Managementul timpului ... pentru părinţii în vacanţă

După ce apar copiii, multe lucruri se schimbă în viaţa noastră. Printre care şi îndeplinirea exactă sau la timp a planurilor pe care ni le-am făcut anterior. Cei mici au o "calitate" aparte de a da peste cap orice plan şi asta în ultima clipă. Aproape că dispar întâlnirile la ore fixe, devenind în cel mai bun caz întâlniri într-o perioadă de timp limitată - "ajungem şi noi între 10 si 11." Făcutul bagajului pentru vacanţă dureaza o zi întreagă şi ieşitul din casă cel putin 2 ore. Inclusiv căutat jucăria preferată pierdută momentan, dar fără de care nu puteţi pleca în nici un caz.
În schimb orice activitate în desfaşurare este întreruptă dacă în "planul" copiilor apar nevoi urgente de-ale lor. Deveniţi magician la a identifica restaurante la orele fixe de masă sau la inventat un pat cand le e somn chiar dacă ... sunteţi cu rucsacul în pădure.
Uneori pare aproape o utopie să ne ţinem de planurile făcute în relaţie cu copiii noştri, lucru dificil de înţeles de cei care nu au copii încă.
Pe termen lung însă povestea se schimbă, fiindcă părinţii chiar aleg şi se pot ţine de planurile lor. Şi mai mult, pot crea planuri cu activităţi interesante ce au un efect spectaculos în pregătirea copilulu ... Pentru şcoala şi nu numai. De exemplu ...
Dacă tocmai ai sărbătorit tăierea moţului copulului tău, felicitări! Următorul subiect de discuţie ar putea să fie ... grădiniţa. În condiţiile în care 10000 de copiii rămân fără locuri în fiecare an, te asigur că nu e prea devreme să cauţi cele mai bune variante de pe acum, inclusiv cele particulare, fiindcă şi în cazul lor locurile sunt limitate şi concurena pe măsură.
Peste 2 ani copilul tău începe şcoala? Intră acum în contact cu sistemul de învăţământ şi strânge informaţii pentru a lua cea mai bună hotărâre la momentul potrivit.
Ce planificări mai puteţi face pe termen lung?
Vă puteţi planifica vacanţele şi subiectele de discutat pe drum şi în funcţie de ce va învăţa copilul la şcoală în următorul an. Va face istoria Romaniei? Planificaţi o excursie prin ţară, stabilind un traseu de la un monument istoric la altul. Va face zoologie? Luaţi la rând grădinile zoologice (din ţară sau din străinătate) şi citiţi cărţi, enciclopedii sau inventaţi jocuri despre ele. Sau porniţi în drumeţii pe munte şi fiţi atenţi la toate plantele cu care vă întâlniţi - dacă materia următoare va fi botanica. Fiţi proactivi în ceea ce învaţă copilul vostru şi faceţi aceste experienţe cât mai concrete, plăcute şi interesante.
În funcţie de vârsta copilului puteţi planifica sporturile următoare, cum ar fi înot, dans, tenis, balet, ski, etc. Ca să-i stârniţi interesul mergeţi cu el din timp la spectacole, concursuri sau chiar urmăriţi emisiuni la televizor, astfel încât atunci când va fi potrivit să înceapă un sport să fie deja pregătit emoţional şi nerăbdător să treacă la acţiune.
La fel ca în cazul excursiilor din vacanţă, puteţi sprijini ceea ce învaţă copilul la şcoală prin lecturi atractive, jocuri sau emisiuni tv. Puteţi crea zile tematice în care tot ceea ce faceţi sau discutaţi să aibă un anumit subiect. Vizionaţi filmele istorice româneţti sau nu dacă obiectivul este istoria. Dacă alegeţi geografia, puteţi crea ziua Franţa: vizionaţi emisiuni în limba franceză, ascultaţi cântece în franceză, mergeţi la un restaurant franţuzesc sau gătiţi un mic dejun specific. Sau alegeţi să desenaţi obiectivele turistice ale Parisului. Luaţi harta şi inventaţi un traseu pe Valea Loarei, decupând imagini cu castele de pe internet. Jucaţă-vă de-a personajele istorice sau prezentaţi colecţii de modă. Vă asigur că atunci când peste câteva luni, profesorul va pronunţa cuvântul Franţa, copilul vostru va fi mult mai fericit să îl audă.
Dacă în viitorul apropiat copilul tău, adolescent sau nu, are de făcut o alegere în privinţa viitorului profesional, poate e o idee bună să faceţi vizite prietenilor la locul lor de muncă sau să îi invitaţi în vizită să discutaţi despre munca lor.
În funcţie de valorile pe care vrei să le cultivi copiilor tăi, aria de obiective se poate extinde cu cămine de bătrâni, de copii, spitale, maternităţi, etc.
Pentru toate astea poate îţi e util să îţi imaginezi cum va fi copilul tau, tu şi relaţia ta cu el nu doar în prezent, ci şi peste 10 ani, în 2018, sau peste 20 de ani, în 2028, sau în 2038, etc. Uneori când vezi lucrurile în perspectivă, se schimbă priorităţile din prezent. Poate veţi merge mai des în vizită la bunici şi străbunici sau chiar la medic sau stomatolog. Oricum, veţi fi mai satisfăcuţi de efectele timpului petrecut cu copiii vostri şi vor exista mult mai multe beneficii dacă ştiţi să-l planificaţi ... chiar şi în vacanţe.
 

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Trimite un mesaj

Dacă simţi nevoia să impărtăşeşti ce ai pe suflet, îţi răspund cu drag la întrebari prin intermediul acestui formular (in 24 de ore):