Despre cartea "Efectul de lună de miere", Bruce Lipton

„Viaţa fără iubire nu are nicio valoare.” 
RUMI

Am pornit de la premiza că voi citi o carte despre relaţiile de cuplu, doar are în titlu „luna de miere”, nu?  Nu pot să spun că nu a fost aşa, Bruce Lipton chiar crede că „iubirea este cel mai puternic factor de evoluţie pentru oameni.” Insă modul în care autorul abordează aceste relaţii mi s-a părut absolut inedit. Mai ales ca eu, ca de obicei, nu am citit cuprinsul înainte: 
Cuprins:
Capitolul 1: Nevoia de inter-relaţionare
Capitolul 2: Vibraţiile bune
Capitolul 3: Elixirele iubirii
Capitolul 4: Patru minţi nu gândesc la fel
Capitolul 5: Gazele nobile răspândind pace, iubire şi ceai de tulsi
Epilog
Anexa: Efectul de lună de miere, de reţinut

Dacă l-aş fi citit cred că m-aş fi întrebat ce caută un capitol despre „gazele nobile” într-o carte despre iubire si relaţii?

Dar m-am obişnuit în ultimul timp să găsesc lecţii de fizică cuantincă în carţile mai noi de psihologie. Nici aici nu lipsesc. Oricum, la cât de complicate sunt lucrurile în fizica cuantică niciodată explicaţiile nu sunt prea multe, cel puţin nu pentru mine 😊 Aşa că am aflat încă o dată despre „inseparabilitatea cuantică” (quantum entanglement), ceea ce Einstein numea înainte „acţiune ciudată la distanţă”: o dată ce o particulă interacţionează/entanglează cu o altă particulă, indiferent cât de mare este distanţa care le separă după această interacţiune, ele păstrează între ele o conexiune fundamentală prin care orice acţiune efectuată asupra unei particule determină o reacţie instantanee şi la cealaltă particulă, de exemplu dacă schimbi polaritatea sau direcţia de rotaţie a unei particule, se schimbă simultan şi polaritatea sau direcţia de rotaţie a particulei gemene. 
De ce a introdus totuşi Bruce Lipton un capitol de fizică cuantică în cartea lui? Pentru că „entanglarea la nivel de vibraţii reprezintă o componentă de bază a legii atracţiei.” 

Ok, am înţeles logica lui. Dar nu mă aşteptam absolut deloc să găsesc într-o carte despre relaţii ... lecţii de chimie! Asta nu mi s-a mai întâmplat şi chiar a fost partea cea mai uimitoare din carte. 

Gazele nobile formează grupa 18, familia regală a tabelului periodic al elementelor creat de chimistul siberian Mendeleev in 1869 (ultima coloană din dreapta). E vorba de 6 substanţe: heliu (He), neon (Ne), argon (Ar), kripton (Kr), xenon (Xe) şi radon (Rn). (P.S. Ulterior a fost descoperit şi elementul numit în 2016 "oganeson", introdus in aceeasi grupă, dar nu este gaz nobil) 
Atomul este cea mai mică unitate constitutivă a materiei comune care are proprietăţile unui element chimic. 
Fiecare atom este format dintr-un nucleu (format din unul sau mai mulţi protoni şi de obicei dintr-un număr similar de neutroni) şi la exterior de mai mulţi electroni legaţi de nucleu, dispuşi în straturi. 
Prin element chimic se înţelege o specie de atomi identici, adică atomi care au acelaşi număr de protoni în nucelul atomului şi un număr identic de electroni în învelişul electronic al atomului. 
Electronii care orbitează în jurul nucleului sunt dispuşi în straturi (învelişuri) concentrice în jurul acestuia. Fiecare strat poate avea un număr maxim de electroni. Stratul unu are un număr maxim de 2 electroni, stratul doi are un număr maxim de 8 electroni, stratul trei are un număr maxim de 18 electroni, stratul patru are un număr maxim de 32 de electroni, stratul cinci are un număr maxim de 50 de electroni, etc. În afară de primul strat, celelalte straturi se compun din mai multe substraturi. În momentul în care un strat sau substrat se completează cu numărul maxim de electroni, surplusul de electroni este distribuit pe următorul strat. Dacă şi acesta se completează, surplusul de electroni merge către următorul strat şi tot aşa. 
Dar atomii nu sunt statici, ei se rotesc întruna ca niste nano-tornade. Iar atunci când un strat nu are numărul complet de electroni, atomul începe să vibreze descentrat în timp ce se roteşte. 
Şi aici Bruce Lipton aduce comparaţia cu maşina de spălat: dacă în cuvă avem băgată o pătură făcută ghemotoc, maşina de spălat începe să vibreze descentrat şi face mult zgomot. Un strat incomplet de electroni într-un atom care se roteşte dă naştere unui comportament descentrat similar, dar la nivel nano. Dacă oprim maşina şi redistribuim uniform greutatea păturii în toată cuva atunci maşina va merge echilibrată şi în linişte. 

Similar, celelalte 112 elemente din tabel (în afară de gazele nobile) care nu au ultimul strat complet de electroni caută să-şi găsească echilibrul unindu-se cu alţi atomi care prezintă un dezechilibru complementar. După ce se unesc, cei doi atomi dezechilibraţi, se rotesc în echilibru şi armonie. 
Astfel legătura chimică reprezintă o relaţie de co-dependenţă: în astfel de împerecheri fiecare atom depinde/are nevoie de un alt atom pentru a ajunge la pace şi armonie. Legătura se bazează pe nevoia fiecăruia dintre ei, adică pe lipsă, dar satisface nevoia de echilibru a Universului.
„Din cauza unor practici parentale, culturale şi familiale convenţionale care nu sunt din cele mai bune, într-o anumită măsură aproape toţi suntem „dezechilibraţi” psihic. Ca indivizi dezechilibraţi avem tendinţa să facem ceea ce fac şi atomii: căutăm partenerul complementar, care este şi el dezechilibrat.” – spune autorul.
Mai departe, lucrurile se complică pentru că intră în joc cele 4 minţi dintr-o relaţie: mintea mea conştientă şi mintea mea subconştientă şi mintea ta conştientă şi mintea ta subconştientă, fiecare cu interesele ei specifice, de multe ori sabotându-se una pe alta. Detaliile sunt în carte.

Gazele nobile sau gazele rare sunt elemente unice care au ultimul strat complet/echilibrat perfect (sub formă de dublet in cazul heliului care are 2 electroni pe ultimul/singurul lui strat sau sub formă de octet în cazul celorlalte gaze rare care au pe ultimul strat câte 8 electroni). Pentru că ele se rotesc deja într-un echilibru perfect, gazele nobile nu caută în mod normal să stabilească legături cu alte elemente şi sunt din punct de vedere chimic, inactive. 
În cazul oamenilor, o dată ce mintea ta conştientă este aliniată cu mintea ta inconştientă, nu mai eşti un atom dezechilibrat care caută cu disperare un alt atom dezechilibrat, ci ai devenit un gaz nobil care se roteşte într-un echilibru perfect, fără să aibă nevoie de un alt element pentru a fi echilibrat. Nu ai nevoie de nimeni altcineva pentru a te simţi întreg. 

De ce e super-extra-mega important acest lucru? Pentru că lipsa iubirii de sine este principalul şi cel mai mare obstacol în a avea relaţii fericite. Înainte de a căuta o relaţie de iubire e imperios necesar să avem bine fixată în inconştient convingerea “Mă iubesc pe mine însămi.”
Dar povestea gazelor nobile nu se termină aici, ea continuă cu lecţia „dimerilor excitaţi” care au dus la formarea „laserelor cu excimeri”. Tradus în plan uman, oamenii „întregi” nu trăiesc fericiţi şi singuri toată viaţa lor, ci întră în parteneriate între ei, devenind împreună oameni „luminaţi”, strălucind de iubire altruistă şi compasiune, contribuind la crearea „lunii de miere până la adânci-bătrâneţi” sau a „raiului pe pământ”, cu un puternic efect pozitiv asupra salvării planetei. 

Ce altceva mai putem găsi în carte? Mai putem afla de ce luăm o hotărâre, dar nu ne ţinem de ea, ce este efectul de lună de miere şi cum să facem să dureze, care e diferenţa între mintea conştientă şi cea subconşientă, procentele sub care lucrează fiecare, despre programarea din uter, creşterea conştientă a copiilor, despre furia abandonului, undele cerebrale, meditatii, psihologia energetică, chiropracticieni, stabilirea obiectivelor si mai ales despre metode de deprogramare a minţii subconştiente, imbinate cu mărturisiri personale despre relaţiile autorului, în special ultima, cea care a dus la scrierea acestei cărţi.
Cartea e apărută la editura For You şi o puteţi achiziţiona din librariile: Elefant, LibrisEditura For YouEmagLibraria online şi altele. 
Dar pe Bruce Lipton îl găsiţi şi în multe conferinţe pe youtube, cum ar fi cea de aici pe care v-o recomand fiindcă vorbeşte exact despre această carte (în engleză, fără traducere):
The Honeymoon Effect:


Sper să vă placă la fel de mult cât mi-a plăcut şi mie.
Pe curând,
Mihaela

 

 

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 26  120031  25.02.2012
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 8  73  23.03.2020
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 82  135256  12.03.2020

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Trimite un mesaj

Dacă simţi nevoia să impărtăşeşti ce ai pe suflet, îţi răspund cu drag la întrebari prin intermediul acestui formular (in 24 de ore):