Ce este consilierea?

În primul rând, consilierea este o formă de intervenţie psihologică ce se adresează persoanelor sănătoase aflate temporar într-o situaţie dificilă, mai ales din punct de vedere emoţional.

Este o relaţie proactivă de ajutor între un consilier şi un client, cu o durată limitată în timp, ce determină schimbări pe care clientul şi le doreşte şi sunt stabilite împreună la începutul procesului de consiliere. Se concentrează pe situaţii punctuale din viaţa clientului şi scopul principal al consilierii este o mai bună adaptare la situaţiile din mediu (familial, profesional şi social)  pe trei planuri: emoţional, cognitiv şi comportamental. 

Când e utilă consilierea?

Consilierea este utilă în următoarele situaţii:

- cănd treci printr-o perioadă nouă: ai început o nouă şcoală, te-ai mutat într-un oraş nou, ai un nou job, te-ai mutat cu socrii, aştepţi un copil, nașterea unui copil, partenerul tău a rămas fără serviciu, unul din membrii familiei tale s-a imbolnăvit sau este bolnav cronic,  partenerul tău este plecat din ţară. decesul unei persoane dragi, etc.

- când apar dificultăţi care nu pot fi rezolvate de la sine sau de unul singur: perioade stresante (divorţ, accident, pierdere de sarcină, procese), conflicte în relațiile apropiate (cu partenerul, părinţii, socrii, copiii, şefii, colegii, etc.)

- înainte de luarea unei decizii importante (alegerea carierei, a unui job, mutatul în alt oraş sau în altă ţară, alegerea unui partener, efectuarea unei intervenţii chirugicale, decizii asupra altora (copii mici, părinţi în vârstă).

- pregătire pentru un eveniment important: vorbit în public la o prezentare, solicitarea unei burse, vize, etc.

- pentru dezvoltare personală: autocunoaştere, identificare talente, resurse personale şi opţiuni pe viitor, etc.

Care pot fi rezultatele ședințelor de consiliere?

- autocunoaştere: poţi descoperi tipare de gândire pe care le foloseai automat fără să îţi dai seama, identifici credinţe limitative care îţi sabotau îndeplinirea obiectivelor stabilite conştient, afli care sunt resursele pe care te poţi baza şi cele de care ai nevoie pentru a obţine ceea ce vrei, etc.

- obţii un acces mai uşor la propriile stări-resursă pe care le poţi folosi ulterior în mod deliberat de câte ori ai ocazia.

- înveţi tehnici noi şi strategii de adaptare (ce îţi asigură flexibilitatea în gândire şi comportament),  de a avea succes, de a face faţă stresului, de a te detaşa de probleme, de a vedea situaţia din alte unghiuri, etc.

- obţii o diminuare sau chiar eliminare a comportamentelor şi gândurilor care nu îţi susţin succesul dorit 

- o schimbare de atitudine vis-a-vis de anumite aspecte din viaţa ta, vei fi mai optimist(ă), mai încrezător în forțele proprii, mai stăpân(ă) pe sine.

- îmbunătățirea comunicării cu sine (dialog interior) şi cu ceilalți (apropiaţi sau nu, în situaţii conflictuale sau nu)

- vei avea parte de sprijin pe parcursu întregului proces de descoperire, identificare resurse, învăţare, aplicare în practică, automatizare şi sărbătorire a succesului. 

Tipuri specifice de consiliere:

Consiliere parentală

Acest tip de consiliere se adresează părinţilor la început de drum sau într-un impas temporar în relaţie cu copiii lor. Poate fi realizată cu un singur părinte, cu ambii părinţi sau cu familia extinsă (bunici şi chiar bone). Se axează pe depăşirea situaţiei problematice care a determinat apelarea la un consilier prin identificarea factorilor favorizanţi, a soluțiilor posibile, a resurselor necesare şi a aplicării acestora cu succes pentru a determina modificările dorite.

Consiliere vocaţională şi de carieră

Consilierea vocaţională se adresează elevilor şi studenţilor care vor să ia cele mai bune decizii în privinţa şcolilor pe care să le urmeze în viitor, în acord cu talentele, pasiunile şi interesele lor, precum şi cu factorii economici, sociali, etc.

Consilierea de carieră se adresează oamenilor de orice vârstă, fie la început de drum, la primul job sau oricând după aceea când persoana simte că vrea altceva pe plan profesional şi începe să își pună întrebarea "Cum ar fi dacă mi-aş schimba jobul/domeniul, cum ar fi dacă aş avea curaj să fac ce am visat când eram tânăr(ă)?" dar nu e foarte sigur dacă aceasta e direcţia cea mai bună şi atunci câteva sesiuni de consiliere pot face lumină în privinţa viitorului dorit. 

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Înscriere NEWSLETTER

Dacă vrei să fii la curent cu noutățile completează formularul de mai jos:

Îți exprimi acordul ca Datele personale furnizate în acest formular să poată fi procesate pentru a te contacta în mod regulat cu privire la informări conform celor descrise în Termenii și Condițiile și Politica de confidențialiate ale acestui portal. Renunțarea la notificări se poate face prin click pe linkul de dezabonare de la sfârșitul oricărui email, scriind la info@mindmaster.ro sau prin a ne scrie pe pagina de contact.

Sunt de acord și transmit datele.