21. Despre cartea ”Pisica lui Dalai Lama”, David Michie

”Scopul budismului nu este de a converti oamenii. Ci de a le da unelte pentru a-și făuri o fericire mai mare. Astfel încât să poată fi catolici mai fericiți, atei mai fericiți, budiști mai fericiți.”

Am cumpărat cartea de la unul din târgurile Body, Mind & Soul ca și cadou pentru fiu-miu gândindu-mă că va fi interesat să o citească fiind vorba despre o pisică. Și într-adevăr a citit-o atunci. Eu am citit-o abia după vreun an și ceva, adica azi :)

E o carte de weekend sau de drum mai lung, se poate citi în câteva ore, vreo 3.  

E o carte pentru iubitorii de pisici. Așa cum e și autorul, muza cărții fiind propria lui pisică cu multe nume care a trăit 16 ani dar din păcate nu până să apară cartea în librării. 

E o lectură pentru cei interesați de dezvoltare personală și spiritualitate. Deși consider că dacă ești spiritual atunci VIAȚA e o valoare supremă, deci respecți toate animalele, inclusiv pisicile. Mda, asta nu înseamnă și să ai pisică acasă, unii oameni nu sunt dispuși să crească vreun animal în casa lor. 

Cartea are 12 capitole în care pisica Leu de Zăpadă alias Rinpoche își povestește viața ei în templu Jokhang alături de Dalai Lama, dar si aventurile in afara templului ... Povestea este presărată de multe învățături budiste transmise mai ales în cadrul întâlnirilor pe care Dalai Lama le are cu diverși musafiri, printre care chiar regina Buthan-ului, ”cel mai apropiat loc de Shangri-La de pe pământ”, țara care măsoară progresul național în funcție de Fericirea Națională Brută. 
Dacă nu știi ce e Shangri-La ai să afli după ce vezi filmul Lost Horizon
Iar dacă ești curios cam cum e în Buthan, poți să îți faci o idee de aici:  

 


Alte personaje importante despre care se vorbește în carte sunt: 
Matthieu Ricard: https://www.matthieuricard.org/
sau maestrul zen Thich Nihar Hahn: https://plumvillage.org/about/thich-nhat-hanh/

Printre concepte precum mindfulness, generozitate, dragoste și compasiune, Sutra Inimii, Lamrim, mantra Om Mani Padme Hum, m-a uimit foarte plăcut conceptul de ”a fi reconștient ... că natura ta esențială este una de dragoste nemărginită și că astfel, totul este în regulă.”

Alte citate care mi-au plăcut sunt: 
”Lipsa încrederii în sine este considerată în budism o formă de lenevie.”
”O persoană sfântă este cineva care se gândește mai mult la alții decât la sine.”
”Dacă înțelegerea noastră despre ceva se adâncește până în punctul în care ne schimbă comportamentul, numim asta în Dharma o conștientizare.”
”Legea cauzei și a efectului este presupusa bază a tehnologiei occidentale. Nimic nu e fără de cauză, totul se întâmplă ca efect a altceva. Dar de îndată ce cineva se aventurează dincolo de lumea imediată, materială, occidentalii vorbesc despre noroc, soartă sau intervenție divină.”

Dar și ... Noi, pisicile, nu suntem ființe mecanice cărora să li se ceară să sară, să se așeze sau să saliveze la comandă ori la clopoțel. Ați auzit cumva de pisica lui Pavlov? 

Oricum, aventurile pisicii continuă la editura Atman cu ”Arta de a toarce”, ”Puterea lui miau” și ”Cele patru lăbuțe ale succesului spiritual”, disponibile pe multe librării online. Acum pe site-ul editurii sunt cu reducere 20%. Eu voi continua lectura cu siguranță. 

Pe autor îl găsiți pe site-ul personal:

https://davidmichie.com/ și pe pagina de facebook: David Michie

Aaa, iar lăbuța din imagine aparține pisicii noastre de 3 ani, Cleo(patra) căreia i se spune Pițicău și pe care o vedeți mai clar în recenzia de aici :) 

cu drag,

psihoterapeut Mihaela Zaharia

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 26  120031  25.02.2012
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 26  74  01.07.2020
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 83  135485  13.05.2020

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Trimite un mesaj

Dacă simţi nevoia să impărtăşeşti ce ai pe suflet, îţi răspund cu drag la întrebari prin intermediul acestui formular (in 24 de ore):