Eseu privind abuzurile asupra animalelor de companie și prevenția acestora - tema nr. 2 la cursul postuniversitar ”Terapia și activitățile asistate de animale”, UBB Cluj

 

Fiind psiholog și având câine, în anul 2017/2018 am făcut cursul postuniversitar TERAPIA ȘI ACTIVITĂȚILE ASISTATE DE ANIMALE PENTRU PERSOANELE CU NEVOI SPECIALE, coordonat de dna. profesoara Alina Rusu la Facultatea de Psihologie a Universității Babeș Bloyai din Cluj. (Din păcate acum este suspendat.) 

A fost un curs de 6 luni la distanță, din care am fost prezente fizic la cursuri două zile pline de weekend. Și nu am greșit acordul verbului, pentru că nu m-am dus singură, ci am mers cu Maya, chit că am făcut 10 ore pe drum dus și tot atâtea la întors cu trenul. Din fericire pentru Maya, la întoarcere a avut noroc de colega mea de compartiment cu care m-am împrietenit și am îndrăznit să cobor la Brașov să își facă și câinele meu nevoile cât ea fuma :) 

Maya a fost inițial singurul câine din curs, deși în amfiteatru eram 50 de cursanți. Dar ea s-a simțit foarte bine, chiar și pe catedră, unde doamna profesoară Alina Rusu a primit-o cu mult drag. 

Am avut atunci foarte multe cursuri:

- Terapia și activitățile asistate de animale pentru persoane cu nevoi speciale -  profesor universitar psih. Alina S. Rusu

- Elemente de screening și intervenție psihopedagogică în tulburările de comportament - conf. univ. dr. Adrian Roşan

- Etapele dezvoltării comunicării și Comunicarea tactilă - Andreea Hathazi

- Relația om- animal - profesor universitar psih. Alina S. Rusu

- Terapii și activități asistate de câinele Loki - psiholog Băsceanu Anamaria și motanul Tomi

- Elemente de medicină comparată și Starea de bine a animalelor de companie - șef lucrări dr. Ciprian Ober

- Managementul riscului zoonotic în interacțiunea om-animal - conferențiar dr. Andrei Mihalca prezentat de dr. Gianluca D’Amico

- Elemente de dresaj canin utile în TAA - psih. și instructor canin Iulia Lazăr și cătelușa Bailey

La final am avut de trimis 5 teme:

Tema 1: Conceptul ”one health”/ ”o singură sănătate”

Tema 2: Eseu privind abuzurile asupra animalelor de companie și prevenția acestora 

Tema 3: Plan de management al riscului zoonotic 

Tema 4: Program de tip awarness a beneficiilor și riscurilor asociate cu interacțiunea om-animal pentru părinți de preșcolari 

Tema 5: Program de dezvoltare a abilităților de comunicare bazat pe rutinele zilnice și activitățile asistate de animale 

Fiecare temă a fost evaluată de un profesor diferit și în final am primit 5 de 10. 

Reproduc mai jos Tema nr. 2 că mi se pare de actualitate:

Consider că nici un om nu se naşte rău. Da, nu ştie încă să se poarte cu animalele, dar nu va căuta să le provoace suferinţă ca el să simtă plăcere. Puiul de om, ca mulţi alţi pui, învaţă prin imitaţie şi modelare. Aşadar, pentru ca animalele să nu mai fie chinuite, e nevoie că un copil să vadă în jurul său şi mai ales la părinţii lui cum animalele sunt tratate cu grijă, cu dragoste şi cu respect. De cele mai multe ori, cei care abuzează animalele fac parte din familii în care copii fiind nu au văzut aşa ceva, ci din contră, au văzut cum părinții lor (și alte rude apropiate) chinuiesc animalele sau le desconsideră și le tratează fără respect. Sigur, în multe gospodării există animale crescute pentru hrană (găini, raţe, porci, vaci, etc.) care sunt tăiate când e vremea să fie consumate, dar chiar şi acest sacrificiu trebuie făcut cu respect şi recunoştinţă pentru animalul care te hrăneşte. Însă tocmai acest lucru face să existe o diferenţă în atitudinea faţă de animalele care produc sau constituie hrană pentru om şi celelalte care nu (în principal câine şi pisică) care sunt doar tolerate. Sau nu. Aşadar acestea au probabilitatea cea mai mare de a fi abuzate, urmând cele care au fost, dar nu mai sunt folositoare (caii bătrâni, de exemplu).

Cei care abuzează animalele sunt de cele mai multe ori oameni care au multe alte probleme, unii au diagnostice psihiatrice, alţii au un coeficient de inteligenţă scăzut, mulţi au probleme emoţionale, fac parte din familii disfuncţionale în care de multe ori nici măcar nevoile lor de bază nu au fost satisfăcute (hrană, căldură, afecţiune, grijă), au părinţi severi care i-au „educat” cu multe bătăi, au probleme la şcoală sau cu legea sau fac parte din grupuri dubioase. Posibilitatea de a influenţa eficient astfel de factori este foarte redusă şi implică foarte multe costuri materiale şi umane.

Dar totuşi numărul abuzurilor asupra animalelor se poate diminua în timp prin implicarea tuturor autorităţilor cheie dintr-o localitate: primar, preot, medic uman, medic veterinar, educatoarele, învăţătoarele şi profesorii.

Primarul poate să organizeze evenimente care să aibă animalele ca interes principal unde să fie invitaţi specialişti, poate chiar asociaţii care fac terapie şi activităţi cu animale, să fie distribuite pliante de informare şi conştientizare, să fie făcute publice cazurile de abuz şi pedepsele date, legile care sunt în vigoare, etc. Preotul poate îndemna duminica la slujbă ca oamenii să respecte şi viaţa animalelor şi chiar să le recomande să le sterilizeze pentru a împiedica suferinţa altor generaţii. Medicul veterinar ar trebui să convingă toţi posesorii de animale să şi le vaccineze, să militeze pentru sterilizarea câinilor (măcar pentru a preîntâmpina practica omorârii puilor nedoriţi, destul de frecventă la sate). Medicul uman poate să atragă atenţia asupra modului în care să ne protejăm de răni sau de boli (ca să nu se ajungă în situaţia în care cineva omoară de exemplu un câine sau o pisică fiindcă i-a muşcat/zgăriat copilul).

Cel mai mult însă putem influenţa atitudinea faţă de animale a copiilor, deci a generaţiilor următoare de posesori de animale prin educaţia pe care o primesc la şcoală.

Educatoarele pot să influenţeze pozitiv copiii mici citindu-le poveşti cu animale, învăţându-i cântece despre animale, încurajându-i să se joace cu animalele de pluş într-un mod sănătos, cerându-le să deseneze diverse animale, punându-le filme cu animale, etc. Cărţi cu animale potrivite pentru cei mici sunt: Beţişorul năzdrăvan, Noi şi puii animalelor, cărţile scrise de Hooly Webb (sunt vreo 20), etc. Dintre filme, pe lângă cele clasice, 101 Dalmaţieni şi Pisicile Aristocratice, o serie frumoasă este seria Buddies (sunt 12 filme). Cântecele despre animale (de exemplu, „Iubim şi câinii vagabonzi”) pot fi învăţate şi cântate chiar la serbările pentru părinţi, sperând că îi vor sensibiliza şi pe ei.

Învăţătoarea la rândul ei poate continua acest demers. Aici pot fi adăugate excursii tematice la ferme de animale, discuţii la ora de dirigenţie, evenimente extra-şcolare cu asociaţii cu câini de terapie ce fac activităţi cu copiii, piese de teatru în care copiii să fie puşi în pielea unui animal, şedinţe cu părinţii în care să le ofere informaţii despre relaţia sănătoasă copil-animal (unde poate chiar să invite specialişti, precum terapeuţi sau medici veterinari), etc.  Aici diferă doar conţinutul cărţilor, filmelor şi cântecelor care sunt potrivite pentru vârsta copiilor şi ar fi bine ca biblioteca şcolii să fie dotată cu cât mai multe astfel de resurse. Cărţi potrivite ar fi „Iubirre şi alte poveşti cu animale”, Dominic, etc.

Profesorii la rândul lor pot să includă în orele lor subiecte care au legătură cu animalele, chiar dacă predau limba română, biologie, educaţie civică, desen, muzică, religie, etc. Cea mai mare influnţă o are însă dirigintele care poate să discute astfel de subiecte în timpul orelor de dirigenţie.

Deşi în literatura obligatorie pentru copii există câteva opere despre animale (Puiul, El Zorab, Moartea căprioarei, Fram, ursul polar, Colţ-Alb) nu sunt suficiente, ele ar trebui să fie o constantă a lecturilor elevilor şi a dezbaterilor de după. O continuitate ar putea să existe cu opere precum: Prinţ, Adăpostul, Dewey, Eu, motanul, Bozo şi cu mine, Iubirre cu i mic, Jurnal de ghenă, Un motan pe nume Bob James şi pentru adolescenţi: Pisici războinice, Supravieţuitorii, Pisica lui Dalai Lama, etc. Filme potrivite ar fi: Minus 25 de grade, Hachiko, Viaţă de câine, Marley, etc.

Aşadar, prin şcoală, prin programe de sensibilizare a educatorilor în direcţia prevenirii abuzurilor asupra animalelor sunt şanse mari ca pe viitor astfel de cazuri să fie mult mai rare decât în prezent.
 

Dacă sunteți curioși ce s-a întâmplat după curs, Maya nu este câine de terapie, dar poate participa la activitățile asistate de animale, așa că a făcut parte din programele asociației ARPAC (Asociatia Romana a Producatorilor de Hrana pentru Animale de Companie) desfășurate în școlile din București, unde a fermecat o groază de copii: 

psihoterapeut Mihaela Zaharia

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 28  122266  26.04.2021
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 139  35700  28.01.2024
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 91  139807  02.03.2024
140. Despre cartea "Enzima miracol", dr Hiromi Shinya
28.01.2024 13:51 | Mihaela Zaharia
139. Despre cartea ”Bani fericiti”, Ken Honda
01.01.2024 16:26 | Mihaela Zaharia
138. Despre cartea ”Codul greutății corporale”, dr. Jason Fung
17.06.2023 20:53 | Mihaela Zaharia
137. Despre cartea "Hrană pentru creier” - Lisa Mosconi
08.04.2023 18:47 | Mihaela Zaharia
136. Despre cartea ”Vindecarea fără efort”. Dr. Joseph Mercola
02.01.2023 15:07 | Mihaela Zaharia
135. Despre cartea ”Greutatea ideală”, Allen Carr
30.11.2022 22:39 | Mihaela Zaharia
134. Despre cartea “Ochi pentru vindecare”, Francine Shapiro, Margot Silk Forrest
04.11.2022 12:20 | Mihaela Zaharia
133. Despre cartea ”Supermintea”, Dave Asprey
24.10.2022 13:47 | Mihaela Zaharia
132. Despre cartea ”Alimente care ucid creierul” – dr. David Perlmutter
21.10.2022 15:13 | Mihaela Zaharia
131. Despre cartea ”Spațiul variantelor”, Vadim Zeland
09.10.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
130. Despre cartea ”Terapia tatălui”, Doreen Virtue, Andrew Karpenko
18.09.2022 18:52 | Mihaela Zaharia
129. "Despre cartea Câștigă acum încredere în tine” – dr. Paul McKenna
25.05.2022 18:32 | Mihaela Zaharia
128. Despre cartea ”Totul despre femei. Ghid pentru bărbați”, dr. John Gottman, dr. Julie Schwartz Gottman
15.05.2022 20:21 | Mihaela Zaharia
127. Despre cartea ”Drumul vieții”, de Valerio Albisetti
10.05.2022 11:52 | Mihaela Zaharia
126. Despre cartea ”Bucuria afacerilor”, Simone Milasas
21.02.2022 11:29 | Mihaela Zaharia
125. Despre cartea ”4 ore Corpul” de Tim  Ferriss
18.02.2022 17:01 | Mihaela Zaharia
124. Despre cartea ”Ghid aplicativ de evaluare clinică a copiilor și adolescenților”, Elena Otilia Vladislav
22.01.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
123. Despre cartea ”Cum să vorbim în public”, Dale Carnegie
24.11.2021 19:48 | Mihaela Zaharia
122. Despre cartea ”Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite”, Mark Wolynn
30.10.2021 11:45 | Mihaela Zaharia
121. Despre cartea ”Puterea cuvintelor ... care mă eliberează”, Jacques Martel
18.10.2021 14:35 | Mihaela Zaharia
120. Despre cartea “Totul pornește de la mâncare” de Dallas și Melissa Hartwig
17.10.2021 13:18 | Mihaela Zaharia
119. Despre ghidul ”Ieșirea din labirint”, dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier, dr. Deborah & Brian Newman
10.10.2021 16:23 | Mihaela Zaharia
118. Despre cartea ”Labirintul codependenței”, dr. Frank Minirth, dr. Robert Hemfelt, dr. Paul Meier
09.10.2021 14:43 | Mihaela Zaharia
117. Despre cartea ”Pachinko”, Min Jin Lee
03.09.2021 17:51 | Mihaela Zaharia
116. Despre cartea ”Răzbunarea iertării”, Eric-Emanuel Schmitt
05.06.2021 14:42 | Mihaela Zaharia
115. Despre cartea “A Therapist’s Guide to EMDR”, Laurel Parnell
23.05.2021 11:57 | Mihaela Zaharia
114. Despre cartea ”Magia ordinii la locul de muncă”, Marie Kondo și Scott Sonenshein
12.05.2021 15:50 | Mihaela Zaharia
113. Despre cartea ”Soluția zonelor albastre. Cum să mâncăm și să trăim asemeni celor mai sănătoși oameni de pe planetă”, Dan Buettner
09.05.2021 16:31 | Mihaela Zaharia
112. Despre cartea ”Efectul compus”, Darren Hardy
24.04.2021 13:28 | Mihaela Zaharia
111. Despre cartea ”Trezește uriașul din tine” / ”Descoperă forța din tine” – volumul II, Antony Robbins
23.04.2021 18:05 | Mihaela Zaharia

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Înscriere NEWSLETTER

Dacă vrei să fii la curent cu noutățile completează formularul de mai jos:

Îți exprimi acordul ca Datele personale furnizate în acest formular să poată fi procesate pentru a te contacta în mod regulat cu privire la informări conform celor descrise în Termenii și Condițiile și Politica de confidențialiate ale acestui portal. Renunțarea la notificări se poate face prin click pe linkul de dezabonare de la sfârșitul oricărui email, scriind la info@mindmaster.ro sau prin a ne scrie pe pagina de contact.

Sunt de acord și transmit datele.