40. Despre cartea ”Părinții toxici”, dr. Susan Forward, Craig Buck

”Diferența de departe cea mai dramatică dintre un sistem familial sănătos și unul toxic constă în libertatea prin care membrii familiei se pot exprima ca indivizi. Familiile nesănătoase descurajează orice expresie individuală. Toată lumea trebuie să se conformeze gândurilor și acțiunilor părintelui toxic. Aceste sisteme familiale promovează fuziunea, estomparea granițelor individuale și confuzia între membrii familiei. Într-o astfel de familie trebuie să plătești pentru aprobarea și siguranța ta cu prețul individualității tale. Sentimentele, comportamentele și deciziile tale nu sunt cu adevărat ale tale. Tu nu ești tu însuți, ci o anexă a sistemului tău familial.”

Cartea începe cu cazul lui Gordon, un chirurg ortoped de succes care vine la terapie fiindcă soția lui l-a părăsit, dar descoperă că problemele din căsnicie își au rădăcina în faptul că tatăl lui îl bătea cu cureaua de 2-3 ori pe săptămână: ”Eram speriat de moarte, dar nu așa este normal să simtă copiii în legătură cu părințiilor? – Gordon, așa dorești să se simtă copiii tăi când se gândesc la tine? Soția ta e medic pediatru. Dacă ar primi la consultație un copil cu vânătăi precum cele pe care ți le făcea tatăl tău atunci când te bătea, nu crezi că ar fi obligată de lege să raporteze cazul autorităților? Gordon nu mi-a răspuns. Când a înțeles care era răspunsul corect, ochii i s-au umplut de lacrimi.”

Subtitlul cărții este ”Vindecă-ți rănile din copilărie și reia controlul asupra vieții tale”. Ca urmare, cartea este împărțită în două: prima parte este despre tipurile de părinți toxici, a doua parte conține strategii prin care poți să îți recapeți viața personală. 

În primele pagini vei găsi chiar și un chestionar cu 27 de întrebări pentru a evalua relația cu părinții tăi, din perspectiva ta de adult și de fost copil. 

Pentru a exemplifica tipurile de părinți toxici, dr. Susan Forward, psihoterapeut de renume internațional, autoare de best-seller-uri, moderatoare a unei emisiuni de radio, vorbește de numeroși clienți de ai ei: Gordon, Sandy, Louise, Valerie, Les, Melanie, Ken, Michael, Kim, Martin, Lee, Fred, Jonathan, Eli, Barbara, Glenn, Carla, Phil, Vicki, Carol, Jason, Kate, Joe, Terry, Holly, Tracy, Liz, Connie, Dan, Doug, Julie, Debra în cele 8 capitole din prima parte:

Capitolul 1: Mitul părinților perfecți:  despre negare și raținoalizare

Capitolul 2: Părinții inadecvați: despre copiii care își neagă propriile nevoi asumându-și responsabilitatea de a-și face părinții fericiți 

Capitolul 3: Controlorii: despre părinții manipulatori, cei mai mari maeștri ai cultivării vinovăției din lume. Se pricep de minune să își ascundă adevăratele motive, astfel încât copiii lor trăiesc într-o lume a confuziei permanente, ei știu că au făcut ceva rău, dar nu își dau seama ce. Principalul scop al acestor părinți este evitarea confruntării directe. Foarte mulți părinți toxici se folosesc de bani pentru a-și ține copiii dependenți de ei. 

Capitolul 4: Alcoolici. Simțul excesiv al responsabilității, nevoia de a-și salva părintele, insecuritatea personală și mânia reprimată sunt simptome clasice ale copiilor adulți ai alcoolicilor. 

Capitolul 5: Abuzatorii verbali. Unii abuzatori își atacă direct copiii prin insulte, hărțuieli, denunțuri și porecle peiorative. Alții preferă tachinările, sarcasmele, insultele și umilințele subtile, dar continue. În cazul în care copilul se plânge, abuzatorul îl atacă invariabil de lipsă a simțului umorului. În această categorie fac parte și părinții perfecționiști și părinții competitivi a căror agenda ascunsă e să nu fie depășiți de proprii lor copii. 

Capitolul 6: Abuzatorii fizici. Din păcate, foarte mulți oameni continuă să creadă că părinții au nu doar dreptul, ci și responsabilitatea de a-și pedepsi corporal copiii. O caracteristică comună părinților abuzivi fizic e că au o incapacitate de a-și controla impulsurile. Ei își bat copiii ori de câte ori experimentează sentimente negative puternice de care doresc să se elibereze. 

În acest capitol pagini întregi sunt dedicate unui subiect mai puțin abordat, chiar și în cărțile de specialitate: abuzatorul pasiv. 
”Mama lui Joe nu își bătea niciodată copiii, dar prin faptul că nu îi proteja în fața brutalității tatălui, ea a devenit partenera de abuz a acestuia. În loc să își apere copiii, a devenit ea însăși un copil speriat, neajutorat și pasiv, în fața violenței soțului. Pe scurt, și-a abandonat fiul. Pe lângă faptul că se simțea izolat și neprotejat, Joe s-a trezit cu o responsabilitate sufocantă: Îmi amintesc de un moment în care aveam 10 ani, iar tata a bătut-o pe mama. A doua zi dimineață am coborât foarte devreme în bucătărie și l-am așteptat. Muream de frică, dar i-am spus: Dacă o mai bați vreodată pe mama, o să te omor cu bâta de baseball. S-a uitat la mine și a râs, după care a urcat la etaj ca să facă un duș și a plecat la serviciu. 
Joe a inversat rolurile, lucru comun în cazul copiilor abuzați. Copleșit de neajutorarea sa, părintele inactiv își poate nega mai ușor complicitatea tacită la comiterea abuzului. La rândul lui, copilul abuzat care devine protector sau care raționalizează inactivitatea părintelui pasiv îi vine mai ușor să nege faptul că AMÂNDOI părinții săi l-au dezamăgit.”

Capitolul 7: Abuzatorii sexuali. 
Dr. Susan Forward a creat primul centru privat de tratament al abuzurilor sexuale din California. A lucrat cu mii de pacienți, cel mai mult în cadrul grupurilor de terapie. 

Mitul conform căruia cazurile de incest sunt simple fantezii născute din nevoia copilului de a explora universul sexualității nu este adevărat. El a fost creat de Sigmund Freud, fiind apoi adoptat de majoritatea psihiatrilor. În practica sa psihanalitică, Freud a primit atât de multe rapoarte ale unor incesturi de la fiice celor mai respectate familii din clasa de mijloc vieneză încât a decis (fără nicio bază) că acestea nu puteau fi în totalitate adevărate. Pentru a-și explica frecvența lor, el a conchis să aceste evenimente erau născute din imaginația debordantă a pacientelor sale. 

Acum, toate studiile și datele responsabile, inclusiv cele ale Departamentului American pentru Servicii Umane, arată că cel puțin unul din 10 copii este molestat de un membru al familiei de încredere înainte de vârsta de 18 ani. 

Și nici nu este adevărat că există doar cazuri de incest tată-fiică. Există și cazuri tată-fiu sau mamă-fiu (în care mama îi mângâie organele sexuale ale băiatului până ajunge la orgasm), dar chiar și mamă-fiică (în care mama își forțează fiica să îi facă sex oral), dr. Forward lucrând în practica ei cu 12 astfel de cazuri. 

A doua parte a cărții cuprinde 125 de pagini (7 capitole) cu tehnici prin care tu poți să te eliberezi de rănile provocate de părinții tăi și să îți trăiești propria viață. Nu-ți mai spun cum, decât că se poate, chiar dacă nu e ușor și nici rapid. Dacă ți-ai recunoscut părinții în primele capitole, sigur îți dorești să mergi mai departe și să afli ce poți face acum concret pentru a nu mai plăti greșelile lor. Te asigur că merită. Și pentru că:

Tu nu ești responsabil pentru ceea ce ți-au făcut alții atunci când erai un copil neajutorat!
Tu ești responsabil pentru pașii pozitivi pe care îi poți urma pentru a te debarasa de aceste influențe din copilărie! 


Cartea a apărut la editura Adevăr Divin și se găsește la Libris.ro, Cărturești, Emag, Cartepedia, Libraria online, Librăria București, etc. 

Mi-aș dori să nu ai nevoie de ea. Dar pentru un procent mare de oameni, asta nu e decât o formă de negare. 

Așa că ... sper să o găsești utilă și eliberatoare.

Psihoterapeut  Mihaela Zaharia

Find us on Facebook

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 28  120925  26.04.2021
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 118  10328  10.10.2021
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 89  136969  02.10.2021
118. Despre ghidul ”Ieșirea din labirint”, dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier, dr. Deborah & Brian Newman
10.10.2021 16:23 | Mihaela Zaharia
118. Despre cartea ”Labirintul codependenței”, dr. Frank Minirth, dr. Robert Hemfelt, dr. Paul Meier
09.10.2021 14:43 | Mihaela Zaharia
117. Despre cartea ”Pachinko”, Min Jin Lee
03.09.2021 17:51 | Mihaela Zaharia
116. Despre cartea ”Răzbunarea iertării”, Eric-Emanuel Schmitt
05.06.2021 14:42 | Mihaela Zaharia
115. Despre cartea “A Therapist’s Guide to EMDR”, Laurel Parnell
23.05.2021 11:57 | Mihaela Zaharia
114. Despre cartea ”Magia ordinii la locul de muncă”, Marie Kondo și Scott Sonenshein
12.05.2021 15:50 | Mihaela Zaharia
113. Despre cartea ”Soluția zonelor albastre. Cum să mâncăm și să trăim asemeni celor mai sănătoși oameni de pe planetă”, Dan Buettner
09.05.2021 16:31 | Mihaela Zaharia
112. Despre cartea ”Efectul compus”, Darren Hardy
24.04.2021 13:28 | Mihaela Zaharia
111. Despre cartea ”Trezește uriașul din tine” / ”Descoperă forța din tine” – volumul II, Antony Robbins
23.04.2021 18:05 | Mihaela Zaharia
110. Despre cartea ” Trezește uriașul din tine!” / ”Descoperă forța din tine”, volumul I, Anthony Robbins
22.03.2021 17:15 | Mihaela Zaharia
109. Despre cartea ”Puterea nemărginită”, Anthony Robbins
21.03.2021 21:59 | Mihaela Zaharia
108. Despre cartea ”Magia ordinii”, Marie Kondo
20.03.2021 23:11 | Mihaela Zaharia
106. Despre cartea ”Regula 10X, singura diferență între succes și eșec”, Grant Cardone
17.03.2021 18:32 | Mihaela Zaharia
105. Despre cartea ”Metoda IKIGAI – Secrete japoneze pentru a-ți descoperi adevărata pasiune și a-ți atinge țelurile în viață”, Hector Garcia (Kirai) și Francesc Miralles
14.03.2021 09:27 | Mihaela Zaharia
104. Despre cartea ”Oameni anxioși”, Fredrik Backman
07.03.2021 17:00 | Mihaela Zaharia
103. Despre cartea ”Fii obsedat sau fii mediocru”, Grant Cardone
01.03.2021 15:58 | Mihaela Zaharia
102. Despre cartea ”De ce eu, de ce așa, de ce acum?”, Robin Norwood
16.02.2021 16:18 | Mihaela Zaharia
101. Despre cartea ”Noua ta viață începe când înțelegi că nu ai decât una ...”, Raphaelle Giordano
14.02.2021 15:39 | Mihaela Zaharia
100. Despre cartea ”Inițierea”, Elisabeth Haich
11.02.2021 20:17 | Mihaela Zaharia
99. Despre cartea ”Nevoile lui, nevoile ei, secretele unei relații de cuplu durabile”, Willard F. Harley, Jr.
06.02.2021 11:23 | Mihaela Zaharia
98. Despre cărțile ”Cele cinci răni care ne împiedică să fim noi înșine” și ”Vindecarea celor 5 răni”, Lise Bourbeau
01.02.2021 21:50 | Mihaela Zaharia
97. Despre cartea ”Anxietatea”, Scott Stossel
29.01.2021 21:00 | Mihaela Zaharia
93. Despre cartea ”Cei șase stâlpi ai încrederii în sine”, Nathaniel Branden
29.01.2021 20:57 | Mihaela Zaharia
96. Despre cartea ”Învățare”, Tara Westover
26.01.2021 13:48 | Mihaela Zaharia
95. Despre cartea ”Socrii toxici”, Susan Forward, Donna Frazier
22.01.2021 15:29 | Mihaela Zaharia
94. Despre cartea ”Conceptul continuum. În căutarea fericirii pierdute”, Jean Liedloff 
22.01.2021 14:57 | Mihaela Zaharia
92. Despre cartea ”Psihogenealogia. Vindecarea rănilor familiale și regăsirea de sine”, Anne Ancelin Schutzenberger
15.01.2021 17:12 | Mihaela Zaharia
91. Despre cartea ”Copii ce vor să-și vindece părinții”, Bruno Clavier
11.01.2021 15:10 | Mihaela Zaharia
90. Despre cartea ”David și vioara lui”, Eleanor H. Porter
09.01.2021 19:36 | Mihaela Zaharia
89. Despre cartea ”Pollyanna și jocul bucuriei”, Eleanor H. Porter
08.01.2021 13:50 | Mihaela Zaharia