45. Despre cartea ”Simte-te ca lupul în pădure”, Jonathan Hoban 

”Trauma cea mai mare are loc nu când suntem abandonați de alții, ci când ne abandonăm noi înșine.”

M-am dus la librărie să îmi cumpăr cărți. De obicei nu le iau la întâmplare, întâi  lestudiez pe net și mă duc cu lista. Cartea aceasta nu făcea parte din listă, dar avea un lup pe copertă și cum eu iubesc câinii nu am rezistat să nu o frunzăresc. Când am aflat că e despre ”terapia prin plimbare” și e scrisă de un tip terapeut nu am rezistat și am pus-o în coș.

Mi-a plăcut că autorul se auto-dezvăluie și susține această practică și în fața clienților lui. Am aflat astfel că și-a pierdut mama când avea 17 ani și 5 ani mai târziu și fratele, ceea ce l-a dus la abandonarea școlii și la consumul de alcool și droguri. Ceva l-a salvat. Și l-au mai salvat plimbările. Pe care acum le introduce în sesiunile de terapie cu clienții lui, între timp el continuându-și studiile și devenind terapeut specializat în lucrul cu adicții, depresii, anxietate, managementul furiei. Mai multe despre Jonathan Hoban găsiți aici:  https://jonathanhoban.com/

Ideea e simplă și nici cartea nu e complicată: plimbarea are un rol esențial în viața noastră. 
”Pentru mine, să fiu în pădure înseamnă să mă conectez total cu eul meu primordial. Intuiția îmi este trezită imediat și chiar dacă știu că sunt singur, știu și că sunt protejat și îngrijit. În timpul sesiunilor de terapie prin plimbare, pe tot parcursul anului, trebuie să remark și să analizez schimbările anotimpurilor, iar asta reprezintă o metaforă deopotrivă a morții și renașterii spiritual pentru fiecare individ care se plimbă alături de mine. Pădurile au reprezentat deseori necunoscutul - iar cee ace nu știm nu putem controla. Așa că, în perioadele de schimbare, probabil ar trebui să renunță, la sinele nostru rational și să avem încredere în intuiția și să pătrundem adânc în pădure.”

Cartea este împânzită de exerciții și de mărturisiri ale clienților lui care au beneficiat de terapia prin plimbare. Suntem învățați astfel cum să ne stabilim obiective pentru plimbare, cum să facem exerciții de respirație (mama autorului a fost cântăreață de operă și l-a învățat chiar cum să își simtă diafragma), să fim atenția la senzațiile din corpul nostru, să conștientizăm ce emoții simțim, să exersăm ritmuri și poziții corporale diferite, să ne scoatem la plimbare chiar și ”animalul nostru spiritual”, care nu trebuie să fie neapărat lup. 

Terapia prin plimbare (în pădure sau în parc) ne contectează la noi înșine, ne eliberează de stress, ne ajută să facem față stărilor depresive, să înțelegem ritmurile naturii și să acceptăm inevitabilul din viața noastră, chiar să ne eliberăm de dependențe. 

Nu știi în avans ce anume din exerciții sau din ceea ce vezi în jurul tău sau simți în tine însuți va avea un impact benefic asupra întregii tale ființe, dar contactul cu natura în aer liber te va ajuta cu siguranță:

”Când faci următoarea plimbare, privește în jur și vezi dacă ceva îți dă speranțe pentru un viitor mai bun. Matt mi-a povestit că în timpul unei plimbări prin oraș a zărit trei copii oferindu-I unui muncitor o sticlă de apă pe care au spus că au cumpărat-o din banii lor. Era o zi foarte călduroasă și au observat că muncitorul lucre din greu, în arșița soarelui. Ceva legat de acest fapt și de reacțiile de mulțumire al muncitorului față de acești copii m-a emoționat profund, a mărturisit el. Mi-a amintit de perioada în care eram tânăr și făceam în mod obișnuit lucruri de acest gen. Am simțit că am intrat din nou într-un fel de energie pură, iar depresia a dispărut.”

Așadar, dacă nu ai mai fost demult într-o pădure, dacă nu te-ai mai plimbat singur într-un parc, dacă îți spui mereu că nu ai timp pentru tine, dacă începi să fii depresiv, dacă ești dependent de substanțe, dacă îți lipsesc mirosurile, plantele sau animalele care îți erau familiare în copilărie, dacă ți-e dor să ai o conexiune spirituală cu natura și ai nevoie să te convingi să o faci sau vrei să extragi cât mai multe beneficii dintr-o plimbare, atunci ai putea să citești această carte. Dacă ești terapeut și te tentează să introduci această opțiune în practica ta terapeutică, cu atât mai mult. 

Cartea a apărut la editura Lifesyle Publishing în 2019 și o găsești pe site-ul editurii, dar și la Cărturești, Libris, Diverta

Cu drag,

psihoterapeut Mihaela Zaharia

*Pentru detalii despre sesiunile de psihoterapie puteți folosi datele de contact de mai jos:

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 26  120031  25.02.2012
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 52  74  20.09.2020
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 83  135594  13.05.2020

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Trimite un mesaj

Dacă simţi nevoia să impărtăşeşti ce ai pe suflet, îţi răspund cu drag la întrebari prin intermediul acestui formular (in 24 de ore):