Cum păstrăm mâncarea mai mult timp

Ieri am fost prima dată în supermarket de când a început epidemia de coronavirus. Era foarte aglomerat şi cei mai mulţi oameni aveau cărucioare, nu coşuri, iar acestea erau foaaarte pline. Ceea ce m-a dus cu gândul la următorul pas: cum vor păstra toată această mâncare?

Mie personal nu îmi place deloc să arunc mâncarea. În toată copilăria mea, adică cu  mult timp înainte de a se colecta gunoiul selectiv la nivel oficial, resturile alimentare le aruncam mereu pe categorii (la găini, la porc sau la movila cu îngrăşământ din capătul curţii), cartonul, hârtia, ambalajele, crengile şi frunzele mergeau la foc, borcanele şi sticlele se foloseau pentru zacuscă, gem şi sirop, plasticurile se păstrau pentru depozitare, etc. astfel încât se arunca oricum extrem de puţin. 

Dar am descoperit relativ recent că mi s-a impregnat în sânge să nu fac aşa ceva. Mai exact acum doi ani jumate când am făcut timp de 5 luni un curs de bucătar. După câteva săptămâni întregi de teorie, la prima lecţie practică ni s-a gătit vită. Bineînţeles că ni s-a dat să gustăm (şi ca să apreciem diferenţele între „rare”, „medium rare” şi „well-done”) şi bineînţeles că a ieşit foarte bună (Horeca School are cei mai buni traineri-bucătari). Dar după ce am gustat o dată, a mai rămas. Trainerul a întrebat cine mai vrea, însă nu s-a înghesuit nimeni din cei 19 câţi eram, aşa că printr-o mişcare bruscă de ştergere, toată carnea a ajuns la gunoiul de lângă bancul de lucru. Ceea ce mie mi-a provocat instant o oprire a respiraţiei: Cum să arunci la gunoi mâncare bună??? Măcar dacă am fi păstrat-o pentru un câine! (Eu şi la nunţi mă duc cu punguliţa după mine să iau mâncare acasă pentru câine că ştiu că nu o să pot mânca tot.) 

Dar în acelaşi timp mie personal îmi place să fac cumpărături bulk, mai ales de câtiva ani. Adică de când am observat că preţurile la magazinele alimentare de lângă mine sunt aproape duble faţă de ce preţuri ştiam că sunt la Metro (când mergeam să fac cumpărături pentru firmă). Aşadar, ne-am făcut o listă şi ne-am dus la Metro. Ne e de ajuns de 2-3 ori pe an :) Din fericire, avem destul loc de depozitat în casă (cu trei debarale şi două balcoane), chit că stăm la bloc. Aşa că am putut lua conserve de roşii tăiate / ciuperci / mazăre / bulion / peşte, orez, paste, fasole, năut, linte, susan, făină, mălai, fructe şi legume congelate, carne, unt, cacao, alune, etc. 

Conservele le păstrăm aşa cum sunt în debara. 
Făina şi mălaiul stau bine în borcane de sticlă închise etanş ţinute la întuneric şi răcoare. Când am loc, ţin făina în frigier. Ai mei le păstrează în saci de pânză la răcoare, dar la bloc dacă le păstrez aşa fac fluturi fiindcă e prea cald, chiar şi în balcon. 
Fireşte, în congelator puteţi păstra orice cumpăraţi deja congelat din supermarket (aluaturi, lasagna, fish-fingers, hamburgheri, etc), însă uneori e mai productiv să le împărţiţi în porţii mai mici (mai ales dacă aveţi copii mai mari care îşi gătesc şi singuri cum am eu 😊) sau chiar să le puneţi în altfel de recipiente fiindcă salvaţi mai mult spaţiu. 
Carnea, peştele, fructele de mare şi produsele de carne (cârnaţi, pastramă, muschi, etc) le păstrăm în pungi vidate cu aparatul de vidat Food Saver (de pe emag) în cea mai mică ladă frigorifică pătrată de la Arctic fiindcă doar asta încape la noi în bucătărie. Mai vidăm în pungi brânza sărată, legumele (mazăre, morcovi, ardei, gogoşari, conopidă, broccoli, păstăi, asparagus, ciuperci, bame, ghimbir, pătrunjel, mărar, etc.) Ceapa şi cartofii nu stau (decât cei cumpăraţi deja congelaţi rapid), iar dovleceii se înmoaie. De la Metro mai luăm avocado congelat de care sunt foarte încântată fiindcă cu greu reuşesc să găsesc proaspăt potrivit de moale şi risc să mi se strice cât aştept să se coacă în pungi de hârtie. De la ai mei  din grădină primesc deja congelate în pungi nevidate sau caserole de unică folosinţă vinete şi ardei copţi care stau foarte bine. 

Fructele le păstrez de regulă în caserole de plastic cu capac. Dar unele, precum perele, piersicile şi caisele trebuiesc congelate întâi pe o tavă (eventual pe hârtie de copt) astfel încât bucăţile tăiate să nu se atinga / lipească între ele şi apoi mutate din tavă în caserolă. În caserole normale (ale noastre de la Jumbo) congelez de la ai mei: mere rase, vişine, zmeură, afine, căpşuni, agrişe, prune dar şi fructe de pădure din supermarket, piersici şi caise din piaţă şi ... mai ales banane. Cumpăr de regulă 10-12 banane, le desfac de coajă, le tai în bucăţi, pun în fiecare punguliţă (normală, nevidată) câte două banane şi ... am copii fericiţi în următoarea perioadă fiindcă îşi pot face „îngheţată” la blender sau mai rar, shake. 

Aşa păstrează legumele ai mei:


Din când în când mai şi gătesc bulk (duminica pentru următoarele 5 zile lucrătoare prânz şi cină, mie îmi ia 3 ore pentru 4 persoane). Există pe youtube o groază de filmuleţe despre „meal prep” (în general) sau "freezer meals" (special pentru a fi congelate): 


Atunci păstrez mâncare gătită în caserole Vacsy de la Zepter. Le am de foarte mulţi ani luate de la ai mei, le folosesc de foarte mulţi ani şi sunt foarte mulţumită. Pot vida orice gătesc şi se păstrează ok o săptămână sau chiar mai mult, iar copiii le pot folosi cu uşurinţă, chiar dacă sunt din sticlă. Acum există şi la Foodsaver caserole care se pot vida (şi chiar sticle). Când nu îmi ajung sau trebuie să păstrez pe termen scurt o cantitate mică de mâncare (astfel am eliminat practic oalele din frigider), apelez la caserole de sticlă normale cu capac de plastic (ale noastre sunt luate din Jumbo, dar in diverse variante sunt în orice supermarket). 


Uneori nu mai videz pungile cu aparatul de vidat, ci folosesc pungi care se videază cu un pistolaş de vidat, iar alteori pungi obişnuite cu zip (îmi plac cele de la Ikea sau DM) pe care le vidăm cu ... paiul. Adică băgăm un pai în ele, apoi tragem fermoarul până în dreptul paiului, sugem aerul, scoatem paiul rapid şi închidem punga până la capăt. Şi vorbesc la plural fiindcă nu doar eu fac operaţiunea, ci mai ales fiul meu. 

Ce mai păstrez în lada frigorifică? Supă de găină sau de oase, unt, mâncare gătită care rămâne: paste, fasole, mazăre, grătar, borş, etc. Pâine. Noi nu mâncăm multă pâine şi atunci cumpăr de la brutărie chifle sau pâine întreagă pe care o tai în felii, pun câte două felii în pungi obişnuite, scot puţin aerul din ele (uneori le înţep cu un ac de seringă pentru asta) şi le pun în congelator. Când am nevoie de pâine, ori o scot seara şi până dimineaţa se dezgheaţă, ori o las pe masă şi de dezgheaţă cam într-o oră. În caz de urgenţă, se poate pune chiar în cuptorul cu microunde. 

Ce mai e important când păstraţi mâncarea mult timp e să puneţi etichete cu nume şi dată. Dacă folosiţi pungi puteţi să scrieţi direct pe ele cu markerul, dacă folosiţi caserole merită să lipiţi etichete autocolante. Şi ... să nu uitaţi de ele 😊 Pentru asta eu îmi notez pe o listă tot ce am pus în ladă. Chiar şi aşa, din când în când mai scot tot să folosesc ce am pus mai demult. Dar orice metodă aţi aplica, tot veţi mai avea ... surprize! 

psihoterapeut Mihaela Zaharia

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 28  121227  26.04.2021
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 127  17043  15.05.2022
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 90  137815  04.11.2021
128. Despre cartea ”Totul despre femei. Ghid pentru bărbați”, dr. John Gottman, dr. Julie Schwartz Gottman
15.05.2022 20:21 | Mihaela Zaharia
127. Despre cartea ”Drumul vieții”, de Valerio Albisetti
10.05.2022 11:52 | Mihaela Zaharia
126. Despre cartea ”Bucuria afacerilor”, Simone Milasas
21.02.2022 11:29 | Mihaela Zaharia
125. Despre cartea ”4 ore Corpul” de Tim  Ferriss
18.02.2022 17:01 | Mihaela Zaharia
124. Despre cartea ”Ghid aplicativ de evaluare clinică a copiilor și adolescenților”, Elena Otilia Vladislav
22.01.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
123. Despre cartea ”Cum să vorbim în public”, Dale Carnegie
24.11.2021 19:48 | Mihaela Zaharia
122. Despre cartea ”Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite”, Mark Wolynn
30.10.2021 11:45 | Mihaela Zaharia
121. Despre cartea ”Puterea cuvintelor ... care mă eliberează”, Jacques Martel
18.10.2021 14:35 | Mihaela Zaharia
120. Despre cartea “Totul pornește de la mâncare” de Dallas și Melissa Hartwig
17.10.2021 13:18 | Mihaela Zaharia
119. Despre ghidul ”Ieșirea din labirint”, dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier, dr. Deborah & Brian Newman
10.10.2021 16:23 | Mihaela Zaharia
118. Despre cartea ”Labirintul codependenței”, dr. Frank Minirth, dr. Robert Hemfelt, dr. Paul Meier
09.10.2021 14:43 | Mihaela Zaharia
117. Despre cartea ”Pachinko”, Min Jin Lee
03.09.2021 17:51 | Mihaela Zaharia
116. Despre cartea ”Răzbunarea iertării”, Eric-Emanuel Schmitt
05.06.2021 14:42 | Mihaela Zaharia
115. Despre cartea “A Therapist’s Guide to EMDR”, Laurel Parnell
23.05.2021 11:57 | Mihaela Zaharia
114. Despre cartea ”Magia ordinii la locul de muncă”, Marie Kondo și Scott Sonenshein
12.05.2021 15:50 | Mihaela Zaharia
113. Despre cartea ”Soluția zonelor albastre. Cum să mâncăm și să trăim asemeni celor mai sănătoși oameni de pe planetă”, Dan Buettner
09.05.2021 16:31 | Mihaela Zaharia
112. Despre cartea ”Efectul compus”, Darren Hardy
24.04.2021 13:28 | Mihaela Zaharia
111. Despre cartea ”Trezește uriașul din tine” / ”Descoperă forța din tine” – volumul II, Antony Robbins
23.04.2021 18:05 | Mihaela Zaharia
110. Despre cartea ” Trezește uriașul din tine!” / ”Descoperă forța din tine”, volumul I, Anthony Robbins
22.03.2021 17:15 | Mihaela Zaharia
109. Despre cartea ”Puterea nemărginită”, Anthony Robbins
21.03.2021 21:59 | Mihaela Zaharia
108. Despre cartea ”Magia ordinii”, Marie Kondo
20.03.2021 23:11 | Mihaela Zaharia
106. Despre cartea ”Regula 10X, singura diferență între succes și eșec”, Grant Cardone
17.03.2021 18:32 | Mihaela Zaharia
105. Despre cartea ”Metoda IKIGAI – Secrete japoneze pentru a-ți descoperi adevărata pasiune și a-ți atinge țelurile în viață”, Hector Garcia (Kirai) și Francesc Miralles
14.03.2021 09:27 | Mihaela Zaharia
104. Despre cartea ”Oameni anxioși”, Fredrik Backman
07.03.2021 17:00 | Mihaela Zaharia
103. Despre cartea ”Fii obsedat sau fii mediocru”, Grant Cardone
01.03.2021 15:58 | Mihaela Zaharia
102. Despre cartea ”De ce eu, de ce așa, de ce acum?”, Robin Norwood
16.02.2021 16:18 | Mihaela Zaharia
101. Despre cartea ”Noua ta viață începe când înțelegi că nu ai decât una ...”, Raphaelle Giordano
14.02.2021 15:39 | Mihaela Zaharia
100. Despre cartea ”Inițierea”, Elisabeth Haich
11.02.2021 20:17 | Mihaela Zaharia
99. Despre cartea ”Nevoile lui, nevoile ei, secretele unei relații de cuplu durabile”, Willard F. Harley, Jr.
06.02.2021 11:23 | Mihaela Zaharia
98. Despre cărțile ”Cele cinci răni care ne împiedică să fim noi înșine” și ”Vindecarea celor 5 răni”, Lise Bourbeau
01.02.2021 21:50 | Mihaela Zaharia