Recenzie

132. Despre cartea ”Alimente care ucid creierul” – dr. David Perlmutter

”Cred că modificarea dietei noastre, care s-a petrecut în cursul ultimului secol – trecerea de la dieta bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați la dieta actuală, săracă în grăsimi și bogată în carbohidrați care constau esențialmente în cereale și alți carbohidrați dăunători - se află la originea multora dintre flagelurile moderne legate de creier.”

Cartea a apărut în România în 2015 la editura Litera, iar în Statele Unite în 2013.
Dr. David Perlmutter este un medic neurolog renumit pentru abordarea funcțională și holistică în tratarea afecțiunilor cerebrale. În 2002 a fost premiat pentru cercetări de pionierat în domeniul bolilor neurodegenerative.
Este adresată tatălui său, un fost neurochirung strălucit, care la 96 de ani își punea în fiecare zi halatul alb ca să își viziteze pacienții – în ciuda faptului că ieșise la pensie de peste un sfert de secol. În interviurile de pe youtube autorul mărturisește că ce l-a motivat să afle cum pot fi preîntâmpinate bolile neurodegenerative a fost faptul că tatăl său a murit de Alzheimer. Astfel a dedicat peste 35 de ani studiul bolilor cerebrale.
Site-ul lui este www.drperlmutter.com

Cartea este plină de prezentări de cazuri ale pacienților autorului, studii de specialitate și rezultatele lor, prezentări teoretice și raționamente logice care îi susțin opiniile, eu voi prezenta mai jos cele mai interesante și provocatoare idei din fiecare capitol:

Introducere: Pledoarie împotriva cerealelor
Întreaga carte este de fapt o pledoarie împotriva cerealelor iar dieta propusă se bazează pe excluderea glutenului din alimentație (proteina din grâu, orz și secară).

Autoevaluare: Care sunt factorii tăi de risc?
Mi-a plăcut în chestionarul de evaluare că dacă bifezi ”Nu beau vin” nu e de bine. Noroc că n-am bifat.😊
La final sunt recomandate câteva analize printre care vitamina D și Proteina C Reactivă pentru a măsura inflamația. 

Partea I Adevărul integral despre ... cerealele integrale
Capitolul I Temelia afecțiunilor cerebrale. Ceea ce nu știi despre inflamație

Pe scurt, glutenul este considerat un ingredient inflamatoriu.
Piatra de temelie a tuturor afecțiunilor degenerative, inclusiv a tulburărilor cerebrale, este inflamația.
Din 2005 au început să apară studii care consideră boala Alzheimer diabet de tip 3. Când ai diabet, riscul de a te îmbolnăvi de Alzheimer este dublu. 

Capitolul 2 Proteina lipicioasă – Rolul glutenului în inflamația creierului
Glutenul în latină înseamnă ”lipici”. Cerealele de azi conțin de 40 de ori mai mult gluten decât cele cultivate cu doar câteva decenii în urmă. 
Nu conțin gluten: orezul, cartoful, soia, porumbul, quinoa, hrișca, amarantul si tapioca. 
Sensibilitatea la gluten influențează întotdeauna creierul.

Capitolul 3: Atenție, împătimiți ai carbohidraților și fobici ai grăsimilor. Adevăruri surprinzătoare despre adevărații inamici și prieteni ai creierului tău
Este interesant faptul că necesarul uman de carbohidrați este practic zero. Putem supraviețui cu o cantitate minimă, iar necesarul poate fi furnizat de ficat. Dar nu putem rezista fără grăsimi. Din păcate, mulți dintre noi asociază ideea de a mânca grăsimi cu a fi gras când, în realitate, obezitatea – și consecințele metabolice ale acesteia – nu are aproape nicio legătură cu consumul de grăsimi, fiind generată în totalitate de dependența noastră de carbohidrați. Același lucru este valabil și în cazul colesterolului: consumul de alimente bogate în colesterol nu influențează nicidecum nivelurile noastre de colesterol.
Nivelurile de vitamina D sunt scăzute la persoanele cu o varietate de boli neurodegerative ca Parkinson, Alzeimer și scleroză multiplă.
Testosteronul este produs din colesterol.
Libidoul scăzut este una dintre cele mai obișnuite probleme ale celor care iau medicamente pe bază de statine.

Capitolul 4: Nu este o cooperare fructuoasă. E vorba despre creierul tău hrănit cu zahăr
Fructoza (un tip de zahăr – o monozaharidă - care se găsește în fructe și în miere) este cel mai dulce dintre toți carbohidrații în formă naturală, ceea ce explică de ce ne place atât de mult. Dar, contrar a ceea ce crezi, are cel mai reduc indice glicemic dintre toate zaharurile naturale. În plus, când mâncăm fructe, apa și fibra ”diluează” efectul zahărului în sânge.
Circumferința taliei este adesea  o măsură a sănătății întrucât prognozează viitoarele probleme de sănătate. 

Capitolul 5: Darul neurogenezei și controlul principalelor pârghii. Cum să-ți schimbi destinul genetic.
Pot apărea neuroni noi pe tot parcursul vieții noastre.
Exercițiile fizice sunt unele dintre cele mai puternice moduri de schimbare a genelor; mai simplu spus, când faci mișcare, de fapt pui genele tale să facă mișcare. Exercițiul aerobic, în mod special, nu numai că activează genele longevității, dar vizează și gena BDNF, ”hormonul de creștere” a creierului.

Capitolul 6: Epuizarea creierului. Cum te jefuiește glutenul și cum le răpește copiilor tăi liniștea sufletească
Unele dintre cele mai critice carențe nutriționale asociate cu depresia sunt cele de vitamina D și zinc. 
De la pagina 257 până la finalul capitolului este abordată durerea cronică de cap. 

Partea a II-a Reabilitatea creierului hrănit cu gluten.
Capitolul 7: Obiceiuri alimentare pentru creierul ideal. Bun venit postului, grăsimilor și suplimentelor esențiale
”Postul, în căutările spirituale, este o parte integrantă a istoriei religiei. Toate marile religii promovează postul ca fiind mult mai mult decât un act ceremonial. Postul a fost întotdeauna o parte fundamentală a practicii spirituale, cum e cazul postului musulman de Ramadan și al postului evreiesc de Ziua Ispășirii (Yom Kippur). Yoghinii practică austeritatea în dietele lor, iar șamanii postesc în căutarea revelațiilor. Postul este, de asemenea, o practică obișnuită în rândul credincioșilor creștini, iar în Biblie se găsesc exemple de posturi de o zi, trei zile, șapte zile și patruzeci de zile.”
Suplimentele recomandate sunt: turmeric, DHA, vitamina D3, vitaminele B, magneziu, zinc, coenzima Q10, ashwagandha, resveratrol, probiotice, ulei de cocos.

Capitolul 8: Medicină genetică. Pune-ți genele la jogging și vei avea un creier mai bun
”Și iată avantajul secret al exercițiului fizic: conferă agilitate neuronilor și abilitatea de a îndeplini sarcini multiple.”
Persoanele vârstnice care au făcut exerciții fizice (20 minute pe zi) în mod regulat timp de 24 de săptămâni au prezentat o îmbunătățire de 1800% (omieoptsute!) la evaluările memoriei, abilitățile de învățare a unei limbi străine, atenție și alte funcții cognitive importante.” 
Capitolul 9: Noapte bună, creierule! Canalizează-ți leptina pentru a-ți conduce regatul hormonal
La bărbați, lipsa de somn suficient duce la apariția unor niveluri ridicate de grelină, un hormon care stimulează pofta de mâncare.

Partea a III-a: Ia-ți adio de la creierul hrănit cu gluten
Capitolul 10: Un nou mod de viață. Planul de acțiune pe patru săptămâni.

De aici cartea devine foarte practică pe următoarele 100 de pagini. 

Capitolul 11: Alimentația, calea către un creier sănătos. Planuri de mese și rețete.
Sunt prezentate zeci de rețete care să-ți facă viața fără gluten și carbohidrați mai ușoară fiindcă fiecare masă trebuie să conțină o sursă de grăsimi și proteine sănătoase.

Dacă aceste informații vă pun pe gânduri, vă fac să vă puneți întrebări sau vă stârnesc curiozitatea, atunci veți fi interesați să căutați și cartea. 

Dacă nu, sper că vă veți aminti de ele atunci când le veți afla și din alte părți în viitorul apropiat. 

Din păcate, cartea nu se mai găsește în librării. Dar pe dr. Perlmutter il puteți urmări și pe yotube.

cu drag,
psihoterapeut Mihaela Zaharia

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 28  121476  26.04.2021
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 134  22487  30.11.2022
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 91  138344  20.10.2022
135. Despre cartea ”Greutaea ideală”, Allen Carr
30.11.2022 22:39 | Mihaela Zaharia
134. Despre cartea “Ochi pentru vindecare”, Francine Shapiro, Margot Silk Forrest
04.11.2022 12:20 | Mihaela Zaharia
133. Despre cartea ”Supermintea”, Dave Asprey
24.10.2022 13:47 | Mihaela Zaharia
132. Despre cartea ”Alimente care ucid creierul” – dr. David Perlmutter
21.10.2022 15:13 | Mihaela Zaharia
131. Despre cartea ”Spațiul variantelor”, Vadim Zeland
09.10.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
130. Despre cartea ”Terapia tatălui”, Doreen Virtue, Andrew Karpenko
18.09.2022 18:52 | Mihaela Zaharia
129. "Despre cartea Câștigă acum încredere în tine” – dr. Paul McKenna
25.05.2022 18:32 | Mihaela Zaharia
128. Despre cartea ”Totul despre femei. Ghid pentru bărbați”, dr. John Gottman, dr. Julie Schwartz Gottman
15.05.2022 20:21 | Mihaela Zaharia
127. Despre cartea ”Drumul vieții”, de Valerio Albisetti
10.05.2022 11:52 | Mihaela Zaharia
126. Despre cartea ”Bucuria afacerilor”, Simone Milasas
21.02.2022 11:29 | Mihaela Zaharia
125. Despre cartea ”4 ore Corpul” de Tim  Ferriss
18.02.2022 17:01 | Mihaela Zaharia
124. Despre cartea ”Ghid aplicativ de evaluare clinică a copiilor și adolescenților”, Elena Otilia Vladislav
22.01.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
123. Despre cartea ”Cum să vorbim în public”, Dale Carnegie
24.11.2021 19:48 | Mihaela Zaharia
122. Despre cartea ”Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite”, Mark Wolynn
30.10.2021 11:45 | Mihaela Zaharia
121. Despre cartea ”Puterea cuvintelor ... care mă eliberează”, Jacques Martel
18.10.2021 14:35 | Mihaela Zaharia
120. Despre cartea “Totul pornește de la mâncare” de Dallas și Melissa Hartwig
17.10.2021 13:18 | Mihaela Zaharia
119. Despre ghidul ”Ieșirea din labirint”, dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier, dr. Deborah & Brian Newman
10.10.2021 16:23 | Mihaela Zaharia
118. Despre cartea ”Labirintul codependenței”, dr. Frank Minirth, dr. Robert Hemfelt, dr. Paul Meier
09.10.2021 14:43 | Mihaela Zaharia
117. Despre cartea ”Pachinko”, Min Jin Lee
03.09.2021 17:51 | Mihaela Zaharia
116. Despre cartea ”Răzbunarea iertării”, Eric-Emanuel Schmitt
05.06.2021 14:42 | Mihaela Zaharia
115. Despre cartea “A Therapist’s Guide to EMDR”, Laurel Parnell
23.05.2021 11:57 | Mihaela Zaharia
114. Despre cartea ”Magia ordinii la locul de muncă”, Marie Kondo și Scott Sonenshein
12.05.2021 15:50 | Mihaela Zaharia
113. Despre cartea ”Soluția zonelor albastre. Cum să mâncăm și să trăim asemeni celor mai sănătoși oameni de pe planetă”, Dan Buettner
09.05.2021 16:31 | Mihaela Zaharia
112. Despre cartea ”Efectul compus”, Darren Hardy
24.04.2021 13:28 | Mihaela Zaharia
111. Despre cartea ”Trezește uriașul din tine” / ”Descoperă forța din tine” – volumul II, Antony Robbins
23.04.2021 18:05 | Mihaela Zaharia
110. Despre cartea ” Trezește uriașul din tine!” / ”Descoperă forța din tine”, volumul I, Anthony Robbins
22.03.2021 17:15 | Mihaela Zaharia
109. Despre cartea ”Puterea nemărginită”, Anthony Robbins
21.03.2021 21:59 | Mihaela Zaharia
108. Despre cartea ”Magia ordinii”, Marie Kondo
20.03.2021 23:11 | Mihaela Zaharia
106. Despre cartea ”Regula 10X, singura diferență între succes și eșec”, Grant Cardone
17.03.2021 18:32 | Mihaela Zaharia
105. Despre cartea ”Metoda IKIGAI – Secrete japoneze pentru a-ți descoperi adevărata pasiune și a-ți atinge țelurile în viață”, Hector Garcia (Kirai) și Francesc Miralles
14.03.2021 09:27 | Mihaela Zaharia