Cum păstrăm mâncarea mai mult timp

Ieri am fost prima dată în supermarket de când a început epidemia de coronavirus. Era foarte aglomerat şi cei mai mulţi oameni aveau cărucioare, nu coşuri, iar acestea erau foaaarte pline. Ceea ce m-a dus cu gândul la următorul pas: cum vor păstra toată această mâncare?

Mie personal nu îmi place deloc să arunc mâncarea. În toată copilăria mea, adică cu  mult timp înainte de a se colecta gunoiul selectiv la nivel oficial, resturile alimentare le aruncam mereu pe categorii (la găini, la porc sau la movila cu îngrăşământ din capătul curţii), cartonul, hârtia, ambalajele, crengile şi frunzele mergeau la foc, borcanele şi sticlele se foloseau pentru zacuscă, gem şi sirop, plasticurile se păstrau pentru depozitare, etc. astfel încât se arunca oricum extrem de puţin. 

Dar am descoperit relativ recent că mi s-a impregnat în sânge să nu fac aşa ceva. Mai exact acum doi ani jumate când am făcut timp de 5 luni un curs de bucătar. După câteva săptămâni întregi de teorie, la prima lecţie practică ni s-a gătit vită. Bineînţeles că ni s-a dat să gustăm (şi ca să apreciem diferenţele între „rare”, „medium rare” şi „well-done”) şi bineînţeles că a ieşit foarte bună (Horeca School are cei mai buni traineri-bucătari). Dar după ce am gustat o dată, a mai rămas. Trainerul a întrebat cine mai vrea, însă nu s-a înghesuit nimeni din cei 19 câţi eram, aşa că printr-o mişcare bruscă de ştergere, toată carnea a ajuns la gunoiul de lângă bancul de lucru. Ceea ce mie mi-a provocat instant o oprire a respiraţiei: Cum să arunci la gunoi mâncare bună??? Măcar dacă am fi păstrat-o pentru un câine! (Eu şi la nunţi mă duc cu punguliţa după mine să iau mâncare acasă pentru câine că ştiu că nu o să pot mânca tot.) 

Dar în acelaşi timp mie personal îmi place să fac cumpărături bulk, mai ales de câtiva ani. Adică de când am observat că preţurile la magazinele alimentare de lângă mine sunt aproape duble faţă de ce preţuri ştiam că sunt la Metro (când mergeam să fac cumpărături pentru firmă). Aşadar, ne-am făcut o listă şi ne-am dus la Metro. Ne e de ajuns de 2-3 ori pe an :) Din fericire, avem destul loc de depozitat în casă (cu trei debarale şi două balcoane), chit că stăm la bloc. Aşa că am putut lua conserve de roşii tăiate / ciuperci / mazăre / bulion / peşte, orez, paste, fasole, năut, linte, susan, făină, mălai, fructe şi legume congelate, carne, unt, cacao, alune, etc. 

Conservele le păstrăm aşa cum sunt în debara. 
Făina şi mălaiul stau bine în borcane de sticlă închise etanş ţinute la întuneric şi răcoare. Când am loc, ţin făina în frigier. Ai mei le păstrează în saci de pânză la răcoare, dar la bloc dacă le păstrez aşa fac fluturi fiindcă e prea cald, chiar şi în balcon. 
Fireşte, în congelator puteţi păstra orice cumpăraţi deja congelat din supermarket (aluaturi, lasagna, fish-fingers, hamburgheri, etc), însă uneori e mai productiv să le împărţiţi în porţii mai mici (mai ales dacă aveţi copii mai mari care îşi gătesc şi singuri cum am eu 😊) sau chiar să le puneţi în altfel de recipiente fiindcă salvaţi mai mult spaţiu. 
Carnea, peştele, fructele de mare şi produsele de carne (cârnaţi, pastramă, muschi, etc) le păstrăm în pungi vidate cu aparatul de vidat Food Saver (de pe emag) în cea mai mică ladă frigorifică pătrată de la Arctic fiindcă doar asta încape la noi în bucătărie. Mai vidăm în pungi brânza sărată, legumele (mazăre, morcovi, ardei, gogoşari, conopidă, broccoli, păstăi, asparagus, ciuperci, bame, ghimbir, pătrunjel, mărar, etc.) Ceapa şi cartofii nu stau (decât cei cumpăraţi deja congelaţi rapid), iar dovleceii se înmoaie. De la Metro mai luăm avocado congelat de care sunt foarte încântată fiindcă cu greu reuşesc să găsesc proaspăt potrivit de moale şi risc să mi se strice cât aştept să se coacă în pungi de hârtie. De la ai mei  din grădină primesc deja congelate în pungi nevidate sau caserole de unică folosinţă vinete şi ardei copţi care stau foarte bine. 

Fructele le păstrez de regulă în caserole de plastic cu capac. Dar unele, precum perele, piersicile şi caisele trebuiesc congelate întâi pe o tavă (eventual pe hârtie de copt) astfel încât bucăţile tăiate să nu se atinga / lipească între ele şi apoi mutate din tavă în caserolă. În caserole normale (ale noastre de la Jumbo) congelez de la ai mei: mere rase, vişine, zmeură, afine, căpşuni, agrişe, prune dar şi fructe de pădure din supermarket, piersici şi caise din piaţă şi ... mai ales banane. Cumpăr de regulă 10-12 banane, le desfac de coajă, le tai în bucăţi, pun în fiecare punguliţă (normală, nevidată) câte două banane şi ... am copii fericiţi în următoarea perioadă fiindcă îşi pot face „îngheţată” la blender sau mai rar, shake. 

Aşa păstrează legumele ai mei:


Din când în când mai şi gătesc bulk (duminica pentru următoarele 5 zile lucrătoare prânz şi cină, mie îmi ia 3 ore pentru 4 persoane). Există pe youtube o groază de filmuleţe despre „meal prep” (în general) sau "freezer meals" (special pentru a fi congelate): 


Atunci păstrez mâncare gătită în caserole Vacsy de la Zepter. Le am de foarte mulţi ani luate de la ai mei, le folosesc de foarte mulţi ani şi sunt foarte mulţumită. Pot vida orice gătesc şi se păstrează ok o săptămână sau chiar mai mult, iar copiii le pot folosi cu uşurinţă, chiar dacă sunt din sticlă. Acum există şi la Foodsaver caserole care se pot vida (şi chiar sticle). Când nu îmi ajung sau trebuie să păstrez pe termen scurt o cantitate mică de mâncare (astfel am eliminat practic oalele din frigider), apelez la caserole de sticlă normale cu capac de plastic (ale noastre sunt luate din Jumbo, dar in diverse variante sunt în orice supermarket). 


Uneori nu mai videz pungile cu aparatul de vidat, ci folosesc pungi care se videază cu un pistolaş de vidat, iar alteori pungi obişnuite cu zip (îmi plac cele de la Ikea sau DM) pe care le vidăm cu ... paiul. Adică băgăm un pai în ele, apoi tragem fermoarul până în dreptul paiului, sugem aerul, scoatem paiul rapid şi închidem punga până la capăt. Şi vorbesc la plural fiindcă nu doar eu fac operaţiunea, ci mai ales fiul meu. 

Ce mai păstrez în lada frigorifică? Supă de găină sau de oase, unt, mâncare gătită care rămâne: paste, fasole, mazăre, grătar, borş, etc. Pâine. Noi nu mâncăm multă pâine şi atunci cumpăr de la brutărie chifle sau pâine întreagă pe care o tai în felii, pun câte două felii în pungi obişnuite, scot puţin aerul din ele (uneori le înţep cu un ac de seringă pentru asta) şi le pun în congelator. Când am nevoie de pâine, ori o scot seara şi până dimineaţa se dezgheaţă, ori o las pe masă şi de dezgheaţă cam într-o oră. În caz de urgenţă, se poate pune chiar în cuptorul cu microunde. 

Ce mai e important când păstraţi mâncarea mult timp e să puneţi etichete cu nume şi dată. Dacă folosiţi pungi puteţi să scrieţi direct pe ele cu markerul, dacă folosiţi caserole merită să lipiţi etichete autocolante. Şi ... să nu uitaţi de ele 😊 Pentru asta eu îmi notez pe o listă tot ce am pus în ladă. Chiar şi aşa, din când în când mai scot tot să folosesc ce am pus mai demult. Dar orice metodă aţi aplica, tot veţi mai avea ... surprize! 

psihoterapeut Mihaela Zaharia

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 26  120353  25.02.2012
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 95  2427  26.01.2021
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 85  136067  09.01.2021
96. Despre cartea ”Învățare”, Tara Westover
26.01.2021 13:48 | Mihaela Zaharia
95. Despre cartea ”Socrii toxici”, Susan Forward, Donna Frazier
22.01.2021 15:29 | Mihaela Zaharia
94. Despre cartea ”Conceptul continuum. În căutarea fericirii pierdute”, Jean Liedloff 
22.01.2021 14:57 | Mihaela Zaharia
92. Despre cartea ”Psihogenealogia. Vindecarea rănilor familiale și regăsirea de sine”, Anne Ancelin Schutzenberger
15.01.2021 17:12 | Mihaela Zaharia
91. Despre cartea ”Copii ce vor să-și vindece părinții”, Bruno Clavier
11.01.2021 15:10 | Mihaela Zaharia
90. Despre cartea ”David și vioara lui”, Eleanor H. Porter
09.01.2021 19:36 | Mihaela Zaharia
89. Despre cartea ”Pollyanna și jocul bucuriei”, Eleanor H. Porter
08.01.2021 13:50 | Mihaela Zaharia
88. Despre cartea ”Cu ultima suflare”, Paul Kalanithi
06.01.2021 20:45 | Mihaela Zaharia
87. Despre cartea ”Trezirea tigrului. Vindecarea traumei”, dr. Peter A. Levine și Ann Frederick
05.01.2021 19:32 | Mihaela Zaharia
86. Despre cartea ”Harul feminin”, Basarab Nicolescu
04.01.2021 16:25 | Mihaela Zaharia
85. Despre cartea ”Ce vrem noi, femeile?”, Isabel Allende
03.01.2021 11:28 | Mihaela Zaharia
84. Desprea cartea ”Poate ar fi bine să discuți cu cineva”, Lori Gottlieb
02.01.2021 15:30 | Mihaela Zaharia
83. Despre cartea ”Dimineața miraculoasă. Cele șașe obiceiuri care îți vor transforma viața înainte de 8 a.m.”, Hal Elrod
01.01.2021 20:37 | Mihaela Zaharia
82. Despre cartea ”Privind soarele în față. Cum să înfrângem teroarea morții”, Irvin D. Yalom
31.12.2020 19:03 | Mihaela Zaharia
81. Despre cartea ”Cum să treci peste doliu”; Anne Ancelin Schutzenberger, Evelyne Bissone Jeufroy
30.12.2020 11:50 | Mihaela Zaharia
80. Despre cartea ”Despre moarte și a muri”, dr. Elisabeth Kubler-Ross
22.12.2020 12:46 | Mihaela Zaharia
79. Despre cartea ”Cum să te vindeci cu o poveste”, Paola Santagostino
12.12.2020 21:10 | Mihaela Zaharia
78. Despre cartea ”Ești mai inteligent decât crezi, un ghid al inteligențelor multiple, pentru copii”, dr. Thomas Armstrong
11.12.2020 18:31 | Mihaela Zaharia
77. Despre cartea ”Comunicarea eficientă cu copiii, acasă și la școală”, Adele Faber și Elaine Mazlish
09.12.2020 22:11 | Mihaela Zaharia
76. Despre cartea ”Lăcașul sufletului”, Gary Zukav
06.12.2020 22:47 | Mihaela Zaharia
75. Despre cartea ”Alegerea”, dr. Edith Eva Eger
04.12.2020 12:19 | Mihaela Zaharia
74. Despre cartea „Viața mea printre miliardarii ruși, jurnalul unei guvernante”, Marie Freyssac
03.12.2020 15:22 | Mihaela Zaharia
73. Despre cartea ”Kaizen, metoda japoneză pentru o viață mai bună”, Sarah Harvey
02.12.2020 16:53 | Mihaela Zaharia
72. Despre cartea ”Între părinte și copil”, dr. Haim Ginott
22.11.2020 19:03 | Mihaela Zaharia
71. Despre cartea ”Înțelepciunea duminicilor. Lecții care-ți vor schimba viața”, Oprah Winfrey
22.11.2020 19:02 | Mihaela Zaharia
70. Despre cartea ”Calea revelată”, Oprah Winfrey
22.11.2020 19:01 | Mihaela Zaharia
69. Despre cartea ”Ce știu cu adevărat”, Oprah Winfrey
21.11.2020 14:55 | Mihaela Zaharia
68. Despre romanul ”Buddha, Casanova și cu mine, o karmă cu peripeții”, David Safier
17.11.2020 15:24 | Mihaela Zaharia
67. Despre cartea ”Mă doare portofelul, o perspectivă psihogenealogică asupra banilor și a succesului”, Marie-Noelle Maston-Lerat
17.11.2020 15:23 | Mihaela Zaharia
66. Despre cartea ”Perverșii narcisici sau violența invizibilă”, Jean-Charles Bouchoux
17.11.2020 15:22 | Mihaela Zaharia

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Înscriere NEWSLETTER

Dacă vrei să fii la curent cu noutățile completează formularul de mai jos:

Îți exprimi acordul ca Datele personale furnizate în acest formular să poată fi procesate pentru a te contacta în mod regulat cu privire la informări conform celor descrise în Termenii și Condițiile și Politica de confidențialiate ale acestui portal. Renunțarea la notificări se poate face prin click pe linkul de dezabonare de la sfârșitul oricărui email, scriind la info@mindmaster.ro sau prin a ne scrie pe pagina de contact.

Sunt de acord și transmit datele.