Despre cartea "Fără scuze", Wayne W. Dyer

„Aşa cum floarea piere singură pe măsură ce creşte fructul, tot aşa eul tău inferior va pieri pe măsură ce se dezvăluie esenţa divină.”

Dr. Wayne W. Dyer este un scriitor renumit în domeniul dezvoltării personale. A scris mai mult de 40 de cărţi (între care 21 de best-seller-uri) vândute în peste 150 milioane de exemplare,  a realizat emisiuni de radio şi televiziune, a susţinut o mulţime de conferinţe în toată lumea şi foarte multe interviuri. În 1987 a primit premiul Golden Gavel pentru cel mai bun speaker motivaţional. Pentru prima sa carte a trimis 100 de copii la diverse edituri şi a primit înapoi 99 de scrisori de respingere şi o ofertă de la o mică editură din New Jersey. Zonele tale eronate a apărut în 1976 şi a fost vândută în peste 35 de milioane de exemplare, fiind interzisă în acea vreme în Europa de Est.

S-a născut în Detroit, Michigan în 1940. Tatăl lui, alcoolic, şi-a părăsit familia când toţi cei trei copii erau foarte mici, aşa că un frate a fost crescut de bunica maternă şi el împreună cu un alt frate au ajuns să crească în orfelinate. A muncit de la vârsta de 9 ani începând ca distribuitor de ziare. După terminarea liceului a servit timp de 4 ani în Marina SUA, apoi a urmat cursurile facultăţii de psihologie. A fost pentru o perioadă consilier în licee şi profesor de psihologie al Universităţii St. John din New York, în paralel cu practica privată. Ulterior şi-a dat doctoratul în domeniul consilierii psihologice. 

A locuit în Maui, Hawaii. A fost căsătorit (şi a divorţat) de 3 ori şi a avut 8 copii (dintre care doi vitregi). A fost diagnosticat cu leucemie în 2009 şi a murit în 2015 (la 75 de ani) de atac de cord.  Site-ul lui este www.drwaynedyer.com

Cartea de faţă a scris-o când avea 68 de ani.
Ce mi-a plăcut foarte mult e că spre deosebire de multe alte cărţi, autorul dezvăluie cu sinceritate aspecte din viaţa lui personală, povestind de exemplu cum, conform programărilor inconştiente din copilărie, adult fiind, scotea tubul de pastă de dinţi aruncat de copii şi îl mai storcea două săptămâni deşi avea bani să cumpere toată fabrica de pastă de dinţi. Sau face chiar mărturisiri precum: „Când mă gândesc la unele dintre obiceiurile de care am scăpat – consumam băuturi carbogazoase dietetice cofeinizate, grăsimi, nu făceam mişcare, amânam mereu termenele de predare a lucrărilor, eram într-o permanentă grabă, îmi impuneam punctul de vedere fără să îi ascult pe alţii, nu luam suplimente nutritive, căutam să am dreptate în loc să fiu bun, şi aşa mai departe – observ că m-am schimbat mult şi că acele obiceiuri dăunătoare nu au mai revenit niciodată.”

Cartea este structurată în 3 părţi. Prima se ocupă cu „Identificarea şi eliminarea deprinderilor”
Deci dacă îţi e familiară cel puţin una din aceste scuze din capitolul 3, „Catalogul scuzelor”, în care fiecare este analizată în detaliu, înseamnă că această carte e pentru tine:
1.    Va fi greu
2.    E riscant
3.    O să îmi ia foarte mult timp
4.    Va genera o dramă în familie
5.    Nu merit mai mult
6.    Aşa sunt eu
7.    Nu-mi permit
8.    Nimeni nu mă va ajuta
9.    Niciodată nu s-a întâmplat cum mi-am dorit
10.     Nu sunt destul de puternic
11.     Nu sunt destul de inteligent
12.     Sunt prea bătrân sau prea tânăr

13.     Nu se cade să fac asta
14.     Mă copleşeşte
15.     Nu am destulă energie
16.     De vină e trecutul familia
17.     Sunt prea ocupat
18.     Mi-e prea frică

Şi ţine minte, „o scuză nu îţi oferă decât o viaţă diferită faţă de cea pe care ţi-ar plăcea să o ai.”

Partea a doua se referă la „Principiile de viaţă fără scuze”. În total sunt 7 principii: 
Primul principiu: Conştientizarea
„Simpla conşientizare a faptului că tu eşti cel care creează aceste scuze îţi va deschide un orizont vast de posibilităţi.”

Al doilea principiu: Alinierea
"Armonizează-te cu energia care poate să facă absolut orice fiindcă aceasta e originea ta. Scuzele sunt dovada că ai discreditat un mod de gândire atotputernic în favoarea unuia limitat în toate.” 

Al treilea principiu: Prezentul
„Timpul pe care credem că îl putem măsura cu ceasuri, orologii şi calendare nu e de fapt decât un lung şir de momente prezente. Viaţa nu se poate trăi decât în prezent.”

Al patrulea principiu: Meditaţia
"Ca să scapi de scuze trebuie să înveţi să meditezi la ce îţi doreşti şi în acelaşi timp să te detaşezi de rezultat."

Al cincilea principiu: Voinţa
"Ca să scapi de scuze trebuie să îţi alegi un alt ţel mai măreţ şi să scapi de cel mărunt impus de Ego."

Al şaselea principiu: Pasiunea
"Cel mai mare dar pe care l-ai putea primi în viaţă e pasiunea. Entuziasmul reprezintă Dumnezeul din noi. Entuziasmul devine co-creatorul nostru. Singurul lucru de care ai nevoie ca să trăieşti sentimentul de bucurie e să fii pasionat de ceva. Când eşti pasionat de ceva nu mai ai nevoie de scuze pentru că entuziasmul înlătură orice fel de justificare care îţi poate trece prin minte. Entuziasmul te ajută să faci ce ţi-ai propus cu atât de multă plăcere încât nu mai ai nevoie de nici o scuză care să te reţină să nu îl faci. Deşi nu îţi garantează că aventura ta va avea succes din punct de vedere financiar sau că va fi bine primită, îţi garantează, în schimb, că vei duce până la capăt proiectul întrucât forţa care te împinge din spate e Dumnezeul din tine. Entuziasmul te menţine în-spirit, inspirat. Ca să păstrezi vie pasiunea trebuie în primul rând ca relaţia cea mai bună din viaţa ta să fie cea pe care o ai cu Sursa existenţei. Trăieşte într-o permanentă stare de recunoştinţă şi apreciază ce ţi se dă – mulţumeşte pentru tot ce îţi oferă natura şi pentru numeroasele miracole pe care le vezi întâmplăndu-se în fiecare zi. Şi râmânând în acestă stare de mirare, tulburare şi mai ales recunoştinţă, simt bucuria de a trăi. În această stare de uimire simt pasiunea tot timpul. Când mă eliberez de ego, atunci sunt într-adevăr capabil de pasiune. 
Nu uita că entuziasmul este o consecinţă a felului în care gândeşti şi că atunci când gândurile tale sunt în armonie cu energia Sursă începi să simţi pasiunea. De aceea trebuie mereu să ai grijă de felul în care gândeşti. 
Faptul că simţi în corp emoţia pasiunii e un indiciu că îţi îndeplineşti destinul care ţi-a fost dat poate chiar înainte să vii din lumea nefiinţei în lumea fiinţei. Nu trebuie să îţi dezvălui emoţia interioară nicinui om despre care crezi că ar putea să-ţi înece visele. Dar acordă-i atenţie pasiuni, nu o ignora niciodată. Vorbeşte-i astfel încât să nu trebuiască să apelezi la scuze ca să justifici de ce ţi-a fost imposibil să îţi urmezi chemarea. Aminteşte-ţi că pasiunea trebuie hrănită ca să supravieţuiască, niciodată nu te va dezamăgi dacă o hrăneşti. Cum ar putea să te dezamăgească? E Dumnezeul din tine!  Pe măsură ce începe să devină un mod de viaţă o să vezi cum Universul începe să te ajute şi să îţi ofere situaţii care să fie în armonie cu ceea ce-ţi doreşti. "

Al şaptelea principiu: Compasiunea
Dalai Lama spunea "Compasiunea e cea mai importantă calitate de care trebuie să dea dovadă omenirea. Violenţa şi războiale ar dispărea într-o generaţie dacă, începând de la 5 ani, copiii ar învăţa să mediteze asupra compasiunii timp de o oră pe săptămână, pentru tot restul vieţii."

Titlul părţii a treia este „Fără scuze. Noua paradigmă” şi cuprinde alte 8 capitole:
Capitolul 11: O nouă viziune asupra schimbării vechilor deprinderi
Capitolul 12: Prima întrebare: E adevărat? 
Capitolul 13: A doua întrebare: De unde vin scuzele?

Capitolul 14: A treia întrebare: Ce câştig? despre cele 8  câştiguri ascunse de a ne căuta scuze şi cum să vedem reversul lor
Capitolul 15: A patra întrebare: Cum ar fi viaţa mea dacă nu m-aş folosi de scuze?
Capitolul 16: A cincea întrebare: Am un motiv raţional să mă schimb? ( 4 criterii) 
Capitolul 17: A şasea întrebare: Universul mă ajută să îmi schimb obiceiurile? 
Despre cele patru virtuţi cardinale despre care vorbea Lao Zi în Tao Te Ching acum 2500 de ani. „Să respecţi tot ce înseamnă viaţă, să fii sincer cu tine însăţi, să fii bun şi să îi ajuţi pe alţii înseamnă să fii o replică a câmpului energetic din care te-ai născut.”
Capitolul 18: A şaptea întrebare: Cum pot să îmi consolidez în continuare noul fel de a fi?

Toată cartea este presărată de exemplele lui personale de a se dezvolta continuu, chiar şi când avea peste 60 de ani. Una din cele mai recente provocări pe care a îmbrăţişat-o a fost să devină actor în filmul The Shift/Schimbarea în care şi-a jucat propriul rol şi pe care vi-l recomand din suflet. Durează două ore şi îl găsiţi subtitrat în limba română aici:

 

Cartea o puteţi comanda la editura Paralela 45, acum cu 50% reducere.

Să trăiţi de acum încolo o viaţă fără scuze! 

psihoterapeut Mihaela Zaharia

 

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 26  120031  25.02.2012
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 20  74  02.06.2020
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 83  135433  13.05.2020

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Trimite un mesaj

Dacă simţi nevoia să impărtăşeşti ce ai pe suflet, îţi răspund cu drag la întrebari prin intermediul acestui formular (in 24 de ore):