50. Despre cartea ”Biologia credinței”, Bruce Lipton

”Eu cred cu adevărat că numai atunci când Știința și Spiritul se vor reuni, vom putea avea mijloacele pentru a crea o lume mai bună.”

Fiindcă prima carte căreia i-am scris o recenzie a fost ultima carte a lui Bruce Lipton, Efectul lunii de miere, am ținut ca recenzia cu numărul 50 să fie despre prima lui carte, Biologia credinței. Consider că este o carte de căpătâi pentru umanitate și mi-aș dori foarte mult ca ideile prezentate să fie studiate serios în continuare de cât mai mulți profesioniști, astfel încât progresul nostru în direcția pe care eu o consider cea bună, să fie accelerat. Este o carte mult mai uimitoare decât aș putea să redau eu aici în cuvinte. 

Bruce Lipton a fost profesor universitar și cercetător de biologie celulară la Universitatea Wisconsin (unde era recunoscut la nivel internațional pentru cercetările pe celule stem clonate), la Facultatea de medicină a Universității  Stanford și apoi Universitatea din Caraibe. 

Cartea Biologia credinței a apărut în 2003, dar a fost nevoie de 20 de ani să fie scrisă. A revoluționat comunitatea științifică și publicul larg contrazicând ceea ce era ferm acceptat din punct de vedere științific pornind de la viața celulei până la spiritualitate.

Deși inițial un om de știință veritabil, ateu și adept al teoriei darwiniste învățate în școală (care pune accent pe competiție, nu pe cooperare), în urma cercetătorilor de laborator și a propriilor intuiții, dr. Bruce Lipton ajunge la revelații uimitoare prin care știința nu doar că nu se opune spiritualității, ci și o susține cu dovezi incontestabile.

Credințele controlează sistemele biologice. Credințele acționează ca niște filtre pe obiectivul foto și și modifică modul în care vedeți lumea – iar sistemul vostru biologic se adaptează la aceste credințe.”

Două dintre ideile noi și provocatoare la care Bruce Lipton a ajuns în urma cercetărilor de laborator și a propriilor intuiții sunt:

1.    Viața unei celule nu este controlată de genele celulei respective, ci de către mediul fizic și energetic în care ea trăiește. Pentru că genele nu pot să se pornească sau să se oprească singure, activitatea lor trebuie să fie declanșată de ceva din mediu (prin proteinele ”acoperitoare”)

 

2.    Creierul celulei nu este nucleul! Nucleul este gonada celulei. Funcția de adevărat creier care controlează celula o deține membrana (a cărei existență a fost confirmată de biologi abia în anii 50). Faptul că membrana este un semiconductor de cristale lichide, cu porți și canale, ca un cip, este explicat prin analogia cu pâinea cu unt, măsline umplute cu ardei și măsline simple (cu gaură) care blochează substanțele toxice, dar lasă să intre substanțele nutritive prin canalele măslinelor goale. Cipul este programabil, așa ca celula, iar programatorul lui este extern. În cazul celulei programatorul este mediul. Nucelul care conține genele nu programează celula. Supraviețuirea unei celule depinde de capacitatea de a se ajusta dinamic la un mediu care se schimbă în permanență. 

Bruce Lipton vorbește în carte și despre epigenetică, gândirea pozitivă, folosirea antibioticelor, lipsa de specificitate a medicamentelor, companiile farmaceutice, chiropractică, excepții de la o teorie, subconștient și conștient, sistemul imunitar, efectul placebo și nocebo, etc.

Dar vorbește și despre genomul uman, rolul cortexului pre-frontal, rezonanța armonică a undelor, histamina și reacția de stres, proteine receptoare și efectoare, molecule de aminoacizi, molecule polarizate și nepolarizate, ATP-aza natri-potasică, unele părți ale cărții făcându-te să încetinești ritmul de citire dacă nu ai studii de medicină (chiar dacă ai parte de comparații, metafore și desene) sau dacă le ai, să te scoată din zona de confort universitară fiind prezentate într-o lumină cu totul nouă față de ceea ce știi deja.

După cum vei vedea, e nevoie de toate aceste explicații pentru a ajunge să înțelegi și mai ales să accepți concluziile inedite la care s-a ajuns.
Inclusiv afirmația că ”Fluxul de informație într-un univers cuantic este holistic.”  are parte de o demonstrație ce include desene pentru a fi mai bine înțeleasă. 

Când am ciiti-o prima data mi-a plăcut foarte mult concluzia că la nivel celular, atunci când semnalele locale sunt în contradicție cu semnalele de la centru / creier,  atunci celula reacționează la semnalele de mai sus care le anulează pe cele locale. 

Acum mi-a plăcut cel mai mult capitolul 6, Dezvoltare și protecție:
Mecanismele de supraviețuire pot fi împărțite în două categorii funcționale: dezvoltare și protecție. Aceste două mișcări opuse definesc cele două reacții celulare de bază la stimulii din mediu. Gravitarea către un semnal care sprijină viața – cum ar fi substanțele nutritive – caracterizează o reacție de dezvoltare, creștere. Îndepărtarea de semnalele amenințătoare, cum ar fi toxinele este caracteristică pentru o reacție de protecție. De asemenea, unii stimuli din mediu sunt neutri și nu provoacă nici reacție de protecție, nici de dezvoltare. Mecanismele care sprijină dezvoltarea și cele care sprijină protecția nu pot să funcționeze optim în același timp. Astfel, oamenii își restrictionează în mod inevitabil comportamentele de dezvoltare atunci când trec pe modul de protecție. 

Procesele de creștere necesită un schimb deschis între un organism și mediul său. Protecția necesită închiderea sistemului pentru a apăra organismal de amenințarea percepută. 


Redistribuirea rezervelor de energie pentru a alimenta reacția de protecție duce inevitabil la o inhibare a procesului de dezvoltare. 

Eliminarea factorilor de stress nu face decât să vă aducă într-un punct neutru din interval. Însă pentru a prospera cu adevărat trebuie nu numai să eliminăm factorii de stress, ci și să căutăm în mod activ o viață plină de bucurie, de iubire și de împliniri care stimulează procesele de creștere.


Dar și capitolul 7, Cum să fim părinți conștienți fiindcă m-a făcut să înțeleg utilitatea mecanismelor de interiorizare a mesajelor, credințelor, convingerilor părinților și celor care ne-au crescut în primii ani, care se transformă automat în tipare inconștiente ce ulterior ne influențează toată viața. 

Văd în fiecare zi în cabinet ceea ce Bruce Lipton explică aici:
Mintea subconștientă este pilotul nostru automat, iar mintea conștientă este controlul manual. Comportamentele și credințele învățate sau dobândite de la alți oameni – cum ar fi părinții, prietenii, învățătorii – s-ar putea să nu sprijine obiectivele minții noastre conștiente. Cele mai mari impedimente în a realiza succesele dorite sunt limitările programate în subconștient. Aceste limitări nu numai că influențează comportamentul, dar pot să joace și un rol esențial în a ne determina fiziologia și starea de sănătate. 

Însă niciodată până acum (deși am mai citit cartea asta o dată!) nu am conștientizat că în cazul în care mediul în care apărem pe lume începând de la concepție și după naștere este pozitiv, atunci un astfel de mecanism ne-ar ajuta să fim fericiți fără efort: 

Ce s-ar fi întâmplat dacă am fi avut părinți și învățători conștienți care să ne servească drept modele exemplare în viață și să se angajeze întotdeauna în relații pline de omenie cu toată lumea din comunitate, relații din care toți să aibă doar de câștigat? Dacă mintea noastră subconșientă ar fi programată cu astfel de comportamente sănătoase, am putea avea succes total în viață, fără ca măcar să fim conștienți de asta!

Multe revelați puteți găsi și în ultimul capitol, Epilog. 

Eu am mai primit un bonus: recomandarea de a viziona filmul Shine inspirat din povestea adevărată a pianistului australian David Helfgott.
Până citiți cartea însă voi puteți vizualiza filmul de aici în care prezentarea dr. Bruce Lipton  este însoțită foarte drăguț de desene:


Una din ideile pe care le veți regăsi în filmuleț este aceea că: dacă te chinui să faci ceva înseamnă că ai un program inconștient care nu sprijită acel lucru. Pe care o putem folosi ca punct de pornire în a ne identifica programele inconștiente care ne sabotează. 

Cartea a apărut la editura For You și o găsiți pe site-ul editurii, dar și la Emag, Libris, Diverta, etc.

O recomand oricui este interesat de dezvoltare personală și oricui are de gând să aibă un copil în această lume. 

Cu drag,

psihoterapeut Mihaela Zaharia

 

 

Search in Tot Title Contents
Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 26  120084  25.02.2012
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 62  316  25.10.2020
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 84  135675  26.09.2020
62. Despre cartea ”Prietenul”, Sigrid Nunez
25.10.2020 22:50 | Mihaela Zaharia
61. Despre cartea ”TRAUMA: 8 strategii de vindecare”, Babette Rothschild
21.10.2020 13:25 | Mihaela Zaharia
60. Despre cartea (în limba engleză) ”Healing trauma”, Peter A. Levine Ph D
18.10.2020 18:19 | Mihaela Zaharia
59. Despre cartea ”Cum îi ajutăm pe copii să facă față traumelor”, dr. Peter A. Levine și Maggie Kline
17.10.2020 21:12 | Mihaela Zaharia
58. Despre cartea ”Corpul își amintește: psihofiziologia și terapia traumei”, Babette Rothschild
14.10.2020 15:42 | Mihaela Zaharia
57. Despre cartea ”Traumă și memorie”, dr. Peter A. Levine
10.10.2020 18:06 | Mihaela Zaharia
56. Despre cartea ”Corpul nu uită: vindecarea traumelor profunde din inconștient”, Myriam Brousse, Valerie Peronnet
08.10.2020 00:44 | Mihaela Zaharia
55. Despre cartea ”Metagenealogia”, Alejandro Jodorowsky și Marianne Costa
05.10.2020 21:51 | Mihaela Zaharia
54. Despre cartea ”Splendida cetate a celor o mie de sori”, Khaled Hosseini
26.09.2020 19:42 | Mihaela Zaharia
53. Despre cartea ”Vindecarea traumelor din trecut”, Francine Shapiro, PhD
24.09.2020 20:05 | Mihaela Zaharia
52. Despre romanul ”Un bărbat pe nume OVE”, Fredrik Backman
20.09.2020 23:29 | Mihaela Zaharia
51. Despre cartea ”Darul psihoterapiei”, Irvin D. Yalom
18.09.2020 23:41 | Mihaela Zaharia
50. Despre cartea ”Biologia credinței”, Bruce Lipton
17.09.2020 20:31 | Mihaela Zaharia
49. Despre cartea ”Mama și sensul vieții”, povești de psihoterapie, de Irvin D. Yalom
08.09.2020 18:54 | Mihaela Zaharia
48. Despre romanul ”Plânsul lui Nietzsche”, Irvin D. Yalom
02.09.2020 13:02 | Mihaela Zaharia
47. Despre cartea ”Renunță la codependență”, Melody Beattie
01.09.2020 12:02 | Mihaela Zaharia
46. Despre cartea ”Cum să ne păstrăm copiii aproape”, dr. Gordon Neufeld și Gabor Mate, MD
29.08.2020 11:50 | Mihaela Zaharia
45. Despre cartea ”Simte-te ca lupul în pădure”, Jonathan Hoban 
28.08.2020 18:11 | Mihaela Zaharia
44. Despre cartea ”De ce fac asta? Mecanismele psihice de apărare și căile ascunse prin care ne schimbăm viața”, Joseph Burgo, editura Trei
26.08.2020 15:18 | Mihaela Zaharia
43. Despre cartea ”Șantajul sentimental”, dr. Susan Forward
25.08.2020 21:16 | Mihaela Zaharia
42. Despre cartea ”Cum să-ți faci soțul milionar”, Larisa Renar
12.08.2020 13:40 | Mihaela Zaharia
41. Despre cartea ”Darurile imperfecțiunii”, dr. Brené  Brown
11.08.2020 21:37 | Mihaela Zaharia
40. Despre cartea ”Părinții toxici”, dr. Susan Forward, Craig Buck
05.08.2020 01:30 | Mihaela Zaharia
39. Despre cartea ”Mâini înzestrate”, dr. Ben Carson
05.08.2020 01:13 | Mihaela Zaharia
38. Despre romanul ”Acolo unde cântă racii”, Delia Owens
03.08.2020 18:12 | Mihaela Zaharia
37. Despre cartea ”Vindecarea copilului interior”, Stephanie Stahl, editura Litera
31.07.2020 13:36 | Mihaela Zaharia
36. Despre romanul ”Îmi pare rău, sunt așteptată ...” de Agnes Martin-Lugand
29.07.2020 15:33 | Mihaela Zaharia
35. Despre romanul ”Acolo unde femeile sunt regi”, Christie Watson
26.07.2020 15:20 | Mihaela Zaharia
34. Despre romanul “Tatăl celuilalt copil”, Parinoush Saniee
23.07.2020 20:42 | Mihaela Zaharia
33. Despre cartea ”Drama copilului interior”, Alice Miller
21.07.2020 22:55 | Mihaela Zaharia

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Înscriere NEWSLETTER

Dacă vrei să fii la curent cu noutățile completează formularul de mai jos:

Îți exprimi acordul ca Datele personale furnizate în acest formular să poată fi procesate pentru a te contacta în mod regulat cu privire la informări conform celor descrise în Termenii și Condițiile și Politica de confidențialiate ale acestui portal. Renunțarea la notificări se poate face prin click pe linkul de dezabonare de la sfârșitul oricărui email, scriind la info@mindmaster.ro sau prin a ne scrie pe pagina de contact.

Sunt de acord și transmit datele.