12. Despre cartea "Calea luptătorului paşnic", Dan Millman, editura Mix

“Mi-am pierdut mintea şi am coborât în inimă. Calea continua la nesfârşit, însă acum era plină de lumină.” 

Am citit prima dată cartea Calea luptătorului paşnic acum câţiva ani. A fost prima carte pe care o citeam de la editura Mix din Braşov. Ţin minte fiindcă mi-a plăcut atât de mult încât pentru prima data m-am uitat să văd ce editură a ales să traducă aşa ceva atât de aproape de sufletul meu. 

Al doilea lucru pe care l-am făcut când am terminat-o a fost să caut pe net să văd ce alte cărţi a mai scris autorul. Când am aflat de următoarea, am sunat la cea mai apropiată librărie să îmi confirme că o au pe stoc şi am plecat să mi-o cumpăr. Am scris despre ea aici.

Cartea e scrisă ca un roman, autorul afirmând chiar e că e mai mult o ficţiune (veţi vedea că pe alocuri e cu siguranţă), dar în acelaşi timp e şi o auto-biografie. Cine e pe o cale de dezvoltare personală aşa ca Dan, va citi un ghid spiritual. Cine nu e şi nici nu are de gând, va citi doar o poveste si ar putea rămâne fixat pe detalii de genul: "Haide mă, nu se poate să sari dintr-o dată pe acoperiş!" Aşa că al treilea lucru pe care l-am făcut a fost să googlesc mai mult ca să mă lămuresc ce anume din carte corespunde cu realitatea trăită de autor şi ce nu. Nu a fost chiar uşor de aflat, dar pot acum să clarific lucrurile pentru voi mai mult decât au fost pentru mine cât timp am citit-o.

Autorul, Dan Millman s-a născut în Los Angeles în 1946. A făcut gimnastică, fiind pasionat de sărituri la trambulină la care câştigă titlul national în ultimul an de liceu. Face apoi facultatea de psihologie la Universitatea din Berkely şi continuă gimnastica cu care câştigă în în 1964 Campionatul Mondial de trambulină din Londra. În septembrie 1966, când avea 20 de ani suferă un accident de motocicletă rupându-şi foarte rău femurul drept. Medicii îi pun o tijă metalică în picior (i-o scot după un an) şi îi spun că are şanse să meargă normal, dar că niciodată nu va mai putea să facă gimnastică. Nu îi crede, începe să se antreneze în continuare, fâcând tracţiuni încă din spital, se întoarce la gimnastică şi doi ani mai târziu câştigă împreună cu echipa Campionatul de gimnastrică NCAA din Tucson, Arizona. E ultimul din echipă care performează la bară şi de rezultatul lui depinde dacă echipa din Berkely câştigă primul loc sau nu. Realizează un exerciţiu extraordinar şi o aterizare perfectă primind o notă atât de mare încât întreaga echipă ajunge numărul 1. 

În acelaşi an termină facultatea şi devine directorul departamentului de gimnastică al Universităţii Stanford. Începe să practice de asemenea, aikido, tai-chi şi alte arte marţiale. Călătoreşte în India, China, Japonia, Okinawa şi Hawaii. Este căsătorit cu Joy şi au trei fete. Între timp a scris 17 cărţi. Site-ul lui este 
https://www.peacefulwarrior.com/ 

Cartea Calea luptătorului paşnic e prima lui carte, în care îşi povesteşte viaţa din timpul facultăţii, apărută în 1980, la 14 ani după ce l-a cunoscut pe Socrate. 
Cine e Socrate? E celălalt personaj principal din carte. E un bătrân ce lucrează la o staţie de benzină unde Dan ajunge într-o noapte la ora 3. Toată cartea e axată pe întâlnirile celor doi şi pe modul în care aceste întâlniri (constând în dialoguri, întrebări, exerciţii, meditaţii, călătorii fizice sau nu) îi aduc maturizarea şi dezvoltarea personală şi spirituală. În carte, Dan îl cunoaşte pe Socrate înainte de accident. În realitate, îl cunoaşte după. Pentru că abia după ce lumea i se prăbuşeşte, el începe să fie mai puţin centrat pe el însuşi, mai puţin focusat doar pe performanţele atletice, începe să devină mai matur şi să îşi pună întrebări existenţiale mai profunde. Ceea ce îl face să aprecieze cu adevărat înţelepciunea, întrebările, sfaturile şi exemplul bătrânului de la staţia de benzină. Fireşte, nu îl cheamă Socrate, aşa îi spune Dan. De fapt, nici nu se ştie cum îl cheamă, nici în carte, nici în realitate. Se ştie doar că a existat ca persoană. Dar în carte, el e vocea întregii înţelepciuni acumulate de Dan prin toate cărţile de dezvoltare personală şi spirituală pe care le-a citit, prin toate călătoriile pe care le-a făcut în Asia şi Hawaii, prin tot efortul lui personal de analiză, introspecţie, reflecţie, meditaţie şi mai ales, e vocea intuiţiei şi a Sinelui său superior. Socrate îi devine un ghid spiritual care îl îndrumă de la o viaţă materialistă trăită din ego către cunoaşterea profundă şi stăpânirea propriului corp şi a propriei minţi, în drumul spre iluminare, iubire şi chiar transcenderea propriei morţi. 

Cartea de care vorbesc acum e o carte foarte densă, conţinând multe mesaje foarte profunde. Pot fi în acelaşi timp subiecte excelente de meditaţie sau pot fi aplicate practic în viaţa de zi cu zi schimbându-ţi-o pentru totdeauna, mai ales dacă practici constant. Cum spune şi Dan “e mai bine să faci câte puţin din ceva, decât mult din nimic.” Dar ce înseamnă a practica? Tot Socrate ne învaţă printr-o replica de-a lui către Dan: “Tu practici gimnastica. Eu practic totul.” Când practici ceva o faci cu intenţia de a rafina, de a îmbunătăţi acel ceva, oricât de minuscul, cum ar fi propria semnătură – cazul lui Dan, când a trebuit să semneze 4000 de exemplare ale primei pagini ale unei cărţi. (asta ştiu dintr-un interviu de pe youtube). 

Dacă e să mă refer doar la câteva aspecte minore prezentate în carte care ţin de corpul fizic, puteţi să alegeţi ce vreţi să practicaţi dintre:
-    A respira atât de încet încăt să nu mişcaţi o pană de sub nasul vostru (eu am împrumutat pana cu care se juca pisica)
-    Să staţi cât mai mult în poziţia călăreţului cu mâinile întinse în faţă ca şi cum aţi ţine în braţe o minge mare (dacă sunteţi curioşi cât de puţin poate să însemne “cât mai mult”) 
-    Să vă faceţi un masaj profund al … oaselor (puteţi căuta pe net "mongolian bone setting")

Pe lângă respiraţie, dietă, meditaţie, satori, ninja, călătorii, poveşti, atenţie, prezent, moarte şi mai ales viaţă, celelalte aspecte discutate în carte ţin mult de evadarea din propriile iluzii ale minţii:
“Dacă nu obţii ceea ce-ţi doreşti, suferi; dacă obţii ceea ce nu-ţi doreşti, suferi, chiar şi atunci când obţii exact ceea ce-ţi doreşti tot suferi pentru că nu poţi să păstrezi lucrul acela pe vecie. Mintea ta este încurcătura. Vrea să scape de schimbare, să scape de durere, să scape de obligaţiile vieţii şi ale morţii. Dar schimbarea este o lege. Viaţa nu înseamnă suferinţă; doar că vei avea de suferit în loc să te bucuri de ea până când te vei debarasa de ataşamentele minţii şi vei porni în călătorie liber, indiferent de ce se petrece.”
“Dan, tu trăieşti în suferinţă; nu te bucuri cu adevărat de viaţă. Distracţiile tale, aventurile tale şi chiar gimnastica pe care o practici nu sunt decât nişte capcane trecătoare, care îţi ascund sentimentul tău primordial de frică. În goana ta după realizări şi distracţii, tu cauţi să eviţi cauza fundamentală a propriei suferinţe. Pentru tine ele reprezintă dependenţe, nu plăceri. Te foloseşti de ele ca să te sustragi de la ceea ce ştii că trebuie să faci: să te eliberezi.” 

Aşadar, Dan spune în carte cam tot ce avea de spus la momentul respectiv. Şi e mult. Dovada că a doua carte o scrie abia după 10 ani, cea pentru care m-am dus eu urgent la librărie, Călătoria sacră a luptătorului paşnic.  tot la editura Mix (recenzia aici). 

În 2006 după prima lui carte s-a făcut şi un film, Peacefull Warrior (în engleză, fără subtitrare în limba română):


Vi-l recomand singur doar dacă chiar nu vă place să citiţi. Altfel merită văzut după ce citţi cartea (faţă de care există diferenţe) cum am făcut eu de două ori, sau chiar înainte. Dar ... dacă vreţi să faceţi ceva pentru sufletul vostru, citiţi cartea! Mai ales dacă practicaţi vreun sport. Şi mai ales dacă practicaţi arte marţiale! Subtitlul ei, “o carte care transformă vieţi” nu e o strategie de marketing. Şi îmi amintesc aici de un comentariu al filmului, dar despre carte: “Peacefull warrior is one of the best book I ever read. It inspired my life and formed who I am today: follow your heart, be kind and live fearless.”

Aşadar, urmaţi-vă inima, fiţi buni, trăiţi fără frică şi ... citiţi! 

Cartea o găsiţi la Cărtureşti, libraria EuSunt, Elefant, Libris şi fireşte, pe site-ul editurii MIX.

psihoterapeut Mihaela Zaharia

Find us on Facebook

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 27  120556  02.04.2021
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 110  4815  23.03.2021
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 86  136327  10.04.2021
111. Despre cartea ”Trezește uriașul din tine” / ”Descoperă forța din tine” – volumul II, Antony Robbins
23.03.2021 17:05 | Mihaela Zaharia
110. Despre cartea ” Trezește uriașul din tine!” / ”Descoperă forța din tine”, volumul I, Anthony Robbins
22.03.2021 17:15 | Mihaela Zaharia
109. Despre cartea ”Puterea nemărginită”, Anthony Robbins
21.03.2021 21:59 | Mihaela Zaharia
108. Despre cartea ”Magia ordinii”, Marie Kondo
20.03.2021 23:11 | Mihaela Zaharia
106. Despre cartea ”Regula 10X, singura diferență între succes și eșec”, Grant Cardone
17.03.2021 18:32 | Mihaela Zaharia
105. Despre cartea ”Metoda IKIGAI – Secrete japoneze pentru a-ți descoperi adevărata pasiune și a-ți atinge țelurile în viață”, Hector Garcia (Kirai) și Francesc Miralles
14.03.2021 09:27 | Mihaela Zaharia
104. Despre cartea ”Oameni anxioși”, Fredrik Backman
07.03.2021 17:00 | Mihaela Zaharia
103. Despre cartea ”Fii obsedat sau fii mediocru”, Grant Cardone
01.03.2021 15:58 | Mihaela Zaharia
102. Despre cartea ”De ce eu, de ce așa, de ce acum?”, Robin Norwood
16.02.2021 16:18 | Mihaela Zaharia
101. Despre cartea ”Noua ta viață începe când înțelegi că nu ai decât una ...”, Raphaelle Giordano
14.02.2021 15:39 | Mihaela Zaharia
100. Despre cartea ”Inițierea”, Elisabeth Haich
11.02.2021 20:17 | Mihaela Zaharia
99. Despre cartea ”Nevoile lui, nevoile ei, secretele unei relații de cuplu durabile”, Willard F. Harley, Jr.
06.02.2021 11:23 | Mihaela Zaharia
98. Despre cărțile ”Cele cinci răni care ne împiedică să fim noi înșine” și ”Vindecarea celor 5 răni”, Lise Bourbeau
01.02.2021 21:50 | Mihaela Zaharia
97. Despre cartea ”Anxietatea”, Scott Stossel
29.01.2021 21:00 | Mihaela Zaharia
93. Despre cartea ”Cei șase stâlpi ai încrederii în sine”, Nathaniel Branden
29.01.2021 20:57 | Mihaela Zaharia
96. Despre cartea ”Învățare”, Tara Westover
26.01.2021 13:48 | Mihaela Zaharia
95. Despre cartea ”Socrii toxici”, Susan Forward, Donna Frazier
22.01.2021 15:29 | Mihaela Zaharia
94. Despre cartea ”Conceptul continuum. În căutarea fericirii pierdute”, Jean Liedloff 
22.01.2021 14:57 | Mihaela Zaharia
92. Despre cartea ”Psihogenealogia. Vindecarea rănilor familiale și regăsirea de sine”, Anne Ancelin Schutzenberger
15.01.2021 17:12 | Mihaela Zaharia
91. Despre cartea ”Copii ce vor să-și vindece părinții”, Bruno Clavier
11.01.2021 15:10 | Mihaela Zaharia
90. Despre cartea ”David și vioara lui”, Eleanor H. Porter
09.01.2021 19:36 | Mihaela Zaharia
89. Despre cartea ”Pollyanna și jocul bucuriei”, Eleanor H. Porter
08.01.2021 13:50 | Mihaela Zaharia
88. Despre cartea ”Cu ultima suflare”, Paul Kalanithi
06.01.2021 20:45 | Mihaela Zaharia
87. Despre cartea ”Trezirea tigrului. Vindecarea traumei”, dr. Peter A. Levine și Ann Frederick
05.01.2021 19:32 | Mihaela Zaharia
86. Despre cartea ”Harul feminin”, Basarab Nicolescu
04.01.2021 16:25 | Mihaela Zaharia
85. Despre cartea ”Ce vrem noi, femeile?”, Isabel Allende
03.01.2021 11:28 | Mihaela Zaharia
84. Desprea cartea ”Poate ar fi bine să discuți cu cineva”, Lori Gottlieb
02.01.2021 15:30 | Mihaela Zaharia
83. Despre cartea ”Dimineața miraculoasă. Cele șașe obiceiuri care îți vor transforma viața înainte de 8 a.m.”, Hal Elrod
01.01.2021 20:37 | Mihaela Zaharia
82. Despre cartea ”Privind soarele în față. Cum să înfrângem teroarea morții”, Irvin D. Yalom
31.12.2020 19:03 | Mihaela Zaharia
81. Despre cartea ”Cum să treci peste doliu”; Anne Ancelin Schutzenberger, Evelyne Bissone Jeufroy
30.12.2020 11:50 | Mihaela Zaharia

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Înscriere NEWSLETTER

Dacă vrei să fii la curent cu noutățile completează formularul de mai jos:

Îți exprimi acordul ca Datele personale furnizate în acest formular să poată fi procesate pentru a te contacta în mod regulat cu privire la informări conform celor descrise în Termenii și Condițiile și Politica de confidențialiate ale acestui portal. Renunțarea la notificări se poate face prin click pe linkul de dezabonare de la sfârșitul oricărui email, scriind la info@mindmaster.ro sau prin a ne scrie pe pagina de contact.

Sunt de acord și transmit datele.