Recenzie

133. Despre cartea ”Supermintea”, Dave Asprey

”Mâncarea pe care o consumi are un impact mai mare asupra performanțelor creierului decât orice alt factor pe care îl poți controla.”

Citisem mai demult de Dave Asprey cartea ”Dieta Bulletproof” (încă nu are recenzie) și mi-a plăcut. Știam deja de dieta ketogenică de niște ani de când o descoperisem pe Stephanie Keto Person pe youtube. 

Dave Asprey îmbunătățește dieta keto prin diverse mijloace, unul dintre ele fiind postul intermitent Bulletproof. E un post intermitent obișnuit de 16 ore (sari peste micul dejun) în care însă ai voie să bei cafea Bulletproof – cafea (fără mucegai) cu unt și ulei MCT sau ulei de cocos date prin blender. Dave a preluat ideea din Tibet:
”În Tibet, am observat că nomazii cu foarte puțini bani – oameni care își poartă toate bunurile pe spatele iacilor – aveau câte un blender conectat la o baterie portabilă, doar pentru a face ceai cu unt de iac. Mi se părea absolut fără sens, până când mi-am dat seama că amestecul este secretul!”

Cartea a apărut în limba engleză în 2017 și în România în 2021. 
Titlul original este Head Strong, iar subtitlul în română este ”Planul Bulletproof pentru activarea energiei cerebrale latente, ca să lucrezi mai inteligent și să gândești mai rapid în doar două săptămâni.” 
După mine 2 săptămâni e cam puțin să vezi rezultate benefice, plus că dacă ești învățat să consumi carbohidrați, după ce renunți la ei te vei simți obosit, ți se va face somn și posibil să te doară și capul. Așadar, mie mi se pare rezonabil minim o lună. Însă unele idei pot fi folosite pe termen lung. 

Dave Asprey a fost un copil crescut într-un subsol plin de mucegai, având numeroase probleme de sănătate care atunci (anii 70) au fost tratate cu medicamente, mai ales antibiotice fiindcă nimeni nu a făcut legătura între condițiile de viață și bolile de care suferea (obezitate, infecții în gât, astm, sinuzită cronică, infecții cutanate, artrita, boala cronică Lyme).

Ce spune despre el mai târziu: ”Când eram copil, credeam că voi fi fericit în momentul în care voi câștiga un milion de dolari, așa că mi-am canalizat toată energia în această direcție. Am ajuns să câștig 6 milioane de dolari când aveam 26 de ani. Și tii ce mi-am spus atunci? Că voi fi fericit când voi câștiga 10 milioane, așa că am continuat să trag, ceea ce m-a făcut să pierd tot pe când aveam 28 de ani. Si în acest răstimp, nu am fost fericit. Am fost stresat, iar organismul meu a plătit prețul. .... Am strâns laolaltă puținii bani care îmi mai rămăseseră și am făcut următoarele: m-am dus în Tibet pentru a învăța să meditez de la maeștrii originari; am participat la o tabără de meditație budistă, de zece zile, în Nepal; am petrecut cinci ani practicând zilnic o artă a meditației de inspirație hindusă privind respirația, alături de un grup de prieteni de succes din Silicon Valley; am încercat o ceremonie tradițională de ayahuasca în jungla peruviană cu mult înainte ca directorii executivi din domeniul tehnologiei să le poată rezerva online; am învățat yoga avansată și pranayama; am postit zile întregi singur, într-o peșteră din deșertul Sedona; și am învățat să-mi pun electrozi pe cap pentru a-mi măsura undele cerebrale în stare de meditație.”

Ulterior i-au luat 17 ani și un milion de dolari să testeze pe el însuși toate ideile care sunt prezentate în această carte printr-un concept inventat de el – biohacking = preluarea controlului asupra organismului tău.

Întreaga carte vorbește despre ... mitocondrii = ”uzinele energetice ale celulei”. 
”O celulă umană obișnuită conține între o mie și două mii de mitocondrii. Celulele din zonele corpului care au nevoie de cea mai mare energie – creierul, retina și inima – conțin aproximativ zece mii de mitocondrii fiecare.”

Primul simptom că mitocondriile sunt suprasolicitate este oboseala. Provoacă pofte, proastă dispoziție, confuzie, uitare și dificultăți de concentrare. 
”Cea mai previzibilă cauză a declinului funcției mitocondriale este îmbătrânirea. De la 30 și până la 70 de ani, eficiența unei mitocondrii scade cu aproximativ 50%. Asta înseamnă că un om obișnuit de 70 de ani produce aproximativ jumătate din energia celulară pe care o produce unul de 30. … Secretul este să eviți acum debutul timpuriu al disfuncției mitocondriale (DTDM) prin supraîncărcarea mitocondriilor. … Deocamdată ar trebui să știi că aportul de substanțe nutritive adecvate este una dintre cele mai ușoare și mai rapide modalități prin care îți poți impulsiona funcția mitocondrială.”

Cea mai uimitoare informație pentru mine a fost să aflu că doctorița Terry Wahls care a scris cartea ”Minding My Mitochondria” (Am grijă de mitocondrii) a descifrat codul mitocondriilor pentru a-și inversa … SCLEROZA MULTIPLĂ! Bineînțeles că am căutat imediat pe net să aflu mai multe informații și da, a fost diagnosticată în 2000 și după ce a încercat tot ce se putea din punct de vedere medical (principalul simptom al acestei boli este degradarea mielinei) în 2003 a ajuns într-un scaun cu rotile. Medicii i-au spus că nu mai au ce să facă, însă în 2007, frustrată de lipsa de opțiuni din partea medicilor, s-a apucat să studieze pe cont propriu. Ceea ce a descoperit a dus la aplicarea unui program de nutriție și suplimente care i-a permis nu doar să se ridice din scaunul cu rotile, ci să finalizeze un traseu prin Munții Stâncoși Canadieni.

”Nu uita, mielina este alcătuită din grăsime – mai precis, din grăsimi saturate, colesterol, acizi grași omega-3 și câțiva acizi grași omega-6. Acesta este unul dintre motivele pentru care războiul medicinei occidentale împotriva colesterolului a avut o abordare greșită și a fost atât de dăunător. Colesterolul este esențial pentru funcțiile cognitive.”
Semnele care arată că creierul tău nu funcționează atât de bine pe cât ar putea sunt: uitarea, poftele, lipsa de concentrare, lipsa energiei, toane/furie.

Alte subiecte tratate în carte sunt: inflamația, neurogeneza, polifenolii, exercițiile fizice, glutenul, mTOR, Zone Diet, împământare, saună cu infrarosu, dopamină, modalități de a găti, cetoză, sistemul glimfatic (da, am scris bine), meditație, transpirația (”Orice lucru care te face să transpiri te va ajuta cu detoxificarea naturală”), neurofeedback, HIIT, mișcările de vibrație, melanina, expuerea la frig. 

Capitole întregi sunt dedicate mucegaiului, somnului și luminii (mai ales luminii albastre).

Un subiect aparte care îmi place mult este apa care nu este nici lichidă, nici gazoasă, nici solidă – este numită apa din zona de excludere sau apă EZ, esențială pentru funcția mitocondrială. Întâmplător sau nu, mie nu îmi era necunoscută, eu îi spun ”apă vie” - e apa din legume și fructe și am impresia că ideea am auzit-o într-o prezentare a medicului  Cătălin Luca

Programul în sine de 2 săptămâni este prezentat în partea a III-a a cărții. Și are chiar și rețete. 
Și totuși, ce ai de mâncat ca să ai un creier cât mai sănătos și performant, pe lângă cafeaua Bulletproof? Legume, afine, miere (o linguriță înainte de culcare), unt pe legume, ciocolată neagră, rodii, struguri (nu recomandă vinul din cauza toxinelor probabile), somon sălbatic, sardine, anșoa, fructe de mare, carne de vită, măduvă, ouă, lapte de cocos, avocado, migdale, fistic, caju, ulei de măsline extravirgin în salate și unt ghee pentru gătit, unt de migdale, oțet de mere.

Ce să nu mănânci? Carbohidrați simpli, gluten, grăsimi nesaturate, zahăr, proteine din lactate, uleiuri vegetale, îndulcitori, alcool (mda, inclusiv berea!), alimente prăjite.

Dave nu spune aici mai nimic despre leguminoase. Dar în cartea Bulletproof – cartea de bucate (da, am citit-o și pe asta) e clar că nu le preferă. Eu însă da, că așa știu eu din Dieta Zonelor Albastre 😊

Ce suplimente să iei? Ulei de krill, coenzima Q10, chlorella, colagen, magneziu, etc.

Unele soluții propuse de Dave sunt create de el și le vinde prin firma proprie. Unele subiecte sunt de-a dreptul provocatoare, oricât aș fi eu deschisă la minte și la idei noi. De exemplu, nu cred că nicotina poate avea efecte benefice. Poate și fiindcă eu nu fumez și sunt din start anti-fumat. Nu, nu susține nici Dave fumatul, ci doar folosirea plasturilor și bomboanelor!!!

În schimb poate fi la îndemâna oricui să termine un duș cald cu 30 de secunde de apă rece (măcar vara), să meargă pe jos, să practice respirația de 5 secunde sau chiar meditația pentru ... mitocondrii. Eu pot și să scot din dulap trambulina elastică pliabilă 😊

Dacă ești curios ce îmbunătățiri ar putea să îți aducă ție această carte, o găsești pe site-ul editurii ACT și POLITON, Elefant, Cărturești, Libris, etc.

Eu o recomand oricui interesat de sănătatea fizică și mentală.

psihoterapeut Mihaela Zaharia

 

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 28  122482  26.04.2021
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 140  39086  28.07.2024
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 91  140164  02.03.2024
141. Despre cartea ”Procesul revoluționar de eliberare a traumei, stresului și tensiunii din corp. Exerciții somatice de autoîngrijire prin metoda TRE” , David Berceli
28.07.2024 13:14 | Mihaela Zaharia
140. Despre cartea "Enzima miracol", dr Hiromi Shinya
28.01.2024 13:51 | Mihaela Zaharia
139. Despre cartea ”Bani fericiti”, Ken Honda
01.01.2024 16:26 | Mihaela Zaharia
138. Despre cartea ”Codul greutății corporale”, dr. Jason Fung
17.06.2023 20:53 | Mihaela Zaharia
137. Despre cartea "Hrană pentru creier” - Lisa Mosconi
08.04.2023 18:47 | Mihaela Zaharia
136. Despre cartea ”Vindecarea fără efort”. Dr. Joseph Mercola
02.01.2023 15:07 | Mihaela Zaharia
135. Despre cartea ”Greutatea ideală”, Allen Carr
30.11.2022 22:39 | Mihaela Zaharia
134. Despre cartea “Ochi pentru vindecare”, Francine Shapiro, Margot Silk Forrest
04.11.2022 12:20 | Mihaela Zaharia
133. Despre cartea ”Supermintea”, Dave Asprey
24.10.2022 13:47 | Mihaela Zaharia
132. Despre cartea ”Alimente care ucid creierul” – dr. David Perlmutter
21.10.2022 15:13 | Mihaela Zaharia
131. Despre cartea ”Spațiul variantelor”, Vadim Zeland
09.10.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
130. Despre cartea ”Terapia tatălui”, Doreen Virtue, Andrew Karpenko
18.09.2022 18:52 | Mihaela Zaharia
129. "Despre cartea Câștigă acum încredere în tine” – dr. Paul McKenna
25.05.2022 18:32 | Mihaela Zaharia
128. Despre cartea ”Totul despre femei. Ghid pentru bărbați”, dr. John Gottman, dr. Julie Schwartz Gottman
15.05.2022 20:21 | Mihaela Zaharia
127. Despre cartea ”Drumul vieții”, de Valerio Albisetti
10.05.2022 11:52 | Mihaela Zaharia
126. Despre cartea ”Bucuria afacerilor”, Simone Milasas
21.02.2022 11:29 | Mihaela Zaharia
125. Despre cartea ”4 ore Corpul” de Tim  Ferriss
18.02.2022 17:01 | Mihaela Zaharia
124. Despre cartea ”Ghid aplicativ de evaluare clinică a copiilor și adolescenților”, Elena Otilia Vladislav
22.01.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
123. Despre cartea ”Cum să vorbim în public”, Dale Carnegie
24.11.2021 19:48 | Mihaela Zaharia
122. Despre cartea ”Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite”, Mark Wolynn
30.10.2021 11:45 | Mihaela Zaharia
121. Despre cartea ”Puterea cuvintelor ... care mă eliberează”, Jacques Martel
18.10.2021 14:35 | Mihaela Zaharia
120. Despre cartea “Totul pornește de la mâncare” de Dallas și Melissa Hartwig
17.10.2021 13:18 | Mihaela Zaharia
119. Despre ghidul ”Ieșirea din labirint”, dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier, dr. Deborah & Brian Newman
10.10.2021 16:23 | Mihaela Zaharia
118. Despre cartea ”Labirintul codependenței”, dr. Frank Minirth, dr. Robert Hemfelt, dr. Paul Meier
09.10.2021 14:43 | Mihaela Zaharia
117. Despre cartea ”Pachinko”, Min Jin Lee
03.09.2021 17:51 | Mihaela Zaharia
116. Despre cartea ”Răzbunarea iertării”, Eric-Emanuel Schmitt
05.06.2021 14:42 | Mihaela Zaharia
115. Despre cartea “A Therapist’s Guide to EMDR”, Laurel Parnell
23.05.2021 11:57 | Mihaela Zaharia
114. Despre cartea ”Magia ordinii la locul de muncă”, Marie Kondo și Scott Sonenshein
12.05.2021 15:50 | Mihaela Zaharia
113. Despre cartea ”Soluția zonelor albastre. Cum să mâncăm și să trăim asemeni celor mai sănătoși oameni de pe planetă”, Dan Buettner
09.05.2021 16:31 | Mihaela Zaharia
112. Despre cartea ”Efectul compus”, Darren Hardy
24.04.2021 13:28 | Mihaela Zaharia