18. Despre cartea "Codul vindecării", Alexander Loyd cu Ben Johnson

„Vindecarea profundă de care avem nevoie noi toţi nu este de natură fizică sau emoţională, ci spirituală şi presupune vindecarea unei rupturi în relaţia cu un Dumnezeu iubitor.”

Am aflat de această carte absolut întâmplător într-un context care nu avea iniţial nicio legătură cu psihologia, de la o persoană care participase într-o altă ţară la un workshop cu dr. Alexander Loyd. M-am bucurat să aflu că e tradusă şi în limba română şi după ce am început să o citesc nu m-am mai oprit, am citit-o într-o zi. 

Mi-a plăcut foarte mult, toate informaţiile mi s-au părut de bun simţ ... până am ajuns la capitolul final şi am aflat ce înseamnă de faptul Codul Vindecării. Ceea ce m-a bulversat. Pentru că e foarte simplu. Dar asta nu m-a oprit să aplic metoda pe mine, aşa cum fac de obicei. Cred că am practicat vreo două săptămâni şi apoi am uitat. Dar după vreo două luni am realizat că ... a funcţionat! Lucrasem pe un obiectiv care nu s-a îndeplinit niciodată până acum, aşadar credeam conştient că am foarte puţine şanse să se întâmple. S-a îndeplinit exact ceea ce am rostit eu, s-au îndeplinit toate acele cuvinte pe care am ales să le pun în formularea obiectivului meu. Aşadar, m-am convins încă o dată cât e de important să ne alegem cuvintele înţelept şi deliberat pentru că exact asta "recepţionează" Universul, indiferent ce ne imaginăm noi că vrem. Acela a fost momentul în care am considerat că totuşi această carte merită o recenzie şi am început să o citesc din nou. Încă nu am aplicat metoda pe alte subiecte (să am măcar 3 ca să fie credibilă) dar acum îndrăznesc totuşi să vorbesc despre ea şi vă las pe voi să hotărâţi dacă îi daţi o şansă sau nu. 

Autorul spune că metoda i-a fost dezvăluită în timpul unui zbor cu avionul în care a scris după dictare toate gândurile care îi veneau automat. Motivaţia principală care îi ocupase mintea în ultimii ani era depresia de care soţia lui, Tracy suferea de 12 ani (debutând la 6 luni după ce s-au căsătorit) pentru că nimic din ce încercaseră până atunci nu a funcţionat. Ajuns acasă, a aplicat metoda pe soţia lui şi după 3 săptămâni depresia a dispărut. Cartea este scrisă la 8 ani după acea întâmplare. 

După mine, metoda e ... ciudată. La fel de ciudată ca EFT (Emotional Freedom Technique), ca DSR (Dynamic Spin Release) sau EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) pe care le aplic în psihoterapie. Singura diferenţă e că ultimele trei sunt recunoscute de şcolile de psihoterapie şi pentru fiecare a fost nevoie să urmez un training cu câte un trainer străin ca să o învăţ. Şi aceasta e recunoscută totuşi de Bruce Lipton, regăsindu-se în lista lui de resurse de schimbare a credinţelor limitative: https://www.brucelipton.com/other-resources#belief-change

Multe pagini din carte sunt scrise de dr. Ben Johnson, medic oncolog specializat în medicină naturistă la o clinică din Atlanta, care a apărut şi în filmul Secretul. El spune că "obstacolul major în calea vindecării pacienţilor mei era aspectul emoţional-spiritual."

În carte se consideră că sursa îmbolnăvirii precum şi a celorlalte probleme din viaţa noastră este una şi aceeaşi: stresul. Bruce Lipton consideră că stresul este cauza bolilor şi stărilor de rău în proporţie de 95%, restul de 5% este genetic şi a fost cauzat probabil de stresul cuiva din arborele nostru genealogic. 

Stresul este dat de orice situaţie sau gând care ne face să fim frustraţi, furioşi sau anxioşi. 
Există o diferenţa între stresul de circumstanţă şi stresul fiziologic care provoacă boala şi stări de rău. 
Stresul fiziologic înseamnă un sistem nervos dezechilibrat. Partea cea mai mare a sistemului nervos este sistemul nervos autonom, denumit astfel pentru că guvernează lucruri care se petrec automat (aproape 99% din ceea ce se întâmplă în corpul nostru) care la rândul lui este format din sistemul nervos simpatic (sitemul luptă sau fugi) şi parasimpatic. Deşi menite să ne salveze viaţa, schimbările determinate de sistemul simpatic dacă se menţin activate timp îndelungat printr-un stres cronic ajung să dăuneze organelor. Când alarma se declanşează celulele noastre îşi încetează creşterea, întreţinerea normală şi vindecarea. 

Care este sursa stresului fiziologic? Este amintirea celulară. Este memoria stocată în toate celulele noastre. Memoria celulară este un bileţel pe care scrie ce au de făcut celulele, dar uneori indicaţiile sunt eronate şi le cer celulelor să intre în stare de stres când nu ar trebui, iar convingerile greşite sunt cele care declanşează reacţia organismului la stres.

Dr. John Sarno de la Facultatea de medicină a universităţii New York susţine că durerile cronice şi diferite alte boli sunt cauzate de supărarea şi furia reprimate în inconştient. Amintirile celulare sunt distrugătoare fie că ni le amintim conştient, fie că nu. De fapt, doar 10% din amintiri sunt conştiente. Amintirile sunt păstrate în celulele noastre sub formă de energie, iar amintirea propriu-zisă este o imagine

„Capacitatea de a afişa imagini în interior şi de a ordona aceste imagini este procesul numit gândire. Gândirea fără imagini nu este posibilă.” spune Antonio Damasio, medic generalist, doctor în ştiinţe şi şef al catedrei de neurologie de la Universitatea South Carolina. 

Şi Bruce Lipton spune că celula este ca un aparat de fotografiat. Ceea ce vezi în exterior sau crezi că vezi este determinat în mare măsură de modul în care eşti programat deja intern. 

"Toate datele, tot ceea ce ni se întâmplă este codificat sub forma amintirilor celulare. Unele dintre acestea conţin convingeri greşite, distructive care activează reacţia la stres a organismului chiar şi când nu e cazul, ceea ce duce la oprirea funcţionării sistemului imunitar şi provoacă toate problemele pe care le avem. În mod practic ele sunt depozitate în corp sub formă de imagini şi revin în amintire tot sub formă de imagini. Ideile sunt făcute din imagini. Iar materialul din care sunt făcute imaginile este o frecvenţă energetică. Imaginile sunt limbajul sufletului. 

Amintirile moştenite (codificate în ADN-ul celular), amintirile anterioare limbajului şi amintirile anterioare gândirii logice, precum şi amintirile traumatizante devin un sistem de convingeri stimul/ reacţie programat să ne protejeze – ca un program anti-virus. Şi totul devine o profeţie care se auto-împlineşte. Programarea de protecţie este un sistem de convingeri. Pentru că dacă evenimentul s-ar mai repeta s-ar putea ca omul să nu fie capabil să supravieţuiască.
Amintirile noastre traumatizante sunt protejate de mintea noastră pentru a nu fi vindecate deoarece inconştientul interpretează vindecarea acelor amintiri ca fiind un pericol din cauză că rostul amintirii este să protejeze omul să nu păţească iar ceva rău"

În carte este prezentat un experiment interesant care poate fi reprodus, menit să ne convingă că este imposibil să facem ceva contrar convingerilor, problema fiind de fapt că facem lucruri contrar convingerilor conştiente, dar în acord cu cele inconştiente

Cu mintea conştientă putem alege dacă vrem să ne gândim şi să ne amintim lucruri plăcute, fericite, sănătoase, dar cu inconştientul nu putem alege ce gândim pentru că inconştientul are propria sa voinţă, el lucrează prin asocieri şi vă poate reactiva una din acele amintiri neplăcute care vă fac să aveţi o stare de discomfort fără măcar să ştiţi de ce pentru că simţiti emoţia asociată acelei amintiri iniţiale. Iar reprimarea zi de zi a amintirilor distructive consumă o cantitate uriaşă de energie care nu mai poate fi alocată organismului, mai ales sistemului imunitar. 

Întrebarea care rămâne este Cum găsiţi acele amintiri celulare care se corelează cu problemele pe care le aveţi şi apoi, cum le vindecaţi?
Asta veţi afla mai departe în carte. 
Codul vindecării nu tratează probleme de sănătate, ci problemele sufleteşti, ceea ce reduce sau elimină stresul fiziologic. Este pus la dipoziţie şi un aşa-zis „detector de probleme sufleteşti” care se referă la 12 categorii de convingeri: imposibilitatea de a ierta, acţiuni vătămătoare, convingeri greşite, iubire contra egoism, bucurie contra tristeţe/depresie, linişte contra anxietate/frică, răbdare contra supărare, bunăvoinţă contra respingere, bunătate contra lipsa de bunătate, încredere contra control, umilinţă contra aroganţă, autocontrol contra lipsa controlului. 

Codul vindecării durează 6 minute şi se pot face oriunde, de preferat să fii singur. 
În plus ni se mai dă o metodă rapidă de a elimina stresul situaţional de zi cu zi bazată pe respiraţie. 
Mai multe detalii găsiţi pe site-ul https://www.dralexanderloyd.com/


Iar dacă vreţi să vă aventuraţi în citirea unei astfel de cărţi, o găsiţi la librăriile online, precum emag dar și pe site-ul editurii LIfestyle Publishing

Sper să vă ajute. 

Cu drag,

psihoterapeut Mihaela Zaharia

Find us on Facebook

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 28  122233  26.04.2021
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 139  35174  28.01.2024
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 91  139742  02.03.2024
140. Despre cartea "Enzima miracol", dr Hiromi Shinya
28.01.2024 13:51 | Mihaela Zaharia
139. Despre cartea ”Bani fericiti”, Ken Honda
01.01.2024 16:26 | Mihaela Zaharia
138. Despre cartea ”Codul greutății corporale”, dr. Jason Fung
17.06.2023 20:53 | Mihaela Zaharia
137. Despre cartea "Hrană pentru creier” - Lisa Mosconi
08.04.2023 18:47 | Mihaela Zaharia
136. Despre cartea ”Vindecarea fără efort”. Dr. Joseph Mercola
02.01.2023 15:07 | Mihaela Zaharia
135. Despre cartea ”Greutatea ideală”, Allen Carr
30.11.2022 22:39 | Mihaela Zaharia
134. Despre cartea “Ochi pentru vindecare”, Francine Shapiro, Margot Silk Forrest
04.11.2022 12:20 | Mihaela Zaharia
133. Despre cartea ”Supermintea”, Dave Asprey
24.10.2022 13:47 | Mihaela Zaharia
132. Despre cartea ”Alimente care ucid creierul” – dr. David Perlmutter
21.10.2022 15:13 | Mihaela Zaharia
131. Despre cartea ”Spațiul variantelor”, Vadim Zeland
09.10.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
130. Despre cartea ”Terapia tatălui”, Doreen Virtue, Andrew Karpenko
18.09.2022 18:52 | Mihaela Zaharia
129. "Despre cartea Câștigă acum încredere în tine” – dr. Paul McKenna
25.05.2022 18:32 | Mihaela Zaharia
128. Despre cartea ”Totul despre femei. Ghid pentru bărbați”, dr. John Gottman, dr. Julie Schwartz Gottman
15.05.2022 20:21 | Mihaela Zaharia
127. Despre cartea ”Drumul vieții”, de Valerio Albisetti
10.05.2022 11:52 | Mihaela Zaharia
126. Despre cartea ”Bucuria afacerilor”, Simone Milasas
21.02.2022 11:29 | Mihaela Zaharia
125. Despre cartea ”4 ore Corpul” de Tim  Ferriss
18.02.2022 17:01 | Mihaela Zaharia
124. Despre cartea ”Ghid aplicativ de evaluare clinică a copiilor și adolescenților”, Elena Otilia Vladislav
22.01.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
123. Despre cartea ”Cum să vorbim în public”, Dale Carnegie
24.11.2021 19:48 | Mihaela Zaharia
122. Despre cartea ”Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite”, Mark Wolynn
30.10.2021 11:45 | Mihaela Zaharia
121. Despre cartea ”Puterea cuvintelor ... care mă eliberează”, Jacques Martel
18.10.2021 14:35 | Mihaela Zaharia
120. Despre cartea “Totul pornește de la mâncare” de Dallas și Melissa Hartwig
17.10.2021 13:18 | Mihaela Zaharia
119. Despre ghidul ”Ieșirea din labirint”, dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier, dr. Deborah & Brian Newman
10.10.2021 16:23 | Mihaela Zaharia
118. Despre cartea ”Labirintul codependenței”, dr. Frank Minirth, dr. Robert Hemfelt, dr. Paul Meier
09.10.2021 14:43 | Mihaela Zaharia
117. Despre cartea ”Pachinko”, Min Jin Lee
03.09.2021 17:51 | Mihaela Zaharia
116. Despre cartea ”Răzbunarea iertării”, Eric-Emanuel Schmitt
05.06.2021 14:42 | Mihaela Zaharia
115. Despre cartea “A Therapist’s Guide to EMDR”, Laurel Parnell
23.05.2021 11:57 | Mihaela Zaharia
114. Despre cartea ”Magia ordinii la locul de muncă”, Marie Kondo și Scott Sonenshein
12.05.2021 15:50 | Mihaela Zaharia
113. Despre cartea ”Soluția zonelor albastre. Cum să mâncăm și să trăim asemeni celor mai sănătoși oameni de pe planetă”, Dan Buettner
09.05.2021 16:31 | Mihaela Zaharia
112. Despre cartea ”Efectul compus”, Darren Hardy
24.04.2021 13:28 | Mihaela Zaharia
111. Despre cartea ”Trezește uriașul din tine” / ”Descoperă forța din tine” – volumul II, Antony Robbins
23.04.2021 18:05 | Mihaela Zaharia