Cărți pentru copiii care incep să citească ... și nu numai

 

De când fiică-mea a început clasa I, am început și eu să caut cărți pe care … le va citi. Primul pas a fost să mă duc la librărie și să întreb Ce cărți aveți pentru copiii care încep să citească? Mi-au arătat niște cărți subțiri într-adevăr, cu scrisul mare, cu imagini colorate pe câte o pagină întreagă, doar că … erau poveștile cunoscute. Nu m-am convins că aș reuși să conving un copil să citească ceva ce știe deja, cel puțin nu pe al meu, așa că am început să caut altele.

 

Și pornind de la ideea că subiectul care ar pasiona-o cel mai mult ar fi câinii, am cumpărat aproape toate cărțile cu câini pe care le-am găsit:

Oscar, minunatul meu cățel

Vreau și eu un cățel

Aventurile lui Murdărici

Cățelul Vrăjitoarei (4 volume)

Marele fermier Buș Lăbuș

Lăbuș, cățelușul cel isteț

Carte pentru câini deștepți

Alba

A murit Luchi

Tomi. O poveste

Bari, câinele lup

Adăpostul

Enzo ( e mai mult pentru … mine)

Și am trecut la cele cu animale, precum:

Animale din povești cum la zoo nu găsești

Zoolandia: Bonă din greșeală (și alte titluri din aceeași serie)

Barbie: aș putea să fie veterinar la zoo (Ioana încă spune că ea se face veterinar!)

Sophie și cămila albă

Puf (autor: Silvia Kerim – ne plac cărțile ei, toate sunt despre animale, mai avem câteva: Bunica Alba, Crescătoria de îngeri, Povestiri despre prietenii mei, nu avem Poveste cu nouă povești)

Open season: puternicul grizzly

Ursulețul Paddington

Paddington în străinătate

Babe

Pânza lui Charlotte

Aventuri în Himalaya

Ursulețul Winnie Pooh

Aventuri în munții stâncoși

Fram, urul polar

Colț Alb

Furnica și porumbița (fabule)

Doctorul Aumădoare 

Căluțul de apă

Capra domnului Seguin

 

Din categoria pentru fete am ales:

Magic Lilli descoperă America (există mai multe titluri)

Poveste japoneză

Mary Poppins (există mai multe titluri)

Jasmine și cursa deșertului

Andreea se mută (există mai multe titluri)

Un secret important (Angelina Balerina)

Pippi Șosețica (există mai multe titluri)

Balul florilor (e cam scurtă)

Sarah Key și poveștile ei năzdrăvane (mai există și Sarah Key și prietenii ei, dar e cu versuri) – e foarte frumos ilustrată, Ioana a primit-o cadou

Cele patru fiice ale doctorului March  (e cam lungă pentru acum, chiar dacă i-o citesc eu); varianta de lux este Micuțele Doamne

Special să le citească Ioana am folosit cărțile de povești de la editura Girasol fiindcă sunt scrise cu litere de mână, destul de scurte și au imagini frumoase: http://www.edituragirasol.ro/carti-de-povesti-c-23.html 

La un moment dat am apelat la cărțile cu recomandări generale pentru tineri precum:

Care-I faza cu cititul?

și

Cărțile care ne-au făcut oameni

Mi-au plăcut mie foarte mult , din prima carte chiar i-am citit și Ioanei capitole întregi.  Printre cărțile citite de cei intervievați și recomandate mai departe se numărăr: Jules Verne, Toate pânzele sus!, Legendele Olimpului, Cireșarii, Robinson Crusoe, Contele de Monte Cristo, Mizerabilii, Aventurile lui Tom Sawyer, Huckleberry Finn,  Elevul Dima dintr-a șaptea, Muntele vrăjit, Maestrul și Margareta, Mizerabilii, Cuore, Inimă de copil, Ivanhoe, Loreley, poezii de Eminescu și Rainer Maria Rilke, Buratino, Prințul Fericit, Tartarin din Tarascon, Alice în Țara Minuilor, Black Beauty, Singur pe lume, Povești nemuritoare, O mie și una de nopți, Coliba unchiului Tom, Povestiri după Shakespeare, Dumbrava minunată, Matilda, Prințul Mio și căluțul fermecat, Recreația mare. 

Nu știu de unde până unde, eu am rămas cu gândul la  Simone de Beauvoir  și la următaoarea ei carte pe care mi-o doresc: Memoriile unei fete cuminți.

Și am ajuns inevitabil la poveștile terapeutice:

101 povești vindecătoare pentru copii și adolescenți. Folosirea metaforelor în terapie, editura TREI

sau cele de aici http://www.jucariieducationale.ro/povesti-terapeutice-nancy-davis/ (nu le-am comandat încă)

sau cele de aici: http://www.forum-brasov.ro/docs/basme_copii.pdf (un pdf gratuit cu basme terapeutice)

Probabil  voi folosi cu succes la un moment dat și cărțile Supă de pui pentru suflet pe care din fericire le am în bibliotecă fiindcă nu s-au mai reeditat de mulți ani.

Am adunat pe listă și câteva cărți legate de bunele maniere, dar fiindcă le-am ales doar pe cele foarte frumos ilustrate, lista nu e prea lungă, deși oferta e mare:

ABC-ul bunelor maniere

Bunele maniere pentru copii (asta o avem demult și a fost cititiă de foarte multe ori)

Bunele maniere – pentru copii

 

 

Lui Robert i-au plăcut:

Incredibilul băiețel mâncător de cărți

Harry și dinozaurii merg la școală

Harry și dinozaurii salvează animalele

 

poate și fiindcă sunt cărți scurte care se citesc repede,  deși i-au plăcut și benzile desenate de la Aventurile lui Tintin.

Mie mi-au plăcut (pentru ei) și cele cu Hano de la Erc Press, cum ar fi Hano deseneaza un balaur.

Eu aș mai pune pe listă pentru anii următori: Matilda (o carte foarte lăudată de fetițe!), Mica prințesă, Cartea cu Apolodor, A doua carte cu Apolodor, Sora cea micăTrandafirii englezești, Poveștile Mariei,   Habarnam în orașul soarelui (Aventurile lui Habarnam o avem deja, dar n-am citit-o încă), Pocahontas,  Halla și Hao, Harry și MadCheița de aur (Buratino), Întoarcerea micului prinț, Poveste fără sfârșit,  Marty la operăMiracolul electricității, Lupta împotriva microbilor, Școala din Londra, Peter Pan în grădina Kensington, Katitzi, Sambata când vine Sambo, Circul Fantasia, Familia Roademult, Uriașul cel prietenos, Albina Maia si aventurile ei, Kira-kira, Pantalonii călători.

probabil cele cu aventuri fiind mai interesante pentru băieți: Tarzan din neamul maimuțelor, Cum să-ți dresezi dragonul, Morcoveață, Cele șapte călătorii ale lui Sindbad marinarul, Aventuri în Alaska, Aventurile lui Nastratin Hogea, Păcală, Cartea Junglei (chiar dacă au DVD-ul), Charlie și fabrica de ciocolată și alte cărți de Roald Dahl, Piciul, Prinț și cerșetor, Uriașul egoist, Aventurile unui chinez în China, Tom Sawyer în străinătate, Lungul drum către Santa Cruz, Indianul din dulap, Patru prieteni jumate, Haplea la București, Viața lui Pi.

Două cărți frumoase pentru băieți pasionați de cosmos mi se par: George în căutare de comori prin Cosmos și George și cheița secretă a universului.

Și cred că o listă aparte va fi în continuare cea  a basmelor: Cele mai frumoase basme turcești, Cele mai frumoase basme arabe, Cele mai frumoase basme persaneCele mai ffrumoase basme bengaleze, Kalila și Dimna sau poveștile lui Bidpai, Fascinanta lume a basmelor chinezești.

O achiziție specială cred că va fi : Secretul lui Milton – o aventură a cunoașterii prin intermediul puterii prezentului (autor Eckhart Tolle, editura Curtea Veche), despre care am auzit impresii bune, chiar dacă eu nici n-am răsfoit-o.

Pe mine m-a bucurat mult re-editarea cărții Bețișorul năzdrăvan deși noi încă o avem pe cea pe care am avut-o eu când eram mică și le-am tot citit-o.

Copiii mai mari (13- 14 ani) de la IRSCA mi-au spus și ei cărțile lor preferate: Aventurile lui Miercuri, Moony Witcher - fetița celei de-a șașea luni, Amurg / Lună plină / Eclipsa / Zori, Charile Bone și școala de magie, Jurnalul unui puști (între timp a apărut și cartea Însemnările unei puștioaice),  Harry Potter, Cronicile din Narnia.

Deci .. avem de unde alege. Și voi la fel. Mai ales că pe 23 noiembrie 2011 începe Gaudeamus. Dacă nu ajungeți, o variantă la îndemână rămân librăriile. Preferatele noastre sunt Eminescu (http://www.librariaeminescu.ro/), Cărturești (http://librarie.carturesti.ro/)  și Humanitas (http://www.libhumanitas.ro/carti.html ), dar și cele on-line, cum ar fi www.librarie.net, dar în ultimul timp a căștigat teren detașat (cum vedeți și din link-uri) www.elefant.ro datorită reducerilor foarte seducătoare (deși nu au toate cărțile dorite de noi, de exemplu o carte care nu e de citit: Ochiul magic!

Succes la cumpărături și lectură plăcută!

Cum văd eu psihoterapia ...
13.05.2020 13:33 | Mihaela Zaharia
Cum păstrăm mâncarea mai mult timp
12.03.2020 15:48 | Mihaela Zaharia
Ştii ce să faci cu ceea ce ştii? Despre cursul Abilităţi de gândire pentru copii
27.02.2019 15:10 | Mihaela Zaharia
Conferinţă Roberto Perez: De la Ego la Conştiinţă
06.06.2018 17:04 | Mihaela Zaharia
Recunoştinţă fără bani
16.05.2018 18:47 | Mihaela Zaharia
Despre ce se vorbeşte la psihoterapie
04.05.2018 18:35 | Mihaela Zaharia
Estimare și apreciere - abilități de gândire necesare copiilor
06.03.2014 10:19 | Mihaela Zaharia
Spațiul care vorbește despre tine
04.03.2014 23:13 | Mihaela Zaharia
Aricica - poveste educationala pentru elevi ... si nu numai
12.01.2013 21:10 | Mihaela Zaharia
La Disneyland Paris: ziua 4 (Disney Studios & Discoveryland)
31.07.2012 09:50 | Mihaela Zaharia
Search in Tot Title Contents

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Trimite un mesaj

Dacă simţi nevoia să impărtăşeşti ce ai pe suflet, îţi răspund cu drag la întrebari prin intermediul acestui formular (in 24 de ore):