Recenzie

140. Despre cartea "Enzima miracol", dr Hiromi Shinya

”O viață fericită și plină de sens este calea naturală către sănătatea omului. Entuziasmul debordant, mai degrabă decât respectarea habotnică a unui regim alimentar, este metoda prin care puteți pune în mișcare factorul enzimatic.”

Subtitlul cărții este ”Cum să ajungi sănătos la 100 de ani”. 
Cartea a apărut la editura Lifestyle în 2013. Are 206 pagini și este structurată astfel:
Introducere: Factorul enzimatic – cheia codului vieții
Capitolul 1. Enzimele și sănătatea ta – concepții eronate și adevăruri esențiale
Capitolul 2. Programul de alimentație bazată pe factorul enzimatic
Capitolul 3. Obiceiurile celor bogați și sănătoși
Capitolul 4. Citește-ți cu mare atenție ”scenariul vieții”
Postfață. Factorul enzimatic de la entropie la sintropie
Cele șapte reguli de aur ale doctorului Shinya pentru o sănătate bună
Obiceiuri alimentare recomandate
Alimente care vindecă


Dr. Hiromi Shinya este un medic de origine japoneză. A absolvit facultatea de medicină în Japonia în 1960 apoi s-a mutat ca medic rezident în Statele Unite împreună cu soția și fetița lor.  Ulterior au mai avut un băiețel care a început să aibă probleme cu hemoragia rectală. Și fetița lui a făcut dermatită atopică, dându-și seama ulterior că era alergică la laptele de vacă, ei în Japonia neconsumând lapte. La rândul ei, și soția lui se simțea din ce în ce mai rău fără să știe de ce. Într-un final au diagnosticat boala ca fiind lupus, dar soția lui a murit. Așadar cercetările medicului Hiromi au avut o motivație personală foarte puternică și se pare că au fost de succes. Când a scris cartea (în 2005) avea peste 70 de ani și nu suferise de nicio boală în afară de gripă când avea 19 ani. Acum are 88 de ani. 

Este specialist în endoscopie gastrointestinală. A fost primul medic care a făcut o operație de înlăturare a unui polip (polipectomie) fără nicio incizie în peretele abdominal, folosind cu colonoscop în care a introdus un fir flexibil în anul 1969.

Concluzia lui este că dacă sistemul gastrointestinal al unui pacient este curat atunci acel pacient este capabil să lupte cu bolile de orice tip. 
Cartea este intersantă, dar conține și un paradox. Deși se cheamă enzima – miracol, nu veți afla ce este această enzimă. Pentru că existența ei este doar dedusă, nu și confirmată. Este confirmată totuși existența a multor altor enzime produse în corpul nostru - cam 5000 de enzime specializate, fiecare având un rol specific. 

”Se consideră că multe tipuri de enzime sunt create ca reacție la necesitățile organismului, dar, de fapt, nu este clar cum sunt ele produse în celule. Am o teorie personală, care ar putea lămuri acest proces. Cred că există o enzimă-sursă — o enzimă-prototip, nespecializată. Această enzimă sursă are potențialul de a deveni orice tip de enzimă, în momentul în care apare o anumită necesitate. Ipoteza mea, care a evoluat de-a lungul anilor mei de practică medicală clinică și de observație, se poate enunța simplu: sănătatea ta depinde de cât de bine menții — în loc să epuizezi — cantitatea de enzime-sursă din organism.”… ne putem întări de o manieră incredibilă caracteristicile gastrointestinale — și sănătatea, prin urmare — prin respectarea unei alimentații care suplimentează enzimele și printr-un stil de viață care nu epuizează enzima-sursă.

Așadar, chiar dacă existența enzimei-miracol nu este confirmată, sfaturile lui merită a fi luate în serios prin prisma rezultatelor pe care le-au avut, după cum el însuși mărturisește: ”Alimentația și stilul de viață bazate pe factorul enzimatic, prezentate în cartea de față, au condus la o rată de recurență 0% a cancerului. Permiteți-mi să repet: niciunul dintre pacienții mei nu a mai făcut vreodată cancer.”

Dacă o persoană este sau nu sănătoasă, depinde de ce mănâncă și de cum trăiește zi de zi. Ceea ce determină starea de sănătate a unui ins este acumularea zilnică a unor lucruri cum ar fi mâncarea, apa, exercițiul fizic, somnul, munca și stresul.

Mie îmi place faptul că nu e de acord cu specializările specifice medicinii actuale, când corpul este de fapt un întreg și toate părțile sunt interconectate.
Nu o să vă spun ce să mâncați și ce nu, dar vă spun că:
"Raportul McGovern a descris alimentația ideală: nu alta decât cea din Japonia „Erei Genroku” (1688–1703), care consta în cereale ca aliment de bază, suplimentate de legumele sezoniere, plante marine și mici cantități de pește, pentru aportul de proteine."

Eu personal am început să mânânc mai mult orez integral 😊 



Oare voi ce schimbări veți face după ce veți citi cartea? 
O găsiți pe Libris.ro, Elefant.ro, Emag, etc.


Cu drag, psihoterapeut Mihaela Zaharia

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 28  122376  26.04.2021
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 139  37498  28.01.2024
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 91  140010  02.03.2024
140. Despre cartea "Enzima miracol", dr Hiromi Shinya
28.01.2024 13:51 | Mihaela Zaharia
139. Despre cartea ”Bani fericiti”, Ken Honda
01.01.2024 16:26 | Mihaela Zaharia
138. Despre cartea ”Codul greutății corporale”, dr. Jason Fung
17.06.2023 20:53 | Mihaela Zaharia
137. Despre cartea "Hrană pentru creier” - Lisa Mosconi
08.04.2023 18:47 | Mihaela Zaharia
136. Despre cartea ”Vindecarea fără efort”. Dr. Joseph Mercola
02.01.2023 15:07 | Mihaela Zaharia
135. Despre cartea ”Greutatea ideală”, Allen Carr
30.11.2022 22:39 | Mihaela Zaharia
134. Despre cartea “Ochi pentru vindecare”, Francine Shapiro, Margot Silk Forrest
04.11.2022 12:20 | Mihaela Zaharia
133. Despre cartea ”Supermintea”, Dave Asprey
24.10.2022 13:47 | Mihaela Zaharia
132. Despre cartea ”Alimente care ucid creierul” – dr. David Perlmutter
21.10.2022 15:13 | Mihaela Zaharia
131. Despre cartea ”Spațiul variantelor”, Vadim Zeland
09.10.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
130. Despre cartea ”Terapia tatălui”, Doreen Virtue, Andrew Karpenko
18.09.2022 18:52 | Mihaela Zaharia
129. "Despre cartea Câștigă acum încredere în tine” – dr. Paul McKenna
25.05.2022 18:32 | Mihaela Zaharia
128. Despre cartea ”Totul despre femei. Ghid pentru bărbați”, dr. John Gottman, dr. Julie Schwartz Gottman
15.05.2022 20:21 | Mihaela Zaharia
127. Despre cartea ”Drumul vieții”, de Valerio Albisetti
10.05.2022 11:52 | Mihaela Zaharia
126. Despre cartea ”Bucuria afacerilor”, Simone Milasas
21.02.2022 11:29 | Mihaela Zaharia
125. Despre cartea ”4 ore Corpul” de Tim  Ferriss
18.02.2022 17:01 | Mihaela Zaharia
124. Despre cartea ”Ghid aplicativ de evaluare clinică a copiilor și adolescenților”, Elena Otilia Vladislav
22.01.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
123. Despre cartea ”Cum să vorbim în public”, Dale Carnegie
24.11.2021 19:48 | Mihaela Zaharia
122. Despre cartea ”Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite”, Mark Wolynn
30.10.2021 11:45 | Mihaela Zaharia
121. Despre cartea ”Puterea cuvintelor ... care mă eliberează”, Jacques Martel
18.10.2021 14:35 | Mihaela Zaharia
120. Despre cartea “Totul pornește de la mâncare” de Dallas și Melissa Hartwig
17.10.2021 13:18 | Mihaela Zaharia
119. Despre ghidul ”Ieșirea din labirint”, dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier, dr. Deborah & Brian Newman
10.10.2021 16:23 | Mihaela Zaharia
118. Despre cartea ”Labirintul codependenței”, dr. Frank Minirth, dr. Robert Hemfelt, dr. Paul Meier
09.10.2021 14:43 | Mihaela Zaharia
117. Despre cartea ”Pachinko”, Min Jin Lee
03.09.2021 17:51 | Mihaela Zaharia
116. Despre cartea ”Răzbunarea iertării”, Eric-Emanuel Schmitt
05.06.2021 14:42 | Mihaela Zaharia
115. Despre cartea “A Therapist’s Guide to EMDR”, Laurel Parnell
23.05.2021 11:57 | Mihaela Zaharia
114. Despre cartea ”Magia ordinii la locul de muncă”, Marie Kondo și Scott Sonenshein
12.05.2021 15:50 | Mihaela Zaharia
113. Despre cartea ”Soluția zonelor albastre. Cum să mâncăm și să trăim asemeni celor mai sănătoși oameni de pe planetă”, Dan Buettner
09.05.2021 16:31 | Mihaela Zaharia
112. Despre cartea ”Efectul compus”, Darren Hardy
24.04.2021 13:28 | Mihaela Zaharia
111. Despre cartea ”Trezește uriașul din tine” / ”Descoperă forța din tine” – volumul II, Antony Robbins
23.04.2021 18:05 | Mihaela Zaharia