31. Despre cartea ”Arta subtilă a nepăsării”, Mark Manson

”Dacă cineva e mai bun ca tine la ceva, probabil e din cauză că a avut parte de mai multe eșecuri în acel ceva. Dacă cineva e mai slab decât tine, e din cauză că nu a trecut prin experiențele dureroase de învățare prin care ai trecut tu.”

Înainte de a citi această carte am primit trei recomandări de la oameni care o citiseră și o ”anti-recomandare” de la cineva care n-o citise, dar căruia titlul în română i se părea suspect, deși ... cel original este ”The Subtle Art of Not Giving a F*ck” 😊

Presupoziția era că ”nepăsarea” din tiltlu se referă la indiferență (o formă de evitare a problemelor vieții) și lipsă de empatie, dar de fapt ideea principală a cărții este pozitivă: Cheia unei vieți bune nu este să îți pese de mai multe lucruri, ci de mai puține, adică de ce este adevărat, urgent și important. 
Ceea ce duce la întrebarea:  Care sunt lucrurile de care alegem să ne pese? 

Noi facem mereu această alegere, fie că ne dăm seama de asta, fie că nu. Să devenim mai selectivi cu lucrurile de care ne pasă înseamnă maturitate.
Ca să nu îți pese de obstacole, trebuie să îți pese de ceva mai important decât obstacolele cu care te confrunți. Suferința poate fi depășită doar după ce înveți cum să o suporți. La fel ca și bogăția, suferința nu are nici o valoare când e suportată fără sens

O altă idee centrală a cărții e că fericirea vine din rezolvarea problemelor: dacă eviți problemele sau simți că nu ai nici o problemă, atunci vei suferi. 

Și ideea care mi-a plăcut mie cel mai mult: Emoțiile sunt niște mecanisme de feedback care ne avertizează când ceva e bun sau rău pentru noi. Ne simțim rău deoarece creierul ne transmite că pe undeva există o problemă care n-a fost pusă în discuție sau n-a fost rezolvată. Altfel spus, emoțiile negative sunt un imbold la acțiune. Când le simțim, asta se întâmplă pentru că trebuie să facem ceva. Emoțiile pozitive, pe de altă parte, sunt recompensele acțiunilor corecte. Din nefericire, să nu acceptăm emoțiile negative înseamnă să nu acceptăm o mare parte din mecanismul de feedback cu ajutorul căruia reușim să rezolvăm problemele. În consecință, mulți indivizi reprimați se luptă toată viața cu problemele lor. Incapabili să-și rezolve problemele, ei nu pot fi nici fericiți. Durerea nu apare fără un scop, amintiți-vă! Soluția stă în acceptarea și abordarea activă a experiențelor negative – nu în evitare. 

Mi-a plăcut mult și distincția între valorile bune, sănătoase care vin din interior (onestitate, inovație, respectul de sine, curiozitatea, curajul de a te apăra, etc) și valorile proaste, de obicei dependente de evenimente exterioare (să ți se spună tot timpul că ai dreptate, plăcerea, succesul material sau a rămâne mereu pozitiv). Adevărata dezvoltare personală înseamnă prioritizarea unor valori mai bune, selectarea unor lucruri mai bune de care să ne pese. 

Următoarele capitole sunt despre 5 valori contraintuitive, neconvenționale și inconfortabile, dar benefice:
Capitolul 5: Tu alegi întotdeauna
Capitolul 6: Te înșeli în toate privințele (și eu la fel)
Capitolul 7: Eșecul e calea spre evoluția
Capitolul 8: Importanța de a spune nu
Capitolul 9: ... iar apoi mori.

Poate cuvântul ”nepăsare” va fi acceptat cu ușurință, însă stilul în care e scrisă cartea ar putea stârni unele reacții care să nu o facă prea plăcută pentru toată lumea. Sigur nu e comodă. Unele lucruri spuse sunt crud de adevărate, precum ”Majoritatea dintre noi suntem destul de mediocri în majoritatea lucrurilor pe care le facem.” sau Realitatea e simplă: când simți că ești într-o luptă cu lumea, sunt mari șanse să te afli, de fapt, într-o luptă cu tine însăți.”

Mark Manson este un autor foarte tânăr (30 de ani) al cărui limbaj seamănă mai mult cu cel al adolescenților decât cu cel al unui autor tradițional. Millenials probabil îl vor adora. 

Cartea e provocatoare, incitantă, cinstită, cinică, pesimistă, la obiect, realistă, cu o perspectivă interesantă și foarte personală, dar binevenită, anti-gândire pozitivă, care chestionează adevărurile promovate de cărțile obișnuite de dezvoltare personală, care te va face să se îndoiești de ce crezi sau ai citit, care te va face să îți pui întrebări noi și să vezi lucrurile într-o perspectivă unică, într-un cuvânt, DIFERITĂ.

Eu am citit-o într-o zi (de weekend) pentru că nu am putut să o las din mână. 

Mai multe despre Mark Manson și găsiți pe site-ul lui, https://markmanson.net/ dar și în interviul cu Marie Forleo de aici:Cartea a apărut la editura Lifestyle (acum cu reducere)
și o găsiți la toate marile librării: Emag, Cărturești, Libris, Elefant. 

 

Merge citită de minune la pachet cu vacanța, ceea ce vă doresc și vouă! :) 

Cu drag,

psihoterapeut Mihaela Zaharia

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 26  120031  25.02.2012
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 40  74  04.08.2020
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 83  135532  13.05.2020

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Trimite un mesaj

Dacă simţi nevoia să impărtăşeşti ce ai pe suflet, îţi răspund cu drag la întrebari prin intermediul acestui formular (in 24 de ore):