Recenzie

137. Despre cartea "Hrană pentru creier” - Lisa Mosconi


”A avea grijă de creierul tău este un proces care ține toată viața, în mare parte datorită înseși naturii celulelor noastre nervoase: neuronii sunt literalmente de neînlocuit, spre deosebire de restul corpului unde celulele sunt înlocuite în mod constant.  ... Dintre toate organele corpului, creierul este cel mai ușor de deteriorat printr-o dietă săracă. Cei mai mulți dintre noi nu suntem conștienți că singura cale a creierului de a primi substanțe nutritive este prin dieta noastră. Creierul nostru este literalmente ceea ce mâncăm.”

Lisa Mosconi are un doctorat în neuroștiințe și medicină nucleară și unul în nutriție integrativă. A fondat Nutrition & Brain Fitness Lab la NYU. A copilărit în Florența, Italia și s-a mutat în Statele Unite când avea 24 de ani. Site-ul ei este www.lisamosconi.com dar o gasiți și pe youtube în numeroase interviuri, precum:


A scris cărțile The XX Brain și Brain Food. A doua este singura tradusă în limba română și apărută la editura Curtea Veche în 2021. O găsiți la toate librăriile mari on-line sau fizic.

Este structurată în 3 PAȘI:
Pasul 1: Să înțelegem neuronutriția (10 capitole)
Pasul 2: Puterea cognitivă prin nutriție (3 capitole)
Pasul 3: Dieta optimă pentru creier (3 capitole)

Deși sună foarte științific, cartea se adresează publicului larg, este foarte ușor de citit, este foarte cursivă și îmi place cum îmbină veștile proaste cu cele bune 😊

De exemplu, pe prima pagină citim ”Din nefericire, medicațiile actuale pentru boala Alzheimer reduc simptomele pentru o anumită perioadă, dar nu pot opri deteriorarea neuronilor cauzată de îmbătrânire și de boala în sine.” 

Ca apoi să aflăm că: ”S-a dovedit că rolul factorilor genetici în boala Alzheimer – și în demență în general – nu este atât de important pe cât am crezut înainte. (Mai puțin de un procent din întreaga populație dezvoltă boala Alzheimer din cauza unei mutații genetice rare din ADN).”

Pe alocuri chiar te face să râzi: ”Cel puțin o dată pe săptămână, o persoană îmi cere opinia cu privire la cel mai nou ”medicament miraculos” pentru boala Alzheimer. Caut studiul. Cel mai adesea, este adevărat că medicamentul a funcționat ... dar pe o populație de numai zece șoareci. Așa că este o veste excelentă dacă ești unul dintre acei zece șoareci.” 

Dar ești și adus repede cu picioarele pe pământ când afli că ”numărul celor care suferă de pe urma acestei boli (Alzheimer) este estimat la 5,3 milioane doar în Statele Unite. Mai mult de 46 de milioane de oameni la nivel mondial trăiesc astăzi cu demență.”

Însă apare și o veste bună: ”Boala Alzheimer este una dintre puținele afecțiuni neurologice de proporții endemice asupra căreia oamenii de știință pot fi de acord că este direct influențată de dietă.” 
Bună, pentru că dieta o putem controla. Nu-i așa? 

Primul capitol ne vorbește la început despre oamenii primitivi care, trăind în apropierea apelor, consumau mai mult pește, mai puțin vânat și mai mult legume și fructe (65%).

Apoi ne focusăm pe creier:  Creierul are nevoie de peste 45 de nutrienți pentru a fi în cea mai bună formă.  Creierul este făcut din 80% apă. Grăsimile vin pe locul al doilea (aprox 11%), urmate de proteine (8%), vitamine și minerale (3%) și un pic de carbohidrați. 

... și pe primele lui nevoi:

1. APA

APA este implicată în toate reacțiile chimice care apar în creier. Apa este indispensabilă pentru producerea de energie pentru că poartă oxigen. Corpul nu poate depozita apa, așa că avem nevoie de o rezervă proaspătă în fiecare zi. Dar majoritatea oamenilor nu beau suficientă apă. Vestea bună este că efectul deshidratării poate fi anulat complet în câteva zile bând pur și simplu mai multă apă. Atunci când bei între 8 și 10 cești de apă pe zi îți poți crește performanță creierului cu aproape 30%. Noi toți avem nevoie de mai multă apă pe măsură ce îmbătrânim. 

 

2. GRASIMILE
Societatea se află acum în faza de ”reabilitare a grăsimilor”.
Majoritatea oamenilor nu își dau seama că există două tipuri de grăsimi în corpul uman: grăsime cu rol de depozitare și grăsime structurală. Când vorbim de ”grăsime” vorbim de obicei de grăsimea cu rol de depozitare (denumită și țesut adipos sau grăsime albă), grăsimea pe care corpul o folosește pentru a depozita energie. Este cea moale, pufoasă, vizibilă, pe care o poți observa pe corp – acei colăcei de pe șolduri de care oamenii vor să scape. Grăsimea cu rol de depozitare provine în mare parte din dieta noastră. Creierul nu conține deloc acest fel de grăsime. De fapt, nu există deloc grăsime cu rol de depozitare în creier!

Grăsimea care se găsește în creierul nostru este total diferită și se numește GRĂSIME STRUCTURALĂ. 
Grăsimea structurală NU este utilizată ca energie. Ea nu plutește prin sistemul circulator și nici nu ne înfundă arterele. Ea este folosită pentru a structura celulele, un fel de suport tehnic. Celulele nervoase sunt învelite într-o membrană adipoasă numită mielină, o izolație inteligentă pentru impulsurile electrice care circulă către și dinspre creier. Colesterolul conținut de creier se găsește în cea mai mare parte în teaca de mielină cu rol izolator. Neuronii sunt de asemenea înconjurați de membrane delicate, adipoase. Aceste membrane sunt făcute din alte tipuri de grăsime, ca renumiții acizi grași esențiali Omega 3 și fosfolipide. Dacă creierul ar fi fost făcut din grăsime combustibilă (cu rol de depozitare), ar fi putut să înceapă să se mănânce pe sine însuși în caz de foamete – un dezavantaj evolutiv absolut. 

Ca o concluzie, singurele grăsimi de care avem nevoie într-adevăr pentru a ne hrăni creierul sunt elementele de bază care susțin sănătatea structurală. Dacă te întrebi ce alimente conțin aceste grăsimi, iată o altă surpriză: doar pentru că aceste grăsimi sunt prezente în interiorul creierului tău, nu înseamnă că trebuie să le și mănânci!

De exemplu, grăsimile saturate nu se află pe lista de alimente a creierului (deși creierul conține și grăsimi saturate pe lângă cele nesaturate)!
El poate să producă local atât de multe grăsimi saturate câte are nevoie și astfel nu necesită aprovizionarea. Creierul are nevoie de grăsimi saturate doar când dezvoltă noi celule nervoase, ceea ce corespunde perioadei dintre copilărie și adolescență. După perioada adolescenței avem în mare parte toate celulele nervoase de care vom avea vreodată nevoie, așa că creierul nostru nu mai are nevoie de grăsimi saturate. (Există însă și excepții: acidul butiric din laptele integral și acidul miristic din uleiul de cocos).

Așadar care sunt grăsimile de care are nevoie creierul? PUFA = acizi grași polinesaturați. Asta înseamnă mai ales Omega 3 și Omega 6 care se găsesc în pește, ouă, nuci și semințe. Raportul ideal este de 2:1 (de două ori cantitatea de Omega 6 la o cantitate de Omega 3). Totuși, există estimări că americanii consumă de 20 până la 30 de ori mai mult Omega 6 (din bacon, grăsime de pui, uleiuri vegetale din floarea soarelui, porumb, arahide, rapiță, struguri) decât Omega 3 (ulei de pește, pește somon, macrou, cod, caviar, semințe de in, nuci, chia și germeni de grău), făcând ca dieta americană obișnuită să fie extrem de proinflamatorie. 

Mai departe urmează încă 300 de pagini cu informații fabuloase pe care oricine ar trebui să le știe din timp, chiar dacă nu va îmbătrâni în curând, măcar le poate împărtăși cu cei dragi. Cam cum fac eu acum cu voi. 

Poza coperta Hrana pentru creier si ulei de masline exravirgin Creta

Cu drag, 
psihoterapeut Mihaela Zaharia

 

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 28  122376  26.04.2021
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 139  37497  28.01.2024
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 91  140010  02.03.2024
140. Despre cartea "Enzima miracol", dr Hiromi Shinya
28.01.2024 13:51 | Mihaela Zaharia
139. Despre cartea ”Bani fericiti”, Ken Honda
01.01.2024 16:26 | Mihaela Zaharia
138. Despre cartea ”Codul greutății corporale”, dr. Jason Fung
17.06.2023 20:53 | Mihaela Zaharia
137. Despre cartea "Hrană pentru creier” - Lisa Mosconi
08.04.2023 18:47 | Mihaela Zaharia
136. Despre cartea ”Vindecarea fără efort”. Dr. Joseph Mercola
02.01.2023 15:07 | Mihaela Zaharia
135. Despre cartea ”Greutatea ideală”, Allen Carr
30.11.2022 22:39 | Mihaela Zaharia
134. Despre cartea “Ochi pentru vindecare”, Francine Shapiro, Margot Silk Forrest
04.11.2022 12:20 | Mihaela Zaharia
133. Despre cartea ”Supermintea”, Dave Asprey
24.10.2022 13:47 | Mihaela Zaharia
132. Despre cartea ”Alimente care ucid creierul” – dr. David Perlmutter
21.10.2022 15:13 | Mihaela Zaharia
131. Despre cartea ”Spațiul variantelor”, Vadim Zeland
09.10.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
130. Despre cartea ”Terapia tatălui”, Doreen Virtue, Andrew Karpenko
18.09.2022 18:52 | Mihaela Zaharia
129. "Despre cartea Câștigă acum încredere în tine” – dr. Paul McKenna
25.05.2022 18:32 | Mihaela Zaharia
128. Despre cartea ”Totul despre femei. Ghid pentru bărbați”, dr. John Gottman, dr. Julie Schwartz Gottman
15.05.2022 20:21 | Mihaela Zaharia
127. Despre cartea ”Drumul vieții”, de Valerio Albisetti
10.05.2022 11:52 | Mihaela Zaharia
126. Despre cartea ”Bucuria afacerilor”, Simone Milasas
21.02.2022 11:29 | Mihaela Zaharia
125. Despre cartea ”4 ore Corpul” de Tim  Ferriss
18.02.2022 17:01 | Mihaela Zaharia
124. Despre cartea ”Ghid aplicativ de evaluare clinică a copiilor și adolescenților”, Elena Otilia Vladislav
22.01.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
123. Despre cartea ”Cum să vorbim în public”, Dale Carnegie
24.11.2021 19:48 | Mihaela Zaharia
122. Despre cartea ”Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite”, Mark Wolynn
30.10.2021 11:45 | Mihaela Zaharia
121. Despre cartea ”Puterea cuvintelor ... care mă eliberează”, Jacques Martel
18.10.2021 14:35 | Mihaela Zaharia
120. Despre cartea “Totul pornește de la mâncare” de Dallas și Melissa Hartwig
17.10.2021 13:18 | Mihaela Zaharia
119. Despre ghidul ”Ieșirea din labirint”, dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier, dr. Deborah & Brian Newman
10.10.2021 16:23 | Mihaela Zaharia
118. Despre cartea ”Labirintul codependenței”, dr. Frank Minirth, dr. Robert Hemfelt, dr. Paul Meier
09.10.2021 14:43 | Mihaela Zaharia
117. Despre cartea ”Pachinko”, Min Jin Lee
03.09.2021 17:51 | Mihaela Zaharia
116. Despre cartea ”Răzbunarea iertării”, Eric-Emanuel Schmitt
05.06.2021 14:42 | Mihaela Zaharia
115. Despre cartea “A Therapist’s Guide to EMDR”, Laurel Parnell
23.05.2021 11:57 | Mihaela Zaharia
114. Despre cartea ”Magia ordinii la locul de muncă”, Marie Kondo și Scott Sonenshein
12.05.2021 15:50 | Mihaela Zaharia
113. Despre cartea ”Soluția zonelor albastre. Cum să mâncăm și să trăim asemeni celor mai sănătoși oameni de pe planetă”, Dan Buettner
09.05.2021 16:31 | Mihaela Zaharia
112. Despre cartea ”Efectul compus”, Darren Hardy
24.04.2021 13:28 | Mihaela Zaharia
111. Despre cartea ”Trezește uriașul din tine” / ”Descoperă forța din tine” – volumul II, Antony Robbins
23.04.2021 18:05 | Mihaela Zaharia