Cărți pentru viitoarele mămici

Auzisem că francezii au o vorbă: “La primul copil înveţi, la al doilea înţelegi şi la al treilea te distrezi” Aşa că dacă sunteţi la prima sarcină e perioada de … învăţat. Inclusiv din cărţi … 

Bănuiesc că orice viitoare mămică are deja în bibliotecă cărțile clasice precum Mama și copilul de soții Căpraru (după care am fost și noi crescuți, presupun) și chiar Îngrijirea sugarului și a copilului de dr. Spock, care sunt destul de exhaustive, desi unele aspecte particulare incep sa fie contestate de alţi specialisti. Nu e cazul să intrați în panică atunci când după ce citiți toate forumurile de mămici pe care le găsiți pline de abordări care de care mai diferite, constatați același lucru și printre specialiști din țară sau din străinătate. Alăptăm până la 6 luni sau până la 2 ani, alăptăm la cerere sau la 3 ore, ne spălăm sânii înainte de alăptat sau nu? – sunt doar câteva mostre de întrebări-îngrijorări pe care probabil vi le veți pune și veți căuta mult răspunsul “adevărat”. Cu cât veţi vrea să ştiţi mai mult decât prima părere a medicului ginecolog/neonatolog/pediatru, cu atât veţi avea şi mai multe întrebări şi veţi avea nevoie de mai multe resurse. De aceea, vă prezint mai jos o listă a unor cărţi existente pe piaţă care să vă ajute în acumularea de informaţii pentru a lua decizii cât mai documentate.

Poţi să începi cu "La ce să te aştepţi când eşti însărcinată” şi să continui la modul distractiv cu “La ce nu te aştepţi când eşti însărcinată”

Sigur vei apela la jurnalele de sarcina care iti prezinta sarcina si dezvoltarea bebelusului pas cu pas in fiecare săptămână în cărţi precum: Sarcina. Manual de instrucţiuni, Sarcina şi bebeluşul, Sarcina şi naşterea. Ghidul femeii însărcinate, Sarcina ta, săptămână cu săptămână, Clinica Mayo. Despre sarcină, şaştere şi nou-născut. Fireşte, nu vă trebuie toate. E de ajuns să le răsfoiţi într-o librărie ca să alegeţi ce vă place cel mai mult. Cartea după care m-am ghidat eu în timpul sarcinii din 2003-2004 a fost Cartea viitoarei mame, editura Teora.

Fireste o idee buna e sa tii și tu personal un asemenea jurnal. Te poti folosi astfel de cartea Ghidul esential al oricărei femei însărcinate.

Pentru alimentaţie, teste şi condiţie fizică sunt utile cărţi precum: Teste prenatale, În formă aşteptând bebeluşul, Alimentaţia gravidei, Gimnastica Pilates pentru gravide (carte pe care am folosit-o la a doua sarcină).

Legate de naștere poți citi: Naștere fără violență, Frederick Leboyer sau  Cezariana, dr. Michel Odent (care deşi par, nu sunt deloc opuse ca şi concepţie asupra naşterii).

nfv

Firește, există și cărți pentru tătici: Tatăl gravid. Observații, sfaturi si recomandări pentru viitorii tătici, editura Trei, dar chiar și Sarcina ta (pentru viitorul tată).

După ce apare bebeluşul puteţi să alegeţi unul din albumele speciale pentru bebeluşi cum ar fi: Cartea Bebeluşului, editura Flamingo, Albumul bebeluşului, Cartea Bebeluşului, editura Crisan, Albumul bebeluşului, editura Flamingo, Albumul bebeluşului meu, editura Cornt Junior, Cartea bebeluşului. Amintiri şi momente importante din primul an

Personal, recomand să citiţi tot în timpul sarcinii dacă aveţi concediu (şi nu munciţi până în luna a noua cum n-aş recomanda chiar dacă vă simţiţi în stare, dacă puteţi alege) şi cărţi despre dezvoltarea bebeluşului în primul an de viaţă. O carte pe care o recomand de mult fiindăc scutește mămicile de foarte multe griji este Primele 365 de zile din viața unui copil plină de imagini cu achizitiile pe care le fac copiii de obicei la anumite vârste.

O altă carte utilă este Puncte de cotitura, de la nastere la 3 ani, dezvoltarea emoțională și a comportamentului copilului tău, Berry Brazelton pe care sigur o veți continua cu următoarea, Puncte de cotitură de la 3 la 6 ani. 

coperta

Însă cărți mai sunt multe: Cum să ne întâmplinăm copilul ca părinți, bunici, medici și educatoriBebelușul este o persoană, Bebeluși deștepți, Masajul la nou-născuțiCând copilul plânge sau Bebeluşul meu e cel mai fericit. Cum să vă liniştiţi nou-născutul care plânge şi să-l faceţi să doarmă mai mult  (o carte pe care mi-a făcut-o soțul “cadou” după ce am născut-o pe Ioana Smile) sau chiar O bază de siguranţă. Aplicaţii clinice ale teoriei ataşamentului dacă vreţi mai multă psihologie. 

Deşi am lăsat vreo 10 cărţi pe-afară şi  nu am am luat în calcul din start şi cărţile netraduse încă la noi, această listă nu e deloc completă, aşa că folosiţi-o doar ca o sursă de propuneri, analizaţi-le şi verificaţi-le (pe site-uri, forumuri, întrebând mămicile prietene sau răsfoindu-le în librării) şi alegeţi cu grijă ce consideraţi că e mai bun pentru voi şi copiii voştri.

P.S.

Aaa, si chiar dacă sper să nu treceţi prin ea, depresia postnatală e un subiect important despre care merită să vă informaţi temeinic, aşa ca aveţi şi  AICI  cateva informaţii pe care le-am considerat relevante.

 

Cum văd eu psihoterapia ...
13.05.2020 13:33 | Mihaela Zaharia
Cum păstrăm mâncarea mai mult timp
12.03.2020 15:48 | Mihaela Zaharia
Ştii ce să faci cu ceea ce ştii? Despre cursul Abilităţi de gândire pentru copii
27.02.2019 15:10 | Mihaela Zaharia
Conferinţă Roberto Perez: De la Ego la Conştiinţă
06.06.2018 17:04 | Mihaela Zaharia
Recunoştinţă fără bani
16.05.2018 18:47 | Mihaela Zaharia
Despre ce se vorbeşte la psihoterapie
04.05.2018 18:35 | Mihaela Zaharia
Estimare și apreciere - abilități de gândire necesare copiilor
06.03.2014 10:19 | Mihaela Zaharia
Spațiul care vorbește despre tine
04.03.2014 23:13 | Mihaela Zaharia
Aricica - poveste educationala pentru elevi ... si nu numai
12.01.2013 21:10 | Mihaela Zaharia
La Disneyland Paris: ziua 4 (Disney Studios & Discoveryland)
31.07.2012 09:50 | Mihaela Zaharia
Search in Tot Title Contents

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Trimite un mesaj

Dacă simţi nevoia să impărtăşeşti ce ai pe suflet, îţi răspund cu drag la întrebari prin intermediul acestui formular (in 24 de ore):