. Primul pas si cel mai important pas spre o evolutie favorabila este alaptarea.

Care sunt avantajele alaptatului pentru copil, dar si pentru mama?

Alaptarea (alimentatia la sanul mamei sale) este cea mai potrivita alimentatie pentru puiul de om, este "standardul de aur in alimentatia sugarului”. Alaptarea are numeroase beneficii pentru copil, mama, familie, mediu si societate. Copiii alaptati cel putin 6 luni luni sunt mai sanatosi mai rezistenti la imbolnaviri, fac mai putine alergii chiar cand au teren alergic, sunt mai  putin obezi, iar diabetul si anumite cancere sunt mult mai rare. De asemenea copiii alaptati sunt mai putin anemic,i fierul din laptele de mama fiind mai bine utilizat chiar daca este in cantitate mai mica. Osificarea este mai buna, osteoporoza tardiva fiind foarte rara la persoanele care au supt san cand in primul an de viata. Sugarul alaptat are nevoie de suplimentare cu fier si vitamina D. Pentru mama cea mai buna cura de slabire este alaptatul. De asemena tot el este o metoda simpla si naturala de contraceptie cu conditia ca mama sa alapteze copilul exclusiv la san ziua si noaptea fara nici un supliment. Alaptatul prelungit previne cancerul de san si ovar, iar legatura afectiva intre mama si copil este una speciala. Alaptarea aduce beneficii economice familiei mai ales pe timp de criza, laptele de mama fiind gratis proaspat, la temperatura optima si gata pregatit la orice ora "restaurantul este la purtator". Parintii pot pleca oricand cu copilul fara a lua cu ei alte accesorii. In primul an se pot economisi cel putin 12000-15000 lei  fara a mai socoti banii cheltuiti pe medicamente si suferinta copilului bolnav. Care sunt dezavantajele?

Dezavantaje ale alaptarii nu se cunosc. Exista insa putine mame care nu doresc sa alapteze din prea multa comoditate,  necunoastere, sfaturi proaste, lipsa increderii in ele si evntual lipsa sustinerii de catre familie, rude prieteni si personalul medical.

Care sunt principalele obstacole in ce priveste alaptarea si cum pot fi ele depasite?

Dificultati pot exista imediat dupa nastere cand mama este obosita epuizata,  mai ales dupa cezariana, dar copilul nu trebuie tinut separat de mama si trebuie pus la san corect imediat dupa nastere, daca se poate chiar in prima jumătate de oră  si apoi la cere. In primele 2 - 3 nopti copii sug foarte des fapt ce dispera mamele care spun ca nu au lapte. Ele trebuie sa stie ca asa este normal si ca suptul noaptea produce cresterea secretiei lactate. Toate dificultatile inceputului pot fi depasite printr-o informare corecta a mamelor si familiei printr-o  colaborare si sustinere a mamelor.

Cum s-a schimbat atitudinea fata de alaptat in ultimii 20 de ani in Romania si  in lume?

In utimii 20 de ani toata omenirea incearca sa se intoarca la natura, sa repuna copilul in drepturile sale legale alimentandu-l la sanul mamei. In Romania s-au facut  eforturi pentru a reveni  la traditia noastra cand aproape toate  femeile isi alaptau copii. Cu ajutorul UNICEF, MS si Centrul de Perfectionare Medicala au fost formati formatori dintre medici si asistente care sa instruiasca tot  personalul din maternitati si acestia sa ajute mamele sa si alapteze corect  copiii. Din fericire ma numar printre primii 3  doctori care aufost instruiti in SUA la SAN-DIEGO.  Acest curs  a fost urmat de altele in tara si m-au convins de importanta deosebita a alaptarii pentru a ne creste niste copii sanatosi.

Cum anume sprijiniti dvs. alaptarea?

Pe langa eforturile depuse la spitalul universitar pentru  ca aproape toate mamele sa si alapteze copiii, corectez  impreuna cu  colaboratorii tehnicile gresite de alaptare la toate mamele care ne solicita, atat la centrul de promovarea alaptarii din ambulatoriul SUUB, cat si la cabinetul privat. Ma bucur sa am poate cei mai multi copii alaptati frumosi si sanatosi.  Nevoia si solicitarile populatiei  pentru instruire teoretica si practica sunt  departe de a fi satisfacute. De aceea am hotarat impreuna cu Marius Cimpoescu si Carmen Ionita - doi tineri entuziasti si pasionati deaceasta problema -  sa infiintam Asociatia  SECRETUL EVOLUTIEI in 2008, asociatie care se ocupa de informarea si educarea parintilor cum sa si creasca sanatosi copiii. Am avut numeroase intruniri cu parintii din Bucuresti si din tara unde pe langa alaptare s-au  discutat  toate problemele ce preocupa mamele. Membrii asociatiei au pregatit mai multe materiale informative pentru  parinti: broşuri, CD-uri, DVD-uri, fimulete cu lucruri practice legate de alimentatie, ingrijire, vaccinari etc. In cadrul asociatiei functioneaza CLUBUL COPILULUI SANATOS prin care mamele fac schimb de experiente si idei intre ele si afla raspunsuri la problemele care le preocupa pentru sanatatea copiilor lor de la medicii specialisti colaboratori sau titulari ai asociatiei.

Ce sfaturi aveti pentru femeile insarcinate?

Intrucat maternitatea este o mare provocare pentru viitoarea mamica ce trebuie sa si gaseasca raspunsuri la numeroase intrebari, cred ca ar fi foarte util sa si procure materialele informative  pe care sa le studieze din timp.

 

articol aparut in revista Business Woman

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Trimite un mesaj

Dacă simţi nevoia să impărtăşeşti ce ai pe suflet, îţi răspund cu drag la întrebari prin intermediul acestui formular (in 24 de ore):