24. Despre cartea ”Al cincilea legământ”, don Miguel Ruiz, don Jose Ruiz, editura MIX

”De fapt, care este cel mai cumplit lucru care ni se poate întâmpla? Moartea? La urma urmelor, cu toții vom muri și nimeni nu poate împiedica acest proces. Până atunci, avem de ales: putem fie să ne bucurăm de viața noastră actuală, fie să îi opunem rezistență și să suferim.”

Una din veștile extraordinare cu care vine această carte este distincția între ceea ce este real, adevărat și ceea ce e o realitate virtuală. 

Ceea ce este real poate fi perceput direct și nu are nevoie să fie dovedit sau justificat prin cuvinte. Adevărul real este creația vieții. El reprezintă un adevăr absolut, întrucât este același pentru toți oamenii. Adevărul nu poate genera niciodată conflicte. El nu simte nevoia să demonstreze că are dreptate, ci există în sine, indiferent dacă noi îl credem sau nu. 

Interpretarea pe care o dăm noi adevărului este propria noastră creație, ea reprezintă un adevăr relativ întrucât nu rămâne adevărat decât prin acceptul nostru. Mintea umană nu este altceva decât o realitate virtuală. Realitatea virtuală e formată din semnificațiile pe care le dăm noi lucrurilor pe care le percepem. Este propria noastră creație, noi ne creăm o realitate virtuală și apoi trăim în ea. Oamenii trăiesc în propria lor lume, propriul lor film, propria lor poveste. Conflctul poate exista doar în mintea umană. În restul naturii, conflictul nu există. 

Dacă devenim conștienți de realitatea adevărată și de cea virtuală, viața noastră se poate schimba fundamental. 

Vom putea schimba realitatea virtuală prin schimbarea convingerilor. Convingerile nu sunt totuna cu tine. Sistemul nostru de convingeri ne privează de întreaga putere deși noi suntem reali și el nu. Toate convingerile noastre se folosesc de forța noastră vitală pentru a supraviețui. Viața lor depinde în totalitate de credința pe care o investim în ele și de atenția noastră. Fără credința noastră aceste idei nu ar putea exista. Dar noi ne putem investi credința în orice convingere nouă care ne susține. 

Iar primul pas este îndoiala. Este oare adevărat că ...? Dacă îți vei pune la îndoială convingerile, vei descoperi un lucru extrem de interesant: până acum, întreaga ta viață te-ai străduit să fii suficient de bun de dragul celorlalți, dar niciodată de dragul tău. De ce nu te-ai pune pe tine pe primul loc, poate pentru prima dată în viața ta?

Ceilalți pași sunt cele 4 legăminte care sunt prezentate și în cartea Cele patru legăminte despre care am vorbit aici. Chiar dacă ai citit-o deja, informațiile nu se repetă, ci legămintele se îmbogățesc cu alte informații. 
Mi-a plăcut prezentarea lor din această carte, mai ales exercițiul cu vizionatul filmelor la cinematograf. 

Urmează cele 3 Atenții, fiecăreia acordându-i-se un capitol separat:
1.    Visul primei atenții sau visul victimelor simbolurilor
2.    Visul celei de-a doua atenții sau visul luptătorilor (contra minciunilor care le guvernează cunoașterea) Aici începem să ne îndoim.
3.    Visul celei de-a treia atenții sau visul maeștrilor, un vis al adevărului, al respectului, un vis plin de iubire și fericire. Începând din această zi oamenii nu se mai tem să trăiască. 

Mai departe, ai de luat o hotârâre: ce fel de mesager ești? ținând cont că există 3 limbaje: al victimei, al luptătorului și al adevărului. 

Urmând acești pași (nu degeaba titlul complet al cărții este ”ghid practic pentru cunoașterea de sine”) poți să ajungi să te iubești pe tine însăți, să te bucuri de viață și să îți transformi visul personal într-un vis al raiului. 

Dacă vi se pare prea frumos să fie adevărat sau vă întrebați cum poate acest proces să fie posibil sau dacă este eficient în practică, țineți cont că deși don Jose Ruiz  (https://www.facebook.com/ToltecLife/) a fost crescut în cultura toltecă, alături de învățători precum tatăl lui, don Miguel Ruiz (co-autorul cărții), mama lui sau șamani, precum bunica Sarita, a avut în tinerețe perioada lui de revoltă în care a devenit dependent de cristal meth (metamfetamina) timp de 5 ani, de mâncare și a încercat să se sinucidă datorită relațiilor emoționale eșuate. La 21 de ani, ca urmare a dependențelor își pierde vederea timp de 2 săptămâni și acest lucru contribuie la trezirea lui spirituală și îl motivează să își caute adevăratul Sine și să ajungă să spună:.”Eu sunt iubirea vieții mele. Scopul meu e să îmi servesc ”templul” (corpul) până merg Acasă. Cum mă tratez pe mine, așa îl tratez pe Dumnezeu.”

și multe alte cuvinte înțelepte pe care le puteți afla din acest interviu (doar în limba engleză):

 

Cartea o puteți comanda la editura MIX din Brașov sau la orice librărie online.

V-o recomand din tot sufletul, mai ales înainte sau la începutul unui proces de psihoterapie personală.

P.S. Dacă ți-a plăcut această recenzie, s-ar putea să îți placă și următoarele, de același autor:

Cele patru legăminte

Arta de a iubi

Vocea cunoașterii

Cu drag,

psihoterapeut Mihaela Zaharia

*Pentru detalii despre sesiunile de psihoterapie puteți folosi datele de contact de mai jos:

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 26  120031  25.02.2012
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 26  74  01.07.2020
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 83  135485  13.05.2020

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Trimite un mesaj

Dacă simţi nevoia să impărtăşeşti ce ai pe suflet, îţi răspund cu drag la întrebari prin intermediul acestui formular (in 24 de ore):