Recenzie

138. Despre cartea ”Codul greutății corporale”, dr. Jason Fung

”Argumentele simpliste de genul ”Carbohidrații îngrașă!”, ”Caloriile îngrașă!”, ”Carnea roșie îngrașă!” ori ”Zahărul îngrașă!” nu surprind pe de-a-întregul complexitatea obezității umane. Teoria hormonală a obezității furnizează un cadru de lucru pentru înțelegerea interacțiunilor care duc la apariția bolii.”

Cartea de față, pe numele întreg ”Codul greutății corporale. Secretul unui corp sănătos” a apărut la editura Paralela 45 și este la a patra ediție.

Are 6 părți:
1.    Epidemia
2.    Iluzia caloriilor
3.    Un nou model al obezității
4.    Fenomenul social al obezității
5.    Ce nu este în regulă cu regimul nostru alimentar
6.    Soluția


Jason Fung este un medic canadian (de origine chineză) specializat în tratarea afecțiunilor la rinichi, mai ales in cazul pacienților care fac dializă. Cele două concluzii la care a ajuns în urma acestei experiențe: Unu: Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă cauză a blocajului renal. Doi: Dializa tratează doar simptomele unei boli instalate cu zeci de ani înainte, l-au motivat să caute mai profund care sunt cauzele diabetului și nu doar să trateze simptomele. El susține că diabetul de tip 2 nu este o boală a nivelului anormal de glucoză în sânge (acesta e doar simptomul), ci că este o boală a rezistenței la insulină prin secreția excesivă de insulină, spre deosebire de diabetul de tip 1 care este cauzat de insuficiența insulinei. Așadar, să tratezi ambele boli în același fel – prin administrarea de insulină – nu are sens. Tratamentul inițial al rezistenței la insulină constă în limitarea aportului de carbohidrați. ”Înțelegerea acestei scheme biologice explică de ce boala este vindecabilă în anumite cazuri și, invers, de ce tratamentul ei modern, care nu limitează aportul de carbohidrați, conduce la înrăutățirea situației.” 

Coperta Codul greutatii corporale

Primul capitol începe cu o întrebare pe care probabil și-a pus-o fiecare dintre noi la un moment dat ”De ce există doctori grași?” 
În răspunsul la această întrebare suntem învățați să facem diferența între cauza proximă și cea ultimă. Apoi aflam informații despre politică și zahăr. Mda, pentru că din 1977 întreaga lume, începând cu Statele Unite a trebuit să urmeze sfaturile de nutriție date de un politician. Rezultatul? Nivelul obezității (indice de masă corporală mai mare de 30) a crescut spectaculos.

Mie mi-au plăcut mult explicațiile despre faptul că supraviețuirea în sălbăticie ține de o greutate echilibrată, ceea ce mi-a adus aminte de veverița din cartea ”Greutatea ideală” (recenzia nr. 135)  ”Un animal gras se mișcă mai încet și nu mai este agil, ca semenii lui mai slabi. Prădătorii preferă prada mai grasă și pentru că este mai ușor de prins decât cea slabă. Prada slabă este mai iute și deci mai greu de prins. Grăsimea corporală nu furnizează un avantaj în supraviețuire, ci poate fi un dezavantaj semnificativ. De câte ori ați văzut o zebră sau o gazelă grasă la National Geographic? ... Mâncarea din belșug conduce la o creștere a numărului animalelor, nu la o creștere enormă în greutate a acestora.” 

Principala cauză a obezității este un dezechilibru hormonal complex. Hormonii regularizează strict fiecare sistem din corp. 

Reducerea consumului de calorii ca mijloc principal de pierdere în greutate a dezamăgit în mod repetat. Reducerea caloriilor și controlul porțiilor reprezintă o strategie care nu are drept rezultate decât oboseala și foamea. Mai rău ... o să recăpătați greutatea de care ați scăpat. Știți asta. 

Pentru mine, cel mai interesant concept nou din toată cartea a fost acela de ”greutate standard” care funcționează ca un termostat: iar ”telecomanda” lui este leptina. Însă obezitatea este o situație în care apare rezistența la leptină.

”La oamenii supli, nivelul de leptină crește, ceea ce e normal, dat fiind că leptina este un hormon al sațietății. Totuși, la pacienții obezi, nivelul de leptină scade. În ciuda faptului că aceștia mănâncă, creierul lor nu primește niciun mesaj pentru a se opri din mâncat.”

Capitolul 7 se ocupă de Insulină. Pe scurt, cu cât primești mai multă insulină, cu atât devii mai obez. 

”Gary Taubes observă foarte bine în cartea lui ”De ce te îngrași: Nu ne îngrășăm pentru că mâncăm prea mult. Mâncăm prea mult pentru că ne îngrășăm” Și de ce ne îngrășăm? Pentru că organismul nostru a fixat termostatul pentru greutatea-standard prea sus. De ce? Fiindcă nivelul de insulină e prea ridicat. ... Cea mai importantă întrebare în cazul obezității este următoarea: Cum să reducem nivelul de insulină?”

Capitolul 8 se ocupă de Cortizol. Pentru că și cortizolul provoacă creștere în greutate (în special grăsime abdominală). 

Din capitolul 9 am înțeles în sfârșit de ce asiaticii nu se îngrașă în ciuda faptului că mănâncă foarte mult orez. 

Capitolul 10 vorbește despre actorul principal: rezistența la insulină. Cu alte cuvinte, de ce cei grași devin și mai grași. 

Nivelul ridicat în sine nu duce la rezistență. Este nevoie de îndeplinirea a două cerințe: nivelul hormonal ridicat și constanța stimulului. ... În mod normal, insulina e secretată în valuri, ceea ce împiedică apariția rezistenței la insulină. ... În cazul rezistenței la insulină este vorba atât de compoziția mesei, cât și de ora la care e luată. ... Pentru apariția obezității creșterea numărului de mese este aproape de două ori mai importantă decât schimbarea regimului alimentar. Mesele mai frecvente nu ne ajută să pierdem în greutate. 

Mai departe, vă las să descoperiți singuri informațiile și soluțiile propuse în carte.
Unele sunt copleșitor de negative, precum: ”Combinația mortală între alimentația cu indice glicemic ridicat (multă ”otravă”) și săracă în fibre (puțin ”antidot”) a crescut riscul apariției diabetului de tip 2 cu 75%.” 
Altele sunt optimist de ușoare, precum: ”Două lingurițe de oțet la o masă cu mulți carbohidrați duc la reducerea nivelului de zaharuri și insulină din sânge cu până la 34%, iar consumul este mai eficient înaintea mesei.”

Altele sunt surprinzătoare. Eu am avut chiar surpriza să citesc ceva ce aflasem cu uimire în filmul coreean Goo Hae-Ryung, ucenică la istorie: ”Edward Jenner, care lucra în mediul rural englez, a auzit povești despre lăptărese care deveniseră rezistente la virusul variolei – letal la acea vreme – fiindcă fuseseră infectate cu virusul mai blând al variolei taurinelor. În 1796, Jenner a infectat intenționat un băiat cu virusul variolei taurinelor și apoi l-a supravegheat, observând că e protejat de virusul similar al variolei.”

Pe dr. Jason Fung îl găsiți și pe youtube în video-uri precum:

 

 

Cartea o mai găsiți la Cărturești, momentan pe Libris și Emag stocul e epuizat. 

Mie mi-a placut atât de mult încât mi-am luat si Codul greutatii corporale - carte de bucate smiley

Carte de bucate

Cu drag,

Psiholog Mihaela Zaharia

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 28  122376  26.04.2021
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 139  37498  28.01.2024
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 91  140010  02.03.2024
140. Despre cartea "Enzima miracol", dr Hiromi Shinya
28.01.2024 13:51 | Mihaela Zaharia
139. Despre cartea ”Bani fericiti”, Ken Honda
01.01.2024 16:26 | Mihaela Zaharia
138. Despre cartea ”Codul greutății corporale”, dr. Jason Fung
17.06.2023 20:53 | Mihaela Zaharia
137. Despre cartea "Hrană pentru creier” - Lisa Mosconi
08.04.2023 18:47 | Mihaela Zaharia
136. Despre cartea ”Vindecarea fără efort”. Dr. Joseph Mercola
02.01.2023 15:07 | Mihaela Zaharia
135. Despre cartea ”Greutatea ideală”, Allen Carr
30.11.2022 22:39 | Mihaela Zaharia
134. Despre cartea “Ochi pentru vindecare”, Francine Shapiro, Margot Silk Forrest
04.11.2022 12:20 | Mihaela Zaharia
133. Despre cartea ”Supermintea”, Dave Asprey
24.10.2022 13:47 | Mihaela Zaharia
132. Despre cartea ”Alimente care ucid creierul” – dr. David Perlmutter
21.10.2022 15:13 | Mihaela Zaharia
131. Despre cartea ”Spațiul variantelor”, Vadim Zeland
09.10.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
130. Despre cartea ”Terapia tatălui”, Doreen Virtue, Andrew Karpenko
18.09.2022 18:52 | Mihaela Zaharia
129. "Despre cartea Câștigă acum încredere în tine” – dr. Paul McKenna
25.05.2022 18:32 | Mihaela Zaharia
128. Despre cartea ”Totul despre femei. Ghid pentru bărbați”, dr. John Gottman, dr. Julie Schwartz Gottman
15.05.2022 20:21 | Mihaela Zaharia
127. Despre cartea ”Drumul vieții”, de Valerio Albisetti
10.05.2022 11:52 | Mihaela Zaharia
126. Despre cartea ”Bucuria afacerilor”, Simone Milasas
21.02.2022 11:29 | Mihaela Zaharia
125. Despre cartea ”4 ore Corpul” de Tim  Ferriss
18.02.2022 17:01 | Mihaela Zaharia
124. Despre cartea ”Ghid aplicativ de evaluare clinică a copiilor și adolescenților”, Elena Otilia Vladislav
22.01.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
123. Despre cartea ”Cum să vorbim în public”, Dale Carnegie
24.11.2021 19:48 | Mihaela Zaharia
122. Despre cartea ”Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite”, Mark Wolynn
30.10.2021 11:45 | Mihaela Zaharia
121. Despre cartea ”Puterea cuvintelor ... care mă eliberează”, Jacques Martel
18.10.2021 14:35 | Mihaela Zaharia
120. Despre cartea “Totul pornește de la mâncare” de Dallas și Melissa Hartwig
17.10.2021 13:18 | Mihaela Zaharia
119. Despre ghidul ”Ieșirea din labirint”, dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier, dr. Deborah & Brian Newman
10.10.2021 16:23 | Mihaela Zaharia
118. Despre cartea ”Labirintul codependenței”, dr. Frank Minirth, dr. Robert Hemfelt, dr. Paul Meier
09.10.2021 14:43 | Mihaela Zaharia
117. Despre cartea ”Pachinko”, Min Jin Lee
03.09.2021 17:51 | Mihaela Zaharia
116. Despre cartea ”Răzbunarea iertării”, Eric-Emanuel Schmitt
05.06.2021 14:42 | Mihaela Zaharia
115. Despre cartea “A Therapist’s Guide to EMDR”, Laurel Parnell
23.05.2021 11:57 | Mihaela Zaharia
114. Despre cartea ”Magia ordinii la locul de muncă”, Marie Kondo și Scott Sonenshein
12.05.2021 15:50 | Mihaela Zaharia
113. Despre cartea ”Soluția zonelor albastre. Cum să mâncăm și să trăim asemeni celor mai sănătoși oameni de pe planetă”, Dan Buettner
09.05.2021 16:31 | Mihaela Zaharia
112. Despre cartea ”Efectul compus”, Darren Hardy
24.04.2021 13:28 | Mihaela Zaharia
111. Despre cartea ”Trezește uriașul din tine” / ”Descoperă forța din tine” – volumul II, Antony Robbins
23.04.2021 18:05 | Mihaela Zaharia