Despre cartea Multe vieţi, mulţi maeştri, dr. Brian L. Weiss

„Trebuie să împărtăşim cunoaşterea pe care o avem cu alţi oameni. Noi toţi avem capacităţi care depăşesc cu mult ceea ce folosim.” 

Această carte mi-a fost recomandată pe un grup ca fiind o carte specială. Într-adevăr pentru mine a fost prima carte despre regresii în vieţi anterioare şi reîncarnări. 

Deşi titlul complet este „Multe vieţi, mulţi maeştri – povestea adevărată a unui psihiatru eminent, a pacientei sale şi a terapiei legată de vieţile anterioare, care a schimbat viaţa amândorura” nici după ce am terminat toată cartea nu eram convinsă că e adevărată. 

Apoi am văzut pe net că autorul chiar e medic psihiatru, absolvent al Universităţii Yale în 1970.  A fost directorul departamentului de psihiatrie al spitalului Mount Sinai din Miami. Inverviurile cu el pot fi vizionate pe youtube şi site-ul lui este https://www.brianweiss.com/

Cartea de faţă este prima lui carte, apărută în 1988. Se referă la relaţia terapeutică cu Catherine, o clientă ce îşi începe terapia în 1980 pentru atacuri de panică, anxietate şi fobii. După 18 luni de psihoterapie intensivă încă mai avea atacuri de panică şi fobii, precum şi coşmaruri repetitive. Aşadar dr. Weiss începe să folosească hipnoza. Însă când i se sugerează să se întoarcă la momentul de unde pornesc simptomele, ea se vede în anul 1863 î.Hr. E femeie şi are o fetită, care acum în viaţa reală este nepoata ei. Încearcă să se salveze de o inundaţie, dar moare înecată. 

Nu avea iluzii, nici halucinaţii, nici schizofrenie, nu avea personalităţi multiple, nu era actriţă, nu consuma droguri, nu avea boli neurologice, nu pierduse contactul cu realitatea, ceea ce povestea ea erau nişte amintiri. Din vieţi anterioare??? – asta se întreba dr. Weiss după prima şedinţă de regresie. 

La următoarea şedinţă, Catherine ajunge fericită fiindcă fobia ei de apă a dispărut. Este dispusă să fie hipnotizată din nou. 

Ce îi ia prin surprindere şi mai mult pe amândoi nu sunt însă amintirile din vieţile anterioare, ci mesajele pe care Catherine le transmite din stările intermediare dintre vieţi. Atunci vocea ei se schimbă şi după ce se trezeşte nu mai ţine minte ce a spus, aşa cum se întâmpla cu detaliile din vieţile amintite. Însă toate şedinţele sunt înregistrate audio, aşadar pot fi re-ascultate. Deşi ea rostise cuvintele, nu genera ea gândurile. Ulterior a indentificat şi sursa lor: erau Maeştrii – suflete evoluate care nu sunt prezente în formă fizică. Acestea îi spun că ea a trăit de 86 de ori în formă fizică. Dar îi transmit şi doctorului Weiss mesaje de la tatăl lui mort de inimă al cărui nume evreiesc îl poartă acum fiica lui şi de la primul său fiu, mort la 23 de zile de o boală de inimă ce apare o dată la un milion de cazuri. Catherine nu ştia şi nu avea de unde să ştie toate aceste informaţii din viaţa psihoterapeutului ei. Totul era „prea mult, prea detaliat, prea adevărat”- astfel încât dr. Weiss nu se mai îndoieşte de nimic din ceea ce urmează: „Viaţa mea nu avea să mai fie niciodată la fel. Îmi pierdusem frica de moarte. Nu îmi era frică de propria mea moarte sau de non-existenţă. Îmi era mai puţin frică să îi pierd pe alţii, deşi aveau să îmi lipsească, fără îndoială. De asemenea, nu mai aveam tendinţe obsesive atât de puternice. Nu mai aveam nevoie să simt că am controlul tot timpul.” 

După ce Catherine trece prin numeroase vieţi anterioare care o ajută să îşi vindece simptomele din prezent, după ce dr. Weiss recepţionează mesajele de la Maeştri prin vocea ei, viaţa lui nu mai e acceaşi. Începe să aibă vise în care i se dau răspunsuri la întrebări pe care dimineaţa le notează. De exemplu:

„Într-o altă noapte, în alt vis, am pus o întrebare: Cum spui că sunt toţi egali, însă totuşi, contradicţiile evidente ne izbesc drept în faţă: inegalitate la nivel de virtuţi, de cumpătare, de finanţe, de drepturi, capacităţi şi talente, de inteligenţă, de aptitudini, la infinit?
Răspunsul a fost o metaforă: E ca şi cum în fiecare persoană s-ar găsi un diamant mare. Imaginează-ţi un diamant lung de un metru. Diamantul are mii de faţete, dar faţetele sunt acoperite cu noroi şi cu smoală. Treaba sufletului este să cureţe fiecare faţetă până ce ea începe să strălucească şi poate să reflecte un curcubeu de culori. Acum, unii au curăţat multe faţete şi luminează strălucitor. Alţii au reuşit să cureţe doar câteva: ei nu scânteiază aşa de puternic. Însă sub noroi, fiecare persoană are în piept un diamant strălucitor, cu o mie de faţete scânteind. Diamantul este perfect, nu are nici un defect. Singura diferenţă între oameni este numărul de faţete curăţate. Dar fiecare diamant este la fel – şi fiecare este perfect.”

Între timp, dr. Brian Weiss a scris mai multe cărţi, unele traduse şi în limba română: Acelaşi suflet, mai multe trupuri, Mesaje de la maeştri, Prin timp spre vindecare, toate la Editura For You

Ultima lui carte, Miracles happen e scrisă împreună cu fiica lui care e asistent social şi care a fost diagnosticată cu cataractă la 25 de ani dar s-a vindecat în urma unei regresii în viaţa anterioară în care „au apărut simptomele”. 

Eu am mai citit „Only love is real” în limba engleză scrisă în 1996. Mi-a amintit mult de romanul „Adam şi Eva” de Liviu Rebreanu şi despre cele 7 vieţi anterioare pe care şi le amintesc protagoniştii îndrăgostiţi fără să aibă şansa să fie împreună în niciuna din ele. 

Aici este vorba despre doi clienţi, Elisabeth şi Pedro care aveau şedinţe în zile diferite şi nu se întâlniseră niciodată, dar în regresiile lor dr. Weiss descoperă că s-au cunoscut şi s-au iubit de-a lungul a mai multor vieţi anterioare. Aşadar, fiindcă Pedro termnă terapia şi urmează să se mute în Mexic, dr. Weiss schimbă intenţionat ultimele două programări astfel încât ei să se intersecteze pe hol. Ceea ce se întâmplă, dar .. nimic mai mult. Poate că în această viaţă nu le e scris să fie împreună. Vine vacanţa şi Pedro pleacă într-o călătorie de afaceri la Boston, Elisabeth pleacă să îşi viziteze o prietenă în alt oraş. Dar zborul ei este anulat din motive tehnice şi întâmplător sau nu, soluţia e să ia un avion către Boston şi de acolo un autobuz. Astfel ajunge să ia acelaşi avion cu Pedro, sufletele lor se recunosc şi dr. Weiss primeşte un telefon din Boston în care Elisabeth îl anunţă că sunt împreună. După 4 ani primeşte o scrisoare: sunt căsătoriţi, locuiesc în Mexic şi au o fetiţă. 

Dacă vreţi să îl vedeţi pe dr. Weiss intevievat de Oprah Winfrey, îl găsiţi aici:

 

Dacă vreţi să îi citiţi cartea, o găsiţi la Editura For You.

O recomand oricui i-a murit cineva drag.

Cu drag,

Psihoterapeut Mihaela Zaharia 

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 26  120031  25.02.2012
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 20  74  02.06.2020
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 83  135433  13.05.2020

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Trimite un mesaj

Dacă simţi nevoia să impărtăşeşti ce ai pe suflet, îţi răspund cu drag la întrebari prin intermediul acestui formular (in 24 de ore):