In bucatarie

Imi place sa incerc retete deosebite in bucatarie. Insa niciodata nu am legat dezvoltarea personala de ... gatit, pana cand nu am gatit sepie/calamar.

De obicei cumpar des peste de la un magazin aproape de noi. Cand am laudat vanzatorul ca mi-a recomandat un peste foarte bun data trecuta, m-am trezit cu o punga "speciala" din frigider cu sepii. Ups! Si eu ce fac cu astea?

M-am apucat sa le curat ochii (brr!) si sa tai partea dura. Nu eram insa convinsa ca e suficient, asa ca am cautat pe net si am aflat ca mai trebuie curatate si de pielita rosietica de deasupra. Asta mi-a lamurit intrebarea de ce oare sunt rosii, cand la restaurant sunt albe (credeam initial ca se vor albi la gatit). Insa operatiunea a durat o ora la 1 kg de sepii, fiindca e foarte migaloasa, pielita e foarte subtire si cea de pe tentacule dificil de scos.

Dupa aceea le-am pus la fiert:

Ulterior le-am prajit pe gratar si le-am mancat cu usturoi:

Au gustat si copiii, dar nu au fost incantati. Insa au invatat cate ceva despre fructele de mare si despre cum e sa le cureti. Iar eu am invatat ca ... Se poate si asta!

Azi insa am gatit SUSHI. Am tot mancat si am tot vazut la Sushi to go, Snack Attack, Auchan, Cora, imi place, asa ca m-am hotarat sa imi fac singura. Citisem retetele pe net (oricum sunt abonata la toate blogurile legate de Japonia pe care le-am gasit) si am inceput sa caut ingredientele. Cel mai greu am gasit foile de alge .. la Cora la raionul de peste congelat. Acolo erau si sosurile wasabi si sosul soya si betisoarele si sushi gata facut. La Mega Image am gasit ginger marinat, covoras de bambus pentru rulat, otet pentru sushi, peste somon afumat, icre negre, surimi. Acasa aveam deja sos de soya si morcovi. Castravetii se terminasera si n-am avut, iar avocado cumparat nu a avut pret la casa, asa ca am renuntat la el.

Am facut 3 feluri de sushi: cu surimi, wasabi si morcovi, cu somon, icre negre si morcov, cu somon si morcov.

Am fiert orezul, o ceasca de orez si doua cesti jumate de apa ( 3 minute la foc tare, 8-10 minute la foc mic, acoperit si apoi a mai stat acoperit 5-10 minute pana absoarbe aproape toata apa). Ulterior se amesteca cu otet, sare si zahar si se pune pe foaia de alga de pe patul de bambus. Nu se pune prea mult orez ca iese pe afara la rulat. Se ruleaza cu grija, invartind patul de bambus in sus si tinandu-l cu mana. Apoi se taie in bucati cu un cutit ascutit, preferabil ud, se pun pe un platou si se mananca cu betisoarele, inmuiate in sosul de soya.

Cele cu wasabi au iesit foarte iuti (am pus si mult, exact grosimea care a iesit din tub), celelalte au iesit ok. Copiii au stat pe langa mine, li s-a parut foarte interesant, bineinteles ca vroiau sa puna mana pe tot, au mancat orezul gol inainte (lui Robert i-a placut, Ioanei nu, ca era imbibat cu otet) si au retinut cu uimire ca ... si in Japonia se mananca cu betisoare ca in China!

Iar eu abia astept sa repet procesul si cu avocado, castraveti si creveti. Succes si voua, daca va tenteaza ideea!

Reteta completa de unde m-am inspirat, o gasiti aici: http://japonia-departe-aproape.blogspot.com/2009/11/full-episode-making-of-star-sushi.html

Iar daca vreti sa incercati cu copiii, puteti sa modelati ce vedeti aici:

 
Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 28  121279  26.04.2021
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 128  17907  25.05.2022
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 90  137885  04.11.2021
129. "Despre cartea Câștigă acum încredere în tine” – dr. Paul McKenna
25.05.2022 18:32 | Mihaela Zaharia
128. Despre cartea ”Totul despre femei. Ghid pentru bărbați”, dr. John Gottman, dr. Julie Schwartz Gottman
15.05.2022 20:21 | Mihaela Zaharia
127. Despre cartea ”Drumul vieții”, de Valerio Albisetti
10.05.2022 11:52 | Mihaela Zaharia
126. Despre cartea ”Bucuria afacerilor”, Simone Milasas
21.02.2022 11:29 | Mihaela Zaharia
125. Despre cartea ”4 ore Corpul” de Tim  Ferriss
18.02.2022 17:01 | Mihaela Zaharia
124. Despre cartea ”Ghid aplicativ de evaluare clinică a copiilor și adolescenților”, Elena Otilia Vladislav
22.01.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
123. Despre cartea ”Cum să vorbim în public”, Dale Carnegie
24.11.2021 19:48 | Mihaela Zaharia
122. Despre cartea ”Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite”, Mark Wolynn
30.10.2021 11:45 | Mihaela Zaharia
121. Despre cartea ”Puterea cuvintelor ... care mă eliberează”, Jacques Martel
18.10.2021 14:35 | Mihaela Zaharia
120. Despre cartea “Totul pornește de la mâncare” de Dallas și Melissa Hartwig
17.10.2021 13:18 | Mihaela Zaharia
119. Despre ghidul ”Ieșirea din labirint”, dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier, dr. Deborah & Brian Newman
10.10.2021 16:23 | Mihaela Zaharia
118. Despre cartea ”Labirintul codependenței”, dr. Frank Minirth, dr. Robert Hemfelt, dr. Paul Meier
09.10.2021 14:43 | Mihaela Zaharia
117. Despre cartea ”Pachinko”, Min Jin Lee
03.09.2021 17:51 | Mihaela Zaharia
116. Despre cartea ”Răzbunarea iertării”, Eric-Emanuel Schmitt
05.06.2021 14:42 | Mihaela Zaharia
115. Despre cartea “A Therapist’s Guide to EMDR”, Laurel Parnell
23.05.2021 11:57 | Mihaela Zaharia
114. Despre cartea ”Magia ordinii la locul de muncă”, Marie Kondo și Scott Sonenshein
12.05.2021 15:50 | Mihaela Zaharia
113. Despre cartea ”Soluția zonelor albastre. Cum să mâncăm și să trăim asemeni celor mai sănătoși oameni de pe planetă”, Dan Buettner
09.05.2021 16:31 | Mihaela Zaharia
112. Despre cartea ”Efectul compus”, Darren Hardy
24.04.2021 13:28 | Mihaela Zaharia
111. Despre cartea ”Trezește uriașul din tine” / ”Descoperă forța din tine” – volumul II, Antony Robbins
23.04.2021 18:05 | Mihaela Zaharia
110. Despre cartea ” Trezește uriașul din tine!” / ”Descoperă forța din tine”, volumul I, Anthony Robbins
22.03.2021 17:15 | Mihaela Zaharia
109. Despre cartea ”Puterea nemărginită”, Anthony Robbins
21.03.2021 21:59 | Mihaela Zaharia
108. Despre cartea ”Magia ordinii”, Marie Kondo
20.03.2021 23:11 | Mihaela Zaharia
106. Despre cartea ”Regula 10X, singura diferență între succes și eșec”, Grant Cardone
17.03.2021 18:32 | Mihaela Zaharia
105. Despre cartea ”Metoda IKIGAI – Secrete japoneze pentru a-ți descoperi adevărata pasiune și a-ți atinge țelurile în viață”, Hector Garcia (Kirai) și Francesc Miralles
14.03.2021 09:27 | Mihaela Zaharia
104. Despre cartea ”Oameni anxioși”, Fredrik Backman
07.03.2021 17:00 | Mihaela Zaharia
103. Despre cartea ”Fii obsedat sau fii mediocru”, Grant Cardone
01.03.2021 15:58 | Mihaela Zaharia
102. Despre cartea ”De ce eu, de ce așa, de ce acum?”, Robin Norwood
16.02.2021 16:18 | Mihaela Zaharia
101. Despre cartea ”Noua ta viață începe când înțelegi că nu ai decât una ...”, Raphaelle Giordano
14.02.2021 15:39 | Mihaela Zaharia
100. Despre cartea ”Inițierea”, Elisabeth Haich
11.02.2021 20:17 | Mihaela Zaharia
99. Despre cartea ”Nevoile lui, nevoile ei, secretele unei relații de cuplu durabile”, Willard F. Harley, Jr.
06.02.2021 11:23 | Mihaela Zaharia